PS Interview: Marcella

Partyscene Redactie | 22 november 2005
headlines

Zes jaar geleden begon ze met draaien in de Amsterdamse club Scandals en inmiddels staat ze wekelijks op flyers van gerenommeerde feesten. Een eigen plaat kon dan ook niet uit blijven. marcellaDie is er nu dan ook. De ‘Solar EP’, die ze maakte met producer Leo Moreno, werd gepresenteerd op het Amsterdam Dance Event en het eerste exemplaar werd overhandigd aan de Britse houselegende Grant Nelson. In januari moet de tweede plaat in de winkels liggen.

Tekst: Jesse Voorn

Het moest er dus toch maar eens van komen?

Marcella: “Vond ik wel. Ik ben begonnen met produceren om de grens van het deejayen te verleggen naar iets groters. Het is een goed promotieding, want als je plaat goed verkoopt dan rollen daar weer boekingen uit. Het zou helemaal mooi zijn als je eens een hit zou hebben.”

Hoe lang ben je er al mee bezig?

Marcella: marcella“Ik ben zelf al een tijdje bezig met produceren en op een gegeven moment merk je dat je tegen een plafond oploopt. Dat je jezelf niet meer ontwikkelt omdat je feedback van buitenaf nodig hebt. Ik kwam toen op het forum van Laidback Luke Leo Moreno tegen. Zijn producties lagen in dezelfde lijn als die van mij. We zijn de studio ingegaan en drie dagen later was de EP ‘Solar’ klaar.”

En die hebben jullie samen gemaakt?

Marcella: “Ja. Ik heb er een hekel aan om in een studio een meter achter een producer te zitten en te zeggen, dit is ok en dat niet. Je moet zelf wel een basis hebben en dan pas is het goed om met iemand anders te werken. Dat gebeurt heel veel bij dj’s. Ik heb het zelf altijd willen leren en ik had er de tijd voor. Als je dan met iemand gaat samenwerken dan wordt je eigen basis vergroot, maar ik zou niet ergens mijn naam aan kunnen hangen dat ik niet zelf gemaakt zou hebben. Het was dan ook een teleurstelling toen ik er een paar jaar geleden achter kwam dat bepaalde dj’s niet hun eigen muziek produceren, want je kijkt toch tegen die mensen op. Maar ja, in de popwereld gebeurt het aan de lopende band en het is toch een commerciële wereld.”

Wil je ook live gaan optreden?

Marcella: “Waarom niet? Hoe cool zou het zijn als een vrouw dat zou doen?”

marcellaJij zeg het. Waarom zou een vrouw dat niet kunnen doen?

Marcella: “Ik heb het nog nooit gezien, want de meesten draaien alleen. Ik heb nog nooit een chick gezien die alleen achter een vette mengtafel staat, met wat laptops en die dan een live set doet. Ik denk wel dat het mogelijk is. Voor mij is het nu nog te vroeg, maar misschien als er genoeg materiaal is. Er zijn ook nog niet veel vrouwelijke dj’s, misschien liggen de interesses bij vrouwen toch ergens anders.”

Nou, vrouwelijke dj’s lijken nu als paddestoelen uit de grond te schieten hoor…

Marcella: “Echt? Oooh. Misschien hou ik me er toch niet zo mee bezig, maar kom maar op, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Het is af en toe best eenzaam tussen al die mannen. Het is gewoon knokken voor je geld.”

Heb je juist niet een makkelijkere positie?

Marcella: “Ik heb van begin af aan altijd gezegd dat ik mee wilde draaien met de grote jongens, zoals Erick E, Benny Rodrigues en Roog. Mijn voorbeelden zijn ook allemaal mannen. Maar ik wil gemeten worden met de kwalitatieve goede dj’s en niet in het hokje vrouw geduwd worden. Ik ben ik en het feit dat ik een vrouw ben moet niet uit maken. Ik word ook best wel eens geboekt omdat ik een vrouw ben, maar dat boeit me nu niet meer. Vroeger wel. Ik zag op een gegeven moment dat het mogelijk was om in dat circuit mee te draaien, als je maar hard genoeg werkt. Dat zie ik nu met produceren ook weer. marcellaMijn draaien is nu gestabiliseerd en wil ik met produceren laten zien dat ik het ook kan.”

Hoe was het toen je voor het eerst je eigen plaat ging draaien?

Marcella: “Ik heb hem zelf eigenlijk redelijk weinig gedraaid. Je bent meer kwetsbaar als je je eigen plaat draait dan die van iemand anders. Want je zet die plaat op en als er bij het publiek geen reactie komt, dan is dat heel vervelend. Aan de andere kant moet je het wel weer doen. Maar het is wel eng, dat heb ik nu bij die nieuwe plaat ook weer. Je moet hem testen en stel er komt geen reactie, da’s balen. Voor hetzelfde geld loopt de hele dansvloer leeg, maar dat was gelukkig niet het geval.”

Nu is het hip om te draaien. Waarom ben jij ooit begonnen?

marcellaMarcella: “Ik heb het nooit gedaan om interessant te zijn, ik heb altijd gedanst, mijn hele leven. Toen ik eindelijk mocht stappen van mijn moeder kwam ik bij die hoempapa muziek van het Leidseplein uit. Na een paar jaar gek doen dacht ik dat er meer moest zijn en ben ik via dj Alfredo in de Escape, Roxy en It terecht gekomen en dat was mijn muziek. Mijn ouders waren echt niet blij toen ik vertelde dat ik de muziek in ging. Maar ik ben blij dat ik er van kan leven. Ik sta op vrijdagavond ook nog steeds tussen iedereen te dansen, wat me wel eens verweten wordt, dat ik het niet moet doen, omdat je dan geen afstand meer hebt tussen het publiek en jezelf, Maar ik heb zoiets van, ik wil gewoon dansen op mijn vrije avond.”

Je bent een van de weinige dj’s die danst…

Marcella: “Precies, die überhaupt kan dansen, hahaa. Ik denk dat het ook wel wat positiefs heeft, dat je kan dansen met je fans. Die waarderen dat wel. Ik kan dat dj kleed heel snel afgooien. Als ik ga draaien, dan ben ik the King, maar zodra ik klaar ben met draaien ga ik naar het toilet, ik plas, doe mijn lippenstift goed en ga tussen het publiek staan en ben ik ook publiek. Dat vind ik heel normaal.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws