PS Interview: Sharam Jey

Partyscene Redactie | 18 oktober 2005
headlines

Sharam Jey komt oorspronkelijk uit Iran, maar woont inmiddels al ruim twintig jaar in het Duitse Cologne. Daar maakte hij al snel naam als producer en vooral als remixer. Zo nam hij nummers van Moby, Faith No More, Salt ’N Pepa, Kraak & Smaak, Bee Gees, Mylo en onlangs nog van Warren G, onder handen. sjMaar zijn eigen nummers, die hij onder meer uitbrengt op zijn eigen label King Kong Records, blijven ook niet onopgemerkt. Veel top dj’s draaien zijn platen en ex-Underworld dj Darren Emmerson is zelfs zo van Sharam’s muziek gecharmeerd dat hij hem onderbrengt bij zijn Underwater label. Daarop verscheen al een dubbele mix cd, die de dj mixte met Emmerson en onlangs verscheen zijn debuutalbum ‘4 Da Loverz’, een uiteenlopende mix van jaren tachtig electro, pop, new wave, hiphop, tech-house, jazz en funk. Volgende week draait Sharam Jey op het Amsterdam Dance Event.

Tekst: Jesse Voorn

Je hebt al een indrukwekkende staat van dienst, maar bij het grote publiek begin je nu pas een beetje bekender te worden. Hoe komt dat?sj

Sharam: “Ik weet het ook niet eigenlijk. Ik produceer al meer dan twaalf jaar en draai ook al heel lang. Ik denk dat ik vooral de laatste twee jaar wat meer op de voorgrond ben gaan treden.”

Er zijn al veel losse tracks van je verschenen. Waarom nu pas een eerste album?

Sharam: “Ik heb altijd veel clubtracks gemaakt, alleen voor dj’s. Dat werkte prima. Ineens begonnen mensen te zeggen dat ze ook radiovriendelijke versies van die lange clubtracks wilden hebben. Ik wist, dat als ik een album wilde maken, ik ook korte nummers er op moest zetten. Dat heb ik dus maar gedaan. Korte nummers gemaakt, maar wel met een hele goede clubvibe. Ik kom uit de clubscene. Ik heb alle invloeden van de afgelopen vijftien jaar, zoals rock, hiphop, house en disco, allemaal in die nummers gestopt.”

Staan er niet een beetje teveel stijlen op je album?

Sharam: “Ik vind van niet. Ik wilde niet eerst kijken wat er op dit moment populair was of niet en enkel muziek op mijn album zetten die mensen leuk zouden vinden. Ik heb gewoon alles gebruikt wat me aan het hart ligt en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik niet wist waar ik mee bezig was. Ik zou al deze nummers zelf gekocht hebben en voor mij betekent dat het dan goede nummers zijn. Maar iedereen heeft een andere smaak, dus wie ben ik om te zeggen wat goed of slecht is. Maar ik heb wel ontdekt dat veel mensen dezelfde smaak hebben als ik. Daar ben ik blij om.”

Hoe kom je aan zo’n brede smaak?

Sharam: “Ik ben al vroeg met muziek in aanraking gekomen. Toen ik dertien was, zong ik al in een rockband en dat vond ik op dat moment het meest coole dat er bestond. sjIk ben toen ook voor het eerst nummers gaan schrijven. Daarna ben ik veel andere stijlen gaan ontdekken. Toen ben ik gaan draaien en daardoor kwam ik in contact met elektronische muziek. Als kok kun je ook niet iedere dag hetzelfde koken. Als je van muziek houdt, dan hou je van alle muziek. En daar moet je dan de beste stukken uit nemen. Er zijn mensen die slechts naar één ding willen luisteren, maar dat is niks voor mij.”

Hoe ben je bij de Underwater familie terecht gekomen?

Sharam: “Ik heb veel nummers uitgebracht op verschillende labels, maar wilde eindelijk eens een label waar ik bij zou kunnen blijven. Darren draaide altijd al veel van mijn platen en ik heb hem in Ibiza ontmoet. Ik ben naar hem toe gegaan en heb me voorgesteld toen hij een track van me draaide. Hij zei dat hij m’n nummers te gek vond en vroeg of ik er meer naar hem wilde sturen. Dat heb ik gedaan. Hij tekende er een paar en toen wist ik al snel dat ik goed zat bij Underwater. Het voelde allemaal heel goed. Hij was degene die me voorstelde om een album te maken. Ik speelde al wel een jaar of vijf met de gedachte, maar Darren heeft me over de drempel getrokken.”

De laatste jaren is het hard gegaan met je…

Sharam: “Ik heb me de laatste twee jaar enorm ontwikkeld, maar van mij hoeft het allemaal niet zo snel te gaan. Maar alles lijkt nu op zijn plek te vallen. De mixcd die ik met Darren gemaakt heb, nieuwe remixes, veel draaien. Er gebeuren erg veel dingen op hetzelfde moment nu. Ik heb altijd ook meer succes gehad in Duitsland dan in de rest van Europa, maar soms is de tijd rijp om door te stoten en die tijd is voor mij nu gekomen. Ik pluk nu de vruchten van twaalf jaar werk.”sj  

Wanneer ben je naar Duitsland verhuisd?

Sharam: “Ik ben daar met mijn ouders heen gegaan toen ik een jaar of negen was. Inmiddels, na 23 jaar, heb ik de Duitse nationaliteit. We hebben altijd veel muzikanten in onze familie gehad, daarom wilde ik ook iets met muziek doen. Maar ik ben de eerste van de familie die er professioneel mee bezig is, haha.” 

Heb je daarna nog wel eens in Iran gedraaid?
Sharam: “Nee, helemaal niet. Ik zou het graag doen, maar het is onmogelijk. Alle feesten daar zijn illegaal en steeds op een andere locatie. Wel komen er altijd mensen uit Iran naar me toe als ik ergens draai en zeggen dan dat ze trots op me zijn. Twee jaar geleden ben ik voor het eerst in twintig jaar, weer naar Iran geweest. Ik was verrast, omdat het toch een beetje nieuw voor me was. Er was toch veel veranderd. Ik kan me niet veel herinneren van de tijd dat ik er gewoond heb, maar ik zou graag eens teruggaan en meer over het land leren.”

Kijk voor meer info op www.kingkongrecords.de

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws