PS interview: Nic Fanciulli

Partyscene Redactie | 12 oktober 2005
headlines

nic2Wat goed is komt snel. Iets wat voor de Engelse DJ Nic Fanciulli (26) zeker opgaat. Door de support van BBC’s Radio 1 is hij de laatste 2 jaar uitgegroeid tot een alom gerespecteerde DJ en draait hij nu over de hele wereld. Ook zijn producties en remixen onder aliassen als Skylark en Buick Project met Andy Chatterly doen het erg goed. Met eens in de zoveel weken een eigen show op de zaterdagnacht op Radio 1, residencies voor Space en nu een Worldtour voor het befaamde Renaissance label lijkt het niet meer stuk te kunnen voor de dj afkomstig uit Maidstone onder de rook van Londen.

Tekst: Martin Huydink

In ‘99 was je nog hard bezig met het versturen van mixtapes naar promoters om aan de slag te komen nu wordt je gezien als een van de meest belovende dj’s en draai je over de hele wereld. Hoe is het allemaal zo snel gegaan?

Nic: “Nadat ik in mijn woonplaats Maidstone de kans kreeg om er in Club Class te draaien is alles echt in een stroomversnelling geraakt. Al snel werd ik gevraagd door Kiss FM (waar ook o.a Judge Jules is begonnen)  om wat proefuitzendingen te maken en kwam ik zo in contact met de mensen van Radio 1. Niet lang daarna werden we gevraagd om een Essential Mix te doen voor Pete Tong en mocht ik op de Radio 1 stage te draaien op Homelands, een van de grotere festivals in Engeland. Als ‘Future Hero’ heb ik in 2003 een cd voor het tijdschrift Mixmag mogen samenstellen wat ook erg geholpen heeft voor mijn populariteit zowel bij het publiek als collega dj’s. Vervolgens heb ik nog enkele Radio 1 feesten gedaan en is het aantal boekingen snel opgelopen. Ik kreeg een eigen avond in Turnmills en draaide  zo’n beetje voor alle grote clubs in Engeland. Het buitenland kwam daarna vanzelf.”

nic2In Nederland kennen we je vooral van je bootleg van Shout (Tears for Fears) en de remix van Flashdance van Deep Dish maar je produceert toch al langer?

Nic: “ Klopt, ik ken Andy zo’n 8 jaar en met tussenpozen waarin we ons eigen ding deden produceren we al die tijd al samen. Toen ik 19 was ben ik het label Portent records gestart met de release van de Modjolators – Driftwood. Dat vond ik zo’n goed nummer dat ik gewoon naar Amerika gebeld heb of ik het niet mocht uitbrengen in Engeland. We hebben er toen vocalen aan toe gevoegd en al snel draaiden Pete Tong en Seb Fontaine het nummer op de radio. Later hebben we samen als Buick Project en Skylark div. producties waaronder ‘That’s more like it’ en ’ Drop Da Beat ’ en remixen voor Timo Maas en Kylie Minoque  uitgebracht. Ook de remixen van 4Tune 500  ‘Dancing in the Dark’ ,Sander Kleinenberg’s The Fruit en Michael Gray – The weekend deden het erg goed. Ik mag zeker niet klagen. Portent records bestaat sinds kort niet meer, we brengen nu dingen uit op onze andere labels Saved en Deleted Records of op labels als Cr2.”

Een van je grote voorbeelden is Sasha, het moet wel raar zijn om nu samen met hem te draaien in Space?

Nic: “Ja, ongelooflijk en echt fantastisch. Het is sowieso geweldig om voor Space te mogen draaien. Ik draai zowel in Miami (elke 2 maanden) als op Ibiza en om dan met die grote namen te mogen draaien waaronder Sasha is te gek. Ik kom al 5 jaar op Ibiza maar deze zomer was de eerste keer dat ik er langere tijd achter elkaar heb verbleven. Ik deelde samen met Lee Burridge en mijn vriendin een huis want het leven in hotels wordt ik echt gek van. Maar het Ibiza seizoen is jammer genoeg al weer voorbij.”

Je hebt veel te danken aan Radio 1, zijn er voor andere dj’s zonder die support van Radio 1 ook voldoende mogelijkheden om door te breken in Engeland?

Nic: “Ja dat denk ik wel, kijk maar naar mensen als Paolo Mojo, James Talk en Paul Woolford . Die doen het echt erg goed. Eigenlijk komt het op het volgende neer, als je goede producties blijft afleveren kunnen de mensen binnen de industrie niet om je heen en kom je er wel. De boekingen komen dan vanzelf. Er is voldoende talent wat eraan komt.”

Hoort daar je jongere broer Mark ook bij?

Nic: “Nou hij doet het zeker niet verkeerd en echt helemaal zelf. Bij de DMC mixkampioenschappen onder 18 heeft ie al een aantal keer de halve finales gehaald. Hij draait vanaf zijn dertiende en is nu 19. Als een van de weinige breakbeat dj’s van Maidstone wordt ie vaak gevraagd. Met mijn combinatie van deephouse- en  techy grooves passen we niet echt bij elkaar maar we hebben voor de grap eens een back2back set gedaan wat erg leuk was. Hij komt er wel.”

nic3Binnenkort maakt DJ Mag hun lijst weer bekend, is die lijst belangrijk?

Nic: “Ik geef er eigenlijk helemaal niets om al kijk je toch stiekem wel even waar je staat moet ik eerlijk toegeven. Maar het zal me echt een zorg zijn of Tiësto nu weer nummer een is of niet. Als ie dat is, dan heeft die dat wel verdiend. Als iemand stadions vol krijgt met ik weet niet hoeveel duizend mensen verdient die daar respect voor. Ik vind niet dat Tiësto ook de beste dj is. Dan denk ik eerder aan Laurent Garnier of Sasha maar dat is persoonlijk.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Nic: “Ik heb net een album voor het Renaissance label gemaakt wat ik nu wereldwijd aan het promoten ben. Naast Europa ga ik binnenkort naar Australië en doe ik Amerika aan. We zijn al weer bezig met nieuwe producties waarvan op het moment door diverse dj’s remixen worden gemaakt. Dus zeg maar tegen Sander Kleinenberg dat ie op moet schieten. Natuurlijk blijf ik de Residency  show doen op Radio 1 en hoop ik in alle clubs waar mensen van goede muziek houden te mogen blijven draaien. Door mijn Italiaanse roots  is het extra leuk om in Italië te draaien. Het is er echt fantastisch, de clubscene daar is op het moment echt helemaal top en dat vinden meer dj’s. Samen met Zuid-Amerika en Azië is het een van de meest aangename plekken om als dj te verblijven. Ook zittten Andy en ik eraan te denken weer iets live te doen zoals we voorheen deden met Skylark. Dus met Ableton live, keyboards, effecten en wellicht een zangeres. Dat laatste hangt van de producties af, het moet er natuurlijk wel bij passen. Al met al genoeg dingen om naar uit te kijken, ik ben een bevoorrecht mens.”

Nic Fanciulli’s dubbelcd voor Renaissance ligt nu in de winkels en bevat de volgende tracks:

Disk 1

1.Nic Fanciulli - Patience (Intro)
2.Phonique Feat Erlend Oye - For The Time Being
3.Anil Chawla & Dale Anderson - Makes Me Feel (Deeper)
4.G-Club Feat Haze - Faith
5.Gavin Froome - Think Of You
6.Patrick Turner - Skywalking
7.Sandy Rivera - Changes
8.Metrosoul - The Phonkee Fresh
9.PJ Davy - What Is?
10.Mr Gil & Ricardo Motta - Spy
11.James Talk - Get Down
12.Studio Davoli Vs The Vision - Steady Job (3AM Mix)
13.Anthony Acid - Big Time Disco
14.Subjekt - Dunky Frummer
15.Basement Jaxx - Flylife

Disk 2

1.Nic Fanciulli - Battle Electronica (Intro)
2.Electric Press - Re-Evaluate (Dub Mix)
3.Buick Project - At The Rave (The Electric Press Mix)
4.Paul Woolford Presents Bobby Peru - Heart
5.Soul Mekanik - Wanna Get Wet (Buick Project Mix)
6.Julio Torres - Acid Caretta
7.Paolo Mojo - Motor Strings (Jamie Anderson Mix)
8.G-Club - The Buzz
9.Cosmos - Deep Inside The Groove
10.Nic Fanciulli - Squirrelled
11.Mathias Schaffhauser - Coincidance (Trentemoller Mix)
12.Booka Shade - Mandarin Girl
13.Nic Fanciulli - Thank You Sir

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws