René Passet’s dvd-review: La Meglio Gioventù

Partyscene Redactie | 6 januari 2005
headlines






Zelf schrok ik er ook voor terug om zes uur in de bioscoopzaal te zitten. Want zo lang duurt de Italiaanse film La Meglio Gioventù van de Italiaanse regisseur Marco Tullio Giordana Maar wees nou eerlijk: hele volksstammen zagen afgelopen jaar moeiteloos twee of zelfs drie afleveringen van In De Ban Van De Ring. En dan heb je na afloop ook een houten reet en een hoofd vol elfen.
Gelukkig waren de Italianen zo slim om de film in twee delen te knippen, al was het in veel filmhuizen mogelijk om ze achter elkaar te zien. Oorspronkelijk was La Meglio Gioventù zelfs bedoeld als mini-serie voor de Italiaanse televisie, maar de stramme staatsomroep kreeg koudwatervrees waarna de film alsnog in de bioscopen kwam. Met veel succes.
Twee broers, hun familie en veertig jaar Italiaanse geschiedenis. Dat zijn de dobbers Waarop La Meglio Gioventù (grofweg vertaald: Het Beste Van De Jeugd) drijft. Je zou La Meglio Gioventù een geslaagde kruising tussen soap, Visconti-film en historisch epos kunnen noemen. Een soort Novecento van de 21e eeuw.
De film begint in 1966, als de twee broers Nicola en Matteo besluiten om een geestesziek meisje te bevrijden uit een kliniek waar ze wordt mishandeld met elektroshocks. Het lijkt een nobele actie, maar het duo raakt het meisje kwijt. Waarna de levens van Nicola en Matteo allebei een volslagen andere wending nemen. De warme, levenslustige en optimistische Nicola wordt psychiater, Matteo (hyperintelligent maar gesloten en verbitterd) verlaat de universiteit en gaat het leger in.
Dit alles speelt zich af in een uiterst turbulente tijd in de Italiaanse geschiedenis. De overstroming van de historische stad Florence in ‘66, de opkomst van de terroristische Rode Brigades en de moord op rechter Giovanni Falcone.
Regisseur Giordana verliest het menselijk perspectief echter nooit uit het oog. De tijdspanne is ruim veertig jaar maar het verhaal is telkens volstrekt logisch, zonder abrupte sprongen in tijd of ruimte. De recente geschiedenis van Italië is een spannend decor. Maar het draait toch vooral om de mensen, hun verwachtingen, hun angsten en ambities.
Dat is een van de dingen die deze film zo bijzonder maakt. Dankzij de lengte krijgen de karakters alle tijd om te ontwikkelen. Je ziet ze van ambitieuze twintigers veranderen in volwassenen met kinderen. Mensen met vervlogen dromen, groot verdriet en momenten van diepe eenzaamheid. Door de lengte van de film ga je met de hoofdpersonen meevoelen. Net als bij een goed boek gebeurt.
En ja, er mag gehuild worden. Want de emoties zijn echt en niet door ingeblikte violen opgewekt.
Een van de beklemmende scènes is die van het oud & nieuw-familiefeest bij mama thuis, waar een verwarde Matteo even langs wipt ben en vervolgens in zijn kale appartement een dramatische beslissing neemt.
Ook de vertwijfeling van broer Nicola, wiens vrouw besluit om hun gezin te verruilen voor de Rode Brigades, is prachtig in beeld gebracht.
Geloof het of niet, maar die zes uur vliegt voorbij. De film moet het niet hebben van mooie vormgeving of bijzonder camerawerk (het was oorspronkelijk een tv-serie tenslotte) maar van de fantastische acteurs en een bijzonder knap scenario.
Koop deze driedubbele dvd (met veel bonusmateriaal), open een fles Chianti en geniet van de beste Italiaanse film sinds jaren.

La Meglio Gioventu is door de Belgische maatschappij Lumière uitgebracht op dvd. De distributie is in handen van www.videofilmexpress.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws