Partyreport: Finale GPNL R&B/Hiphop @ Paradiso

Partyscene Redactie | 27 november 2001
headlines
Even voor de herhaling; Wat een nacht. Het was de drukste GPNL categorie R&B/Hiphop in de geschiedenis van het evenement. Een overvol Paradiso. Gevuld met hiphop liefhebbers, want dit jaar stond GPNL overduidelijk meer in het teken hiphop dan R&B. Spacekees & Terilekst, D-Men Entertainment, Opgezwolle, Sista*Brotha, Raymzter en Shockwave. Allemaal stuk voor stuk hiphop acts. Het neusje van de Dutch hiphop/urban life zalm was ook aanwezig. Bekende dj's uit de scene, zoals dj Edzon (Fatbeats), La Niña (Fatbeats), Precise, TLM (The Last Mohican), Maniak, Partysquad, Masta Lee en dj MBA, maar ook b-boy’s zoals Blammo.nl’s Dre en TheBoombap’s Xander en Jeroen. Verder waren er zangers (o.a. Ebon-E), zangeressen (b.v. Magster), entertainers en rap artiesten als Mad 10 (van .nuClarity), Brainpower, Deams, Shyrock (van Postmen), Epic en RFX (van Avalache), Presto (van Brainstorm), KAS, Heizelclub, Master Surreal, U-Niq, Dicecream, Glaze en vele anderen. Tegen het eind van de avond werd Paradiso zelfs nog bezocht door de legendarische Amerikaanse rapper, Guru van Gangstarr. Die voor zijn Ill Kid Tour in de Melkweg optrad.


De avond was gezellig. Een leuk publiek, een positieve sfeer, twee steengoede MC's, Complex en Murth the man-o-script, twee hiphop dj's in hart en nieren, dj Réal (El Canaria) en Mr. Mel. Dit allemaal zonder de talentvolle acts meegerekend.

D-Men Entertainment (uit Diemen) mocht de kick-off doen. Ze maakten er een ware show van. Inclusief R&B zanger, danspasjes en danseressen met hotpants, waar D-Men op de achterkant staat. Hun teksten die over het grootste deel uit humoristische verhalen bestaat, leverde de groep de publieksprijs op.

Spacekees en Terilekst hadden het probleem, dat hun muziek te zacht werd afgespeeld door de geluidsmensen van Paradiso. Gelukkig was dit geen rede voor de heren om op te geven. Sterker nog. De mannen kwamen nog leuker en sterker over dan men had verwacht. Ingenieuze teksten, vindingrijke woordspelingen en een meesterlijke flow. Terilekst: "Ik drop rhymes als Venco, raak verslaaft aan me." De muziek stopt ineens en Terilekst haalt een zakje Venco drop uit zijn zak, eet een dropje. Gooit het zakje in het publiek, gevolgd door de muziek die weer aangaat en Terilekst die zijn tekst hervat. Met veel gelach en gegil nemen de mensen die het zakje hebben gevangen een dropje en verspreiden het verder onder de overige feestgangers in Paradiso. Spacekees, die veel mensen doet denken aan een jongere en Nederlandse versie van Slim Shady, kreeg ook veel respons op zijn geestige teksten.


Opgezwolle (jawel... uit Zwolle) hield de spanning erin met hun snoeiharde teksten en superieure productie. Nummers als 'Spuug Dingen Op De Mic' deden het erg goed. De beats van Opgewolle waren zo goed, dat beatcreator, dj Delic de GPNL prijs van beste producer (FL 2.500,-) won.

Het talent van de zangeressen en de MC van Sista*Brotha zijn evident. Wat dus tragisch is, is dat beats niet aanslaan van de groep. De formatie, bestaande uit Ruby-T, Brotha Dresz, Claudia en Daisy had een ijzersterk intro, maar de rest van hun optreden eindigde in een sisser.

Shockwave had veel pech tijdens zijn optreden. Zijn geluid was heel slecht, zijn nummers sloegen daardoor niet goed aan en de dj's van Shockwave brachten een oorverdovend gekraai ten gehore. Ogen werden fijngeknepen, vingers werden in de oren gestopt en krampachtig ging men door de knieën. Hoogtepunt van Shockwave's optreden was dat de MC in Engels, Nederlands, Duits en Papiamentu begon te rappen.

De ster van de avond en de winnaar van de GPNL hoofdprijs (FL 12.500,-) was de 21e jarige Raymzter uit Almere stad. Raymzter is oorspronkelijk lid van de hiphop collectief 'Onafhankelijk'. Het was duidelijk dat Raymzter onafhankelijk van 'Onafhankelijk' zijn ding kon doen. Raymzter was echter niet helemaal solo bezig. Hij had zijn dj, een pianospeler, een bassist en een erg indrukwekkende drummer, wiens stijl wel erg deed denken aan ?uestlove van 'the Roots'. Raymzter's lyrics waren heel positief. Wat zijn teksten zo indrukwekkend maakte, waren de agressieve 'in your face'-achtige flow, wat je eigenlijk niet zou verwachten voor de inhoud van zijn tekst.


Nadat MC Complex Raymzter bekend had gemaakt als winnaar, rapte de artiest een indrukwekkende overwinningsfreestyle op de instrumentale versie van Dr. Dre & Snoop Dogg's 'Next Episode'.

Tijd voor Bassline. Na de uitreiking van de Grote Prijs zijn 'the wheels of steel' in de handen van dj Réal en Mr. Mel. Murth heeft de microfoon overgenomen van Complex en het feest kan beginnen. Réal schotelde de lekkerste hiphop floorfillers op. Als eerste knalde de track 'Bad Intentions' van Dre door de speakers. Gevolgd door meer goede tracks.

Zonder twijfel een geslaagde avond. Bassline ging door tot 04:00 uur. Van Guru’s gezicht kon je aflezen dat hij de Amsterdamse hiphop scene wel zag zitten en daar kunnen wij het wel over eens zijn.

Tekst: Brian Elstak

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws