Exit Napster?

Partyscene Redactie | 2 december 2001
headlines


De Napster servers waren gisteravond overvol. Tienduizenden muziekfans vreesden immers dat het wel eens snel afgelopen zou kunnen zijn met de gratis muziekuitwisseldienst. Ongeveer vijftig miljoen gebruikers kunnen mogelijk na vandaag geen gebruik meer maken van Napster. Inzet voor de rechtszaak is de vraag of het persoonlijke karakter van Napster wel opgaat wanneer miljoenen mensen gebruik kunnen maken van de muziekbestanden op het netwerk. Er bestaan immers schattingen dat Napster wereldwijd vijftig miljoen gebruikers telt.

Voor de muziekindustrie zelf is de rechtszaak vandaag natuurlijk erg belangrijk. De vijf grootste muzieklabels (waaronder Sony en Warner) hebben al enige tijd grootse plannen om muziek op betaalbasis online te zetten. Ook Napster inc. Heeft al afspraken met de Duitse mediagigant Bertelsmann AG. De Duitse media gigant heeft al toezeggingen gedaan kapitaal beschikbaar te stellen wanneer Napster besluit artiesten royalties te betalen. De kans is dan overigens groot dat ook Napster op betaalbasis verder gaat.
Napster zelf verwacht een positief resultaat en laat dan ook weten veel vertrouwen te hebben in het voortbestaan. Maar ook de muziekindustrie laat weten zich op te maken voor betaalde muziekuitwisseling. Een uitspraak volgt mogelijk vandaag nog. Wij houden je in ieder geval op de hoogte.


(toegevoegd: 12-02-2001/14:19)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws