Interview: wat vindt Secret Cinema van de nieuwste, hipste releases? Rate the record!

Geert van der Klugt | 16 mei 2018
interviews

secret cinema

Secret Cinema. Geen geheim meer binnen de Nederlandse technoscene. Tourtje Azië en Australië net achter de rug: Jeroen, onder alias Secret Cinema, verspreid onze geliefde, oer-Hollandsche beuktechno wereldwijd. Een ware connaisseur op het gebied van platen – en het draaien daarvan. We vroegen hem om raad. Er is vorig jaar namelijk een godsvermogen aan muziek uitgekomen, maar wij – de simpele zielen van redactie Partyscene – weten nou eenmaal niet wat we ervan moeten vinden. Gelukkig stemde Jeroen in. Hij liet ons weten wat we goed horen te vinden. Beginnen maar!

King’s Dead (Kendrick Lamar)

Jeroen: OST’s doen het altijd goed (note redactie: Black Panther). Ik moet zeggen dat ik hiphop al een tijdje uit het oog ben verloren, maar wie vindt Kendrick Lamar nou niet vet?. Hij heeft een paar keidikke kletsers geproduceerd en zijn geboorteplaats, Compton, maakt het af. Niet z’n beste plaat dit. Maar ja, het doet wat het moet. Een track voor het verlaten van de bios: zonder alle niet-opgevreten popcorn uit te spreiden over de vloerbedekking. Prima.

Chained to a dead camel (Clouds)

Jeroen: Dit is dikke techno. Ken ‘m natuurlijk. Zelf nooit gedraaid, vooral omdat ‘ie helemaal kapot gerequest wordt bij Raad de Plaat. Iedereen draait het dus. Daarom ik niet. Misschien moet ik daar maar eens op terugkomen…

You’re the one (Kaytranada)

Jeroen: Ik ben absoluut geen radioliefhebber, maar dit kan ik zeer zeker wel verdragen. Geïnspireerd op de Disclosure-sound – poppy-as-fuck, maar veel beter dan al die schreeuwende tienerpop crap. Geen probleem om dit in de auto op te hebben staan en een rit naar Biarritz in een keer af te ronden. Daarnaast zijn mijn limited edition-sneakers door dezelfde artiest ontworpen als de hoes van deze plaat: Ricardo Cavolo, namelijk. Steek die maar in je zak.

LEES OOK: Interview: dj Joe Stone over soul, vocal chops en geboortestad Almelo

Kosmostrator on Venus (Borgie)​

Jeroen: Ouwe shizzle, maar dan nú. Lekker indie. Ik kan een hi-energy baslijn altijd wel waarderen. Jeroen ver-hi-energy, zeg maar. Ik zie gappies met bontjassen en een snor hier helemaal cool op zijn en denken dat ze het uitgevonden hebben. Ik heb m’n snor al laten staan, in ieder geval.

Bedankt, Jeroen. Verhelderend. Recht van spreken heeft onze curator zeker: 25 jaar-lange ervaring onder de alias Secret Cinema – dat maakt deze rasartiest de aandacht waard. Een CV’tje met onder andere headlines op Berghain, Space Ibiza en Watergate is niet niks. Met sturende hand leidde hij het label GEM Records: bekend van Secret Cinema zelve; Egbert en Reinier Zonneveld naar de Nederlandse techno-top. Drumcode-releasje hier, GEM-chartje daar. Eitje.  Een flinke carrière om op terug te blikken, maar Jeroen gaat nog lang niet achter de geraniums zitten.

De agenda voor 2018 staat zo vol dat het moeilijk is een selectie te maken. Toch moet iedereen minstens eens in het leven Secret Cinema live zien knallen. Het liefst zes uur lang. Het volledige live-overzicht vind je daarom hier.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws