Interview Magda

Partyscene Redactie | 1 april 2010
interviews

'Er is ruimte voor meer vrouwen in het dance-wereldje'

Donderdagavond 1 april vindt er in de Central Studios een doordeweekse minimal en technokraker plaats. De organisatie is in handen van Sound Architecture en Elevation Events. Headliner van deze avond is de uit Polen afkomstige M-Nus-heldin Magda. Speciaal voor ons voelde de organisatie Magda aan de tand: “Het dance-wereldje wordt gedomineerd door mannelijke artiesten, dus er is nog ruimte voor vrouwelijke artiesten.”

Door Jeroen van Schie

MagdaDoor welke band of artiest ben je het meest beïnvloed?

Magda: “Ik zeg niet dat ik een favoriete band of artiest heb, maar ik houd heel erg van Tones on Tail en Fad Fadget; een fantastische balans tussen post punk, disco en New Wave-elementen en het klinkt funky as hell.”

Als je mag kiezen; welke artiest of track zou je dan remixen?

Magda: “Ik zou heel graag Yellow met ‘No more words’ willen remixen. Ik ben altijd gek geweest van die bassline.”

Denk je dat vrouwen in het algemeen een verschillende benaderingswijze hebben als het om produceren van elektronische muziek gaat?

Magda: “Het is niet reëel om te denken dat vrouwen een andere benadering van muziek maken hebben, puur omdat ze vrouw zijn. Ieder individu is verschillend en maakt muziek op zijn of haar eigen manier.”

Zou je ook niet meer vrouwelijk dj's in deze scene willen zien?

Magda: “Het dance-wereldje wordt gedomineerd door mannelijke artiesten, dus er is ruimte voor meer vrouwelijke artiesten. Gelukkig zie ik steeds meer goede vrouwelijke artiesten opduiken. Dat is een ontwikkeling die ik erg stimuleer.”

Technische ontwikkelingen in de dancescene volgen zich in rap tempo op. Heeft dat ook een negatieve effect; bijvoorbeeld het gegeven dat er steeds meer dj’s bijkomen?

Magda: “Ook al zorgen nieuwe technieken ervoor dat iedereen kan mixen; machines nemen nooit onze smaak over.”

Never on thursdayWaar maak je jezelf druk om in het leven?

Magda: “Ik kan me behoorlijk irriteren om het overmatige gebruik van telefooncamera’s. Het is natuurlijk een compliment dat mensen je op film willen zetten en een herinnering van de avond willen hebben, maar voor artiesten voelt het helemaal  niet comfortabel en is het niet relaxed om altijd camera’s op je gericht te hebben. Als het aan mij lag, zouden camera’s en telefoons niet mee in de club meegenomen mogen worden.”

Welke andere hobby’s naast muziek houd je erop na?

Magda: “Mijn leven is erg hectisch en chaotisch, dus wanneer de mogelijkheid zich voordoet, duik ik de bergen in. Dit maakt zo’n verschil met het hectische wereldje van clubbing in de grote steden, en ik kom vol met energie terug.

Wanneer ik in Berlijn ben, of andere steden bezoek, vind je mij vaak op kunstexposities of andere artistieke en culturele uitingen van de betreffende stad. Het is altijd goed om op de hoogte te zijn wat andere mensen doen. Dat inspireert me en het voorkomt het gevoel dat ik alleen maar in een technovacuüm leef.”

Wat kunnen we de komende 10 jaar van Magda verwachten?

Magda: “Als ik dat zou weten, zou ik je het direct zeggen. Ik ben in de nabije toekomst nog volledig betrokken bij het maken van muziek en diverse kunstcollectieven. Maar later in mijn leven denk ik wel dat ik iets compleet anders zou willen doen.”

Magda

Never on Thursday?

Central Studios Utrecht

duur: 22:00 P.M. - 06:00 A.M.

Line-up: Heartthrob 'live', Olene Kadar 'live', Ali Kuru, Joachim en Erik Heijting

tickets € 16,00 via Beatfreax

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws