5 vragen aan Olaf Boswijk (11)

Partyscene Redactie | 20 juni 2008
interviews

Clubs die mij wekelijks kunnen bekoren zijn moeilijk te vinden

          28 juni is een droevige dag voor de Nederlandse dancescene.  Op die dag sluit het Amsterdamse 11 in het voormalige TPG-gebouw namelijk zijn deuren.          

Nog één keer heeft 11-programmeur Olaf Boswijk alles uit de kast gehaald. Tot en met zaterdag 28 juni heeft hij de elfde verdieping van het voormalige TPG-gebouw volgeboekt met dj’s en acts die er in de dancescene toe doen. Dan is het over en uit met 11. Boswijk: “Post CS. Die fantastisch mooie oude in zijn voegen krakende grijze dame. Ik ga je missen.”

 

1. Stelling: nu 11 de deuren sluit, kan de vaste klantenkring maar beter naar Berlijn verhuizen.

Olaf: “Nee, natuurlijk niet. Amsterdam is nog steeds een prachtige stad om te wonen. Bovendien is die associatie van 11 met Berlijn wat mij betreft altijd veel te veel overdreven. Ja, er komt fantastische muziek uit Berlijn en veel daarvan hebben wij gesteund, maar wij hebben het wel op onze manier gedaan en dat is niet op zijn Berlijns. Het zou wel mooi zijn als clubs en creatieve plekken in Amsterdam de vrijheid, ruimte en steun van de gemeente zouden krijgen zoals ze dat wel in Berlijn krijgen.”

2. Noem de 11 die 11 hebben gemaakt tot wat het nu is.

1. Brian, Koen, Jaymz, Sander en Lex, de oprichters. Zonder hun visie, geduld, ervaring, wijsheid en leiderschap was 11 er niet geweest.

2. Alle 11-jes; het personeel dus. Zonder uitzondering geweldige mensen, met evenveel inzet. Allemaal zijn ze bijzonder en hebben ze gezorgd voor een unieke sfeer op de werkvloer.

3. Het publiek. We hebben zoveel verschillende soorten mensen zien komen en gaan, dat er eigenlijk van typisch '11 publiek' volgens mij geen sprake is, of is het juist die bizarre mix wat typisch 11 is? In ieder geval kan iedereen zich hier uiten en op zijn gemak voelen en dat is volgens mij een absolute voorwaarde om een goede club te zijn.

4. Post CS. Die fantastisch mooie oude in zijn voegen krakende grijze dame! Ik ga je missen.

5. VJ's Meeus van Dis, Arnout Hulskamp, Newsgroup, Out of Order, 00-KAAP, Michal Butink, Klax, JuToJo, Pfadfinderei en alle anderen. Omdat het stuk voor stuk echte artiesten zijn van een uitstervend ras. Toch hebben wij ze een podium kunnen geven met onze 300m2 aan schermen.

6. 12 - het dakterras. Niet veel mensen weten ervan, maar het mooiste terras van Nederland is 12, een verdieping hoger nog dan 11. Met vrij uitzicht op Amsterdam, 't IJ en soms zelfs Schiphol, de hot tubs en heerlijk koud bier na een lange dag werken.

          11          

7. Alle dj's en artiesten die ooit in 11 hebben gedraaid/opgetreden.

8. 178 Aardige Ontwerpers. Omdat ze met hun ontwerpen 11 een gezicht hebben gegeven. Met als klapstuk het 'Here Today Gone Tomorrow' boek dat 20 juni uitkomt.  

9. De avonden Ratio, 360, Planet Delsin en Teleskope, Rauw en Static worden al zoveel genoemd. Ratio omdat Melon een van de beste house dj's ter wereld is. 360 omdat Nuno en Patrice iedere maand muzikaal zijn gegroeid en vanuit de achterhoede nu een van de beste avonden hebben in 11 met een fantastische muzikale visie. Planet Delsin omdat het label en de avond Detroit techno en house weer een gezicht heeft gegeven in Amsterdam. Teleskope, omdat ik voor het eerst in mijn leven een avond heb kunnen organiseren waarin ik mijn eigen muzieksmaak volledig kwijt kon. Toen ik begon had ik nooit gedacht dat house en 11 samen konden gaan.

10. Uitzicht. Het is een dooddoener, maar het blijft heerlijk om tijdens werk of in de nacht naar buiten te kunnen staren.

11. Vrijheid. Vrijheid om te eten, dansen, drinken en praten met vrienden en gelijkgestemden. Vrijheid om te koken, organiseren en programmeren wat we leuk vinden en dat het vaak ook nog aansloeg ook.

 

3. Welke clubs in Nederland kunnen jouw danshart nog bekoren?

Olaf: “Echte clubs die mij wekelijks kunnen bekoren zijn moeilijk te vinden. Maar toch:

-Doornroosje voor de programmering en fanatieke aanhang.

-Studio 80 voor het geluid en omdat Gert van Veen daar een goede nieuwe koers inzet.

-Melkweg voor de programmering van Hidde die erg goed werk doet om Melkweg weer op de kaart te zetten en de fijne sfeer die daar al jaren is.

-Paradiso omdat het de enige plek is waar ik al sinds mijn 15e kom en omdat het nog steeds de mooiste zaal van Nederland is, ondanks de beroerde dance-programmering (de concerten zijn natuurlijk geweldig daar). 

          11          

4. Wat is de kracht van een goede dance-programmeur?

Olaf: “Visie, durf, brede muziekkennis en goed met mensen om kunnen gaan.”

5. Wat doe jij als je voor de laatste keer 11 verlaat?

Olaf: “Met mijn collega's en beste vrienden collectief de deur achter ons dicht trekken en op de fiets stappen naar huis. De dag erna beginnen we met het op- en leegruimen.”

Grijp je kans en pak de komende dagen nog een clubavondje in deze unieke, Amsterdamse locatie mee. Hieronder het programma van de laatste 11 van 11.

Donderdag 19 juni:

Rauw & Turbo Recordings present Escape from the Main Room

Dj's Tiga , Brodinski en Joost van Bellen. Kaarten kosten 15 euro.

Vrijdag 20 juni:

360

Live: Modeselektor. Djs Patrice Baumel en Nuno dos Santos. Kaarten kosten 15 euro.

Zaterdag 21 juni:

Teleskope

Dj's Ame (Frank & Kristian), Gerd Janson en Olaf Boswijk.

2nd room by Elevator, met dj's Mark Buning en Edo Salgado. Kaarten kosten 15 euro.

Zondag 22 juni:

Rush Hour 10 Years and one more

Live: Yuro & Trago. Dj's Carl Craig, Theo Parrish en All Out K. Kaarten kosten 17,50.

Maandag 23 juni:

Viral Radio Festival at 11 (23.00 - 05.00)

Live: King Midas Sound. Dj's Kode 9, Zomby, Darkstar, Martyn, Ikonika, Ras G en Samiyam. Kaarten kosten 12 euro.

Dinsdag 24 juni:

Live jazz, latin & swing tijdens diner door Hattie St John and the Heleen Schuttevaer Trio.

Woensdag 25 juni:

Space Ship

A live audio-visual rhythm adventure down to Earth (almost).

5 musicians, video interactions and on stage percussion by Anthony DeSimone, Ruben van Leer, Berenice van Leer, Bobby Jacobs, Roeland Jacobs en Laurens Hebly.

Donderdag 26 juni:

Pixel

Live: Isolée en Marbert-Rocel. Dj's Sascha Funke, Bert de Rooij en Carlos Valdes. Kaarten kosten 15 euro.

Vrijdag 27 juni:

Static - Hosted by Bart Skils

Live: David Labeij en Kabale und Liebe. Dj's Bart Skils, 2000 and One, Lauhaus en Boris Werner. Kaarten kosten 15 euro.

Zaterdag 28 juni:

11 Laatste Nacht!!

Surprise line-up of some very special national and international favourite artists. Kaarten kosten 15 euro.

I Love 11

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws