Overlijden Lil Peep: wat is de rol van Xanax en Nederlandse partydrugs?

Geert van der Klugt | 24 januari 2018
lifestyle

Strengere drugscontroles bij festivals: dit bleek het afgelopen jaar een belangrijk punt op de politieke agenda. Met een goede reden: in 2015 stierven méér dan 150 Nederlanders als gevolg van een overdosis. De tragische dood van rapper Lil Peep - eind 2017 - ontvlamde in de VS een discussie die óók in Nederland relevant is.

We schreven er al over: het overlijden van Lil Peep. Een overdosis aan Xanax en partydrugs. Dat was het bittere resultaat van maandenlang overtollig drugsgebruik. Als Partyscene-lezer ben je (waarschijnlijk) bekend met de relatie tussen drugs en muziek. Sommigen aanhangers van de hiphopcultuur hebben een voorkeur voor medicijnen op recept als Xanax en Oxycodon; sommige fans van de house- en technoscene kiezen bij voorbaat XTC, speed en MDMA. De keuze van drug is hierbij irrelevant: muziek, los van genre, heeft ongetwijfeld een innige relatie met drugsgebruik.

pillen speed ecstacy lil peep dood drugs drugscontroles

Zijn techno/house-dj's medeverantwoordelijk voor het drugsprobleem?

Muziek en drugsgebruik hebben dus een band; dat gezegd hebbende zijn muzikanten niet de oorzaak van drugdoden. Technoheads als Joris Voorn en Adam Beyer zijn evenmin verantwoordelijk voor XTC-doden als rappers Lil Peep en Lil Pump voor Xanax-overdosissen.

Amerikaanse muziekjournalist Anthony Fantano vertelt:

Als alle clout- en trap-rappers plots van de aarde verdwijnen, betekent dat niet dat Xanax- en opioïden-misbruik stopt. Muziek is een afspiegeling van de samenleving - rappers verworden enkel wát er speelt. Recent is dat vaak dus de lopende drugsepidemie.

Relevant voor de Nederlandse muziekscene is dit zéker. Zijn  bijvoorbeeld techno-dj's verantwoordelijk voor het speed- en XTC-probleem, enkel omdat drugsgebruik het goed doet bij technomuziek? 

Anthony Fantano stelt meerdere interessante punten ter discussie - bekijk zelf de video hieronder.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws