Zeg, hoeveel risico's neem jij als jongere eigenlijk?

Bart Remmers | 24 april 2018
lifestyle

Veel jongeren neigen naar een sterk risicogedrag

Een kwart van de Nederlandse jongeren neigt tot sterk risicogedrag. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1529 jongeren tussen 12 en de 24 in heel Nederland. 

Er is door de onderzoekers (jongerenorganisatie TeamAlert en onderzoeksbureau MWM2) gekeken naar welke gedragingen, houdingen en drijfveren jongeren er eerder toe brengen risico’s te nemen. 

Onder risicogedrag valt bijvoorbeeld overmatig drugs- en alcoholgebruik, onveilig gedrag in het verkeer en onverstandig met financiën omgaan. In de ogen van TeamAlert is risicogedrag al het gedrag dat tot ongezonde(re), onveilige(re) en/of ongelukkige(re) keuzes kan leiden.

Zes type jongeren

Jongeren zijn echter geen homogene groep. Welke verschillen vertonen ze als het gaat om risicoperceptie, persoonlijke drijfveren en karaktereigenschappen? En hoe kan je verschillende soorten jongeren toch bereiken? 

Om deze reden heeft TeamAlert een segmentatieonderzoek laten uitvoeren. De jongeren zijn getest aan de hand van zeven thema’s: of ze veel durven, piekeren,  consciëntieus zijn, toekomstgericht, statusgericht, extravert en autonoom zijn. Op basis van overeenkomsten kunnen zes verschillende type jongeren onderscheiden worden: de bedachtzame denker, het gewoontedier, de zelfverzekerde ondernemer, de extraverte statuszoeker, de nuchtere planner en de eigenzinnige avonturier.  

Eigenzinnige avonturier

Van deze zes types jongeren zijn er twee zeer geneigd tot het nemen van grote risico’s: de extraverte statuszoeker en de eigenzinnige avonturier. De extraverte statuszoekers houden namelijk van aandacht, zijn statusgericht, durven veel en vinden vrijheid belangrijk. Ook hebben hun ouders minder invloed op hen. De eigenzinnige avonturiers herkennen gevaren slecht, zijn impulsief, hebben veel behoefte aan avontuur en leggen bevelen van hun ouders naast zich neer.

Op de website van TeamAlert kan je een quiz invullen en zo vaststellen tot welk type jongere jij behoort.
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws