Hardstyle in balans: we checkten de Prophecy EP van MYST

Peter Güldenpfennig | 25 april 2017
music

Raw, euphoric, early hardstyle, allemaal labeltjes die wat ons betreft eigenlijk weinig om het lijf hebben. Hardstyle is hardstyle en je springt boven de standaard uit of juist niet. MYST behoort wel degelijk tot die eerste groep en de Prophecy EP, zijn eerste mini-album op Nightbreed, laat horen waarom.

MYST – Prophecy EP

De zes tracks tellende EP opent met wat gerust de favoriete hardstyletrack hier op de redactie mogen noemen. ‘Before You Go’ ramt zonder het te zoeken in clichés. Ik bedoel, een fucking orgel in de eerste break (iets wat ‘ie later enigszins herhaalt in ‘Creatures of Destruction’)? Hoe vet! En sowieso is de melodie van het nummer echt zwaar bruut. Dit is festivalmateriaal van de bovenste plank.

Het zwaar overstuurde ‘Young and Reckless’ is vooral aan te merken als audiogeweld, maar weet weer, net als alle tracks op het album, een balans te houden tussen melodie en rauwheid. Dat maakt MYST toch wel een bijzondere producer, want het gebeurt maar al te snel dat een track doorslaat naar een bepaalde kant. 

Met ‘Hear My Breath’ heeft MYST ongetwijfeld een tweede hit te pakken, want ook deze ramt er net zo lekker in als ‘Before You Go’. Deze track, meer nog dan de andere tracks op het album, laten zien dat MYST een behoorlijk technische producer is die gelaagdheid en experimenten met andere geluiden totaal niet schuwt. Dat zorgt ervoor dat zijn tracks altijd weer fris klinken, als iets wat we niet eerder hebben gehoord. We mogen hopen dat dit meer navolging gaat vinden in de scene. 

Prophecy EP is nu uit. Scoor ‘em hier

MYST – Prophecy EP
Nightbreed Records, april 2017

Tracklist
1. ‘Before You Go’
2. ‘Young And Reckless’
3. ‘Creatures Of Destruction’
4. ‘Hear My Breath ft. Snowflake’
5. ‘The Greatest Nightmare’
6. ‘Cut Your Nuts’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws