Jori Hulkkonen - Errare Machinale Est (F Comm)

Partyscene Redactie | 18 april 2008
music

F Comm’s hoop in bange dagen

Intro: Jori Hulkkonen is de hoop in bange dagen voor F Communications - het label van Laurent Garnier waarop al lange tijd geen fatsoenlijke plaat is verschenen. Errare Machinale Est, het zesde studioalbum van de Finse producer in twaalf jaar, maakt een einde aan een slechte reeks releases.

Genre: electro, (synth)pop, house, techno.

Errare Machinale Est is bij vlagen een zeer aangename luisterplaat voor bij het haardvuur, maar soms ook een dansalbum waar de vonken vanaf spatten.Bijzonderheden: Terwijl Laurent Garnier de ene na de andere terugblik uitbrengt en eigenlijk snakt naar zijn pensioen, is zijn pupil, de Finse producer Jori Hulkkonen, er weer in geslaagd om een origineel album, anders dan zijn eerdere werk, te fabriceren. Al twaalf jaar maakt hij singles en albums voor F Communications, en zoals Garnier zelf zegt, is er nog nooit een track afgewezen, aangepast of uitgesteld. “Jori is een van de meest onderschatte producers ter wereld”, vindt de Fransman dan ook. Goed voor hem, want zolang iemand als Hulkkonen F Communications trouw blijft, kunnen ook de middelmatige producers, onder contract bij het Franse label, betaald worden. Toch lijkt de dag dat een major platenmaatschappij bij Jori Hulkkonen aanklopt om hem een monsteraanbod te doen nabij. Zijn geluid is in de jaren toegankelijker geworden voor een breder publiek dan alleen de dance-puristen.

Toen ondergetekende Jori Hulkkonen zes jaar geleden vroeg naar zijn 5 all time favoriete platen, gaf hij de volgende titels op:

1) Pet Shop Boys - West End Girls
2) The Smiths - This Charming Man
3) Sueno Latino - Suono Latino Derrick May remix
4) John Foxx - 030
5) Kuusukun Profeetta - Ei Aurinko Milloinkaan Laske

Denk aan dit lijstje, mix de verschillende muzikale invloeden met elkaar, en je hebt het geluid van Errare Machinale Est. John Foxx (op plaats 4) zingt zelfs een nootje mee op het scheurende ‘Never Been Here Before’, waarop ranzige electrotechno en smerige synthpop met elkaar de liefde bedrijven. Het is een track die zomaar hoog in de popcharts kan eindigen, maar ook als hoogtepunt in een set van Sven Vath kan dienen. Op het titelnummer wordt Hulkkonen vergezeld door zangeres Justine Electra. Je hoort Kraftwerk, je hoort Royksopp, je hoort Model 500 en de Miss Kittin-achtige vocalen van een Duits-Amerikaanse blues-, folk- en elektrozangerers. Kan het nog gevarieerder? Ja, dat kan. Op ‘Synthetic Ballad of Charles Darwin’ bijvoorbeeld, waarin cosmic disco, vuige electro en catchy synthpop het vocale werk van Jimi Tenor begeleiden. Nog zo’n gastvocalist, de Zweedse nu-jazzheld Ernesto, laat zijn treurige stem horen op de laiback tranentrekker ‘Titans’, met bijzonder fraai akoestisch gitaarspel. Errare Machinale Est is een aangename luisterplaat voor bij een knetterend kampvuurtje, 's nachts op een verlaten strandje, maar gelijk ook een vurig dansalbum waar de vonken vanaf spatten.

Hoogtepunten: zoveel, maar als we dan toch moeten kiezen, is het die prachtige afsluiter ‘Titans’.

Dieptepunt: Dat Jori deze plaat niet live ten gehore gaat brengen, aankomend festivalseizoen.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Dikke aanrader. Voorlopig mijn favoriete album van 2008!

Oordeel zelf: luisteren naar Errare Machinale Est

Luister ook eens naar:

Jori Hulkkonen - Different

Jori Hulkkonen - Dualizm  

 

WIN WIN WIN !!! Wij geven drie cd's weg. Stuur je all time favoriete Jori Hulkkonen cd, track of remix naar Marcel. Als hij hem ook zo goed vindt, maak jij kans op Errare Machinale Est.

L2P-interview Jori Hulkkonen ('02)

Jori Hulkkonen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws