Soil & Pimp Sessions versus Jazzitup

Partyscene Redactie | 3 september 2007
music

Jazz niet langer ouwe lullen muziek

Intro: Jazz heeft jaren geleden zijn ideologische veren afgeschut. En dat is een zegen: jazz is niet meer het domein van intellectuelen met artie fartie brilmonturen die met fronsende wenkbrauwen naar onbegrijpelijke, uren durende improvisaties in het Bimhuis luisteren. Nieuwe jazzfestivals schieten als paddestoelen uit de lucht, waarbij in de programmering duidelijk rekening wordt gehouden met een jonger publiek. Een goede ontwikkeling, want ook in de muziek is stilstand achteruitgang.

Genre: Jazz

Er is een markt voor cd’s met jazz die niet overpretentieus, maar toch credible zijn. Jazzitup borduurt voor op deze formule, met een dubbelaar met 30 (ongemixte!) nummers, uiteenlopend van gouwe ouwe van Ella Fitzgerald en Count Basie tot nieuw werk van Guru’s Jazzmataz en US3.Bijzonderheden: Het enorme succes van dj Maestro’s ‘Blue Note Trip’-serie is bij andere platenmaatschappijen natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Er is een markt voor cd’s met jazz die niet overpretentieus, maar toch credible zijn. Jazzitup borduurt voor op deze formule, met een dubbelaar met 30 (ongemixte!) nummers, uiteenlopend van gouwe ouwe van Ella Fitzgerald en Count Basie tot nieuw werk van Guru’s Jazzmataz en US3. Dat samensteller Rob Boskamp, Jan Schouwstra en Rob Blesgraafuit Nederland komen, is duidelijk terug te zien in de platenkeuze: Rob van de Wouw, Schradinova (Room 11 zangeres Janne Schra), EDC (Nederbelg Eddy de Clerq) en een opvallend sterk jazznummer van Gregor Salto. Waar de eerste cd soms wat oubollig klinkt, is de tweede schijf een feest, waarbij vooral de uitstapjes naar latin en bossa goed uitpakken. De enige echte dissonanten op Jazzitup zijn de melige jazz uitvoeringen van Nirvana’s ‘Smells like teen spirit’ en Mouse T met ‘Horny’. Deze geforceerde pogingen om eigentijds te zijn, heeft deze cd echt niet nodig, en is een schromelijke onderschatting van de luisteraar.

Van het Japanse ensemble Soil & Pimp Sessions kun je veel zeggen, maar melig is de muziek zeker niet.Van het Japanse ensemble Soil & Pimp Sessions kun je veel zeggen, maar melig is de muziek zeker niet. Het totaal gefreakte zestal maakt jazz met een punkattitude die al eens beschreven werd als ‘terror jazz’, ‘speed jazz’ of ‘Jamie Cullum on crack’. Maar eigenlijk tart de muziek van Soil & Pimp Sessions iedere beschrijving. In een razend tempo, voortgestuwd door een furieuze drummer, scheuren en gieren de blazers je om de oren - soms aangevuld met een onverstaanbare oerschreeuw. En net als je denkt dat het wagentje in de achtbaan uit de bocht vliegt, komt het nummer ten einde. Alle tracks hebben dan ook een relatief korte speelduur. Makkelijke kost is het niet, maar als je de moeite neemt er goed naar te luisteren, merk je dat het bijzonder vernuftig in elkaar steekt. Niet voor niets heeft Gilles Peterson het zestal toegevoegd aan zijn in rap tempo uitbreidende Brownswood-stal. Als er een band is die jazz echt populair kan maken bij de rock-kids, zijn het deze Japanners wel.

Hoogtepunt: Jazz is niet langer ouwe lullen muziek!

Dieptepunt: Heel soms neigt Jazzitup naar bitterballenjazz.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Jazzitup is een leuk verzamelalbum, maar dan ook niets meer dan dat. Pimpoint vraagt wat van de luisteraar, maar het loont wel.

Oordeel zelf: luisteren naar Jazz it up & Pimpoint

Luister ook naar: Brownswood Bubblers

Tracks Jazz it up, disc 1:

1. Paul Anka - Smells Like Teen Spirit 

2. Randy Crawford & Joe Sample - See Line Woman 

3. Les Mc Cann - The Great City 

4. Audio Lotion - Adelante! 

5. Marc Moulin - Welcome To The Club 

6. Ella Fitzgerald - Too Darn Hot 

7. Rob V/D Wouw - Send It On 

8. Count Basie - Splanky 

9. Edc - Samba In Solitude 

10. Mose Allison - Parchman Farm 

11. Goldfish - The Four Forty Five Blues 

12. Serge Gainsbourg - Black Trombone 

13. Schradinova - The Challenge 

14. Diana Ross - I Loves You Porgy 

15. Mousse T - Horny Jazz Feat. Emma Langford 

16. Lou Rawls - Southside Blues Monologue/Tobacco Road 

Tracks Jazz it up, disc 2:

1. Funky Boudoir - Do The Bop 

2. Guru?S Jazzmattazz & David Sanborn - Livin? Legend 

3. Mo Horizons - Ai Mi Morena 

4. Ray Bryant - The Madison Time 

5. Gregor Salto Feat. Saxlive - Serrano Story 

6. Moodorama - Ir Facil 

7. Ruben Blades - Juan Pachanga 

8. Phil Martin - Week 14 

9. Willis Jackson - Gators Groove 

10. The L.A. Boppers - Where Do The Bop Go? 

11. Us3 - Mfj 

12. The Jazzinvaders - Bonga Bonga Jazz 

13. Black Market Audio - Shake! 

14. Milt Buckner - Green Onions 

Jazz it up

Soul & Pimp Sessions

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws