Party report: Mysteryland [zaterdag 23 augustus]

Steven Wiertz | 29 augustus 2014
party reports


Wat: Mysteryland
Waar: Voormalig Floriadeterrein
Wanneer: Zaterdag 23 augustus 2014
Line-up: o.a. Boys Noize, De Man Zonder Schaduw, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Luuk van Dijk, NERVO, Steve Aoki, Umek, Yellow Claw, Bass Modulators, Coone, Frequencerz, Frontliner, Carnage
Naam reporter: Steven Wiertz

Mysteryland is de favoriet voor veel festivalgangers, of het nu is voor de line-up, de sfeer, het grote festivalterrein of gewoon om het drukke festivalseizoen al min of meer af te sluiten met een knaller, veel bezoekers hebben er duidelijk al vooraf zin in. Met headliners zoals Hardwell, Steve Aoki, NERVO en Martin Garrix zit je natuurlijk altijd goed, maar Mysteryland heeft zich niet beperkt tot een genre om je dag mee te vullen. Ook de Q-Dance stage telt grote namen zoals Frontliner, Toneshifterz, Coone en ga zo maar door. Duidelijk moge zijn dat dit festival bij voorbaat al een succes lijkt te zijn, er moet ons dan ook heel wat narigheid staan te wachten willen we van deze zaterdag nog een nare bijsmaak in de mond krijgen.

Magisch groot terrein

Bij binnenkomst valt het je al direct op, Mysteryland heeft kosten noch moeite bespaard om de festivalganger direct te laten merken dat ze op Mysteryland zijn. Verklede figuranten staan bij de ingang al verkleedt in verschillende outfits de binnenkomende bezoekers op te wachten. Veel mensen gaan nog even gezellig op de foto met ze. Er zijn twee ingangen genaamd ingang Noord en Zuid. Deze ingangen hebben beide enkele grote stages en zijn verbonden met een grote voetvangersbrug. Op deze brug is een duidelijke tweerichtingsverkeer methode gehanteerd dit jaar, waardoor de bezoekers niet op elkaar in lopen. Net zoals met de auto loopt iedereen netjes aan de rechterkant, al dan niet op verzoek van een van de vele beveiligingers bij de brug om te zorgen dat alles in goede banen verloopt. Versiering is duidelijk een van de speerpunten geweest bij de organisatie, overal hangt in de bomen langs de paden wel iets van versiering, van lampionnen tot gekleurde lampen tot slingers, dit zorgt voor een vrolijk sfeertje.


De mainstage is een groot kaartenhuis en is daarbij dezelfde stage als die Mysteryland gebruikte in de VS eerder dit jaar. The Big Top-stage is een grote zwarte tent, ondanks dat dit nogal basaal klinkt zijn de visuals hier binnen ook groots. De Q-Dance stage is versierd als een grote gekleurde vogel. Ook de andere stages hebben allemaal de versiering die we eigenlijk gewend zijn van een mainstage van andere grote festivals.

Ook zijn er kleine thema area's op het terrein te vinden zoals de Healing Garden en de Magic Garden.

Groot terrein, nog grotere line-up!

Zoals al eerder genoemd is de line-up groots zoals we gewend zijn van Mysteryland. Zo groot, dat we constant goed moeten plannen waar we precies willen zijn. De mainstage, The Big Top (Don't Let Daddy Know stage) en Heineken Starclub x TIKTAK zijn de drie grootste stages waar voornamelijk house gedraaid wordt. Daar houdt het echter niet op, liefhebbers van hardstyle kunnen helemaal uit hun plaat bij de Q-Dance stage. Hier staat de hele dag wel iemand achter de draaitafels die je vast en zeker al ziet als een held als je van hardstyle houdt.

De kleinere stages zien er ook allemaal fraai versierd uit. Welke stage ons het meeste opviel was Club godverdomme. Dit was een opgeblazen kerk waarin het slechtste van het slechtste qua muziek gedraaid werd door mensen die in hun leven nog amper een draaitafel lijken te hebben aangeraakt. Hoe dan ook staat dat hele opgeblazen kerkje de hele dag bomvol en de sfeer is zwaar over the top.

Hoogtepunten

Op een dag met zo een groot festival en zoveel grote namen is het lastig om te kiezen, dat was dus ook ons probleem. We hebben over de hele dag misschien wel tien kilometer gelopen over het terrein, steeds van de ene naar de andere stage.

Hoogtepunten van de festivaldag zijn toch wel de set van NERVO, want deze dames hebben nog vroeg in de avond al een explosieve set neer weten te zetten. Ze begonnen de set met hun track in samenwerking met Dimitri Vegas & Like Mike en Afrojack: 'The Way We See The World'. Met deze plaat weten ze al snel veel fans met de voetjes van de vloer te krijgen. De set bestaat uit nog meer lekkere tracks zoals 'Tsunami' van DVBBS & Borgeous en 'Kernkraft 400' van Zombie Nation. Deze set voelde aan alsof hij binnen tien minuten voorbij was, zo hard hebben we genoten!

De set van Dimitri Vegas & Like Mike was weer een set zoals we gewend zijn van deze heren: gewoon lekker gaan! Terwijl Like Mike zich als een MC gedraagt komen de lekkerste platen voorbij, zoals hun eigen tracks 'Find Tomorrow', 'Tremor' en 'Waves' (Tomorrowland 2014 Anthem). Ook onder andere 'Gold Skies' van Sander Van Doorn & Martin Garrix & DVBBS was prominent aanwezig in de set van beide heren.

Als kers op de taart sloot Hardwell de avond af met een meer dan gruwelijk harde set. Zijn eigen tracks "Dare You' en 'Apollo' vielen prima in de smaak bij de mensenmassa die zich ondertussen tot in het verste uiteinde van de mainstage verzameld hadden om deze set mee te krijgen. Tussen al deze hardere platen door draaide Robbert Hardwell ook onder andere zijn Coldplay-remix van 'A Sky Full Of Stars'. Net wanneer je denkt dat de avond voorbij is, is het tijd voor "one more track". En wie had er nou verwacht dat dit een hardstyle plaat zou zijn, namelijk 'Lose My Mind' van Brennan Hearth & Wildstylez?! De laatste minuten ging het laatste beetje reserve aan energie van het publiek er volledig doorheen.

Prijzen

Tickets voor Mysteryland waren in de voorverkoop €72,50. Ook kon je als VIP gebruik maken van een aantal extra zaken zoals een eigen gedeelte bij de Mainstage zodat je een mooi overzicht had over de mensenmassa. Deze VIP kaarten waren verkrijgbaar voor €110,-. Parkeren was aan de dure kant, voor €15,- kon je je auto kwijt.

Muntjes voor drank waren ook aan de hoge kant, voor drie muntjes betaalde men €9,60. Oftewel je betaalde een kleine drie euro per biertje. Eten was verder ruimschoots verkrijgbaar met een grote diversiteit aan maaltijden.

Conclusie

Mysteryland is geen festival voor maar één dag, het terrein en de line-up is zo groot dat je je er makkelijk twee dagen zou kunnen weten te vermaken. Van veel festivalgangers horen we wel dat de prijzen buitenproportioneel hoog liggen. Daar tegenover staat wel een gigantisch festival met een knaller van een line-up, een leuk thema en geen seconde verveling. Zelfs de voorspelde regen viel niet en het zonnetje kwam mooi door. Als we dan al een nadeel moeten noemen dan is dit dat sommige gedeeltes erg glad waren door de natte modder, houtsnippers strooien was hier een mooie oplossing voor geweest.

Check ook ons interview met Toneshifterz op Mysteryland!

Plus

  • Mooi versierd festivalterrein
  • Gevariëerde en grote line-up

Min

  • Prijzen
  • Glad/vies terrein op veel plaatsen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws