Report: Qbert in Paradiso

Partyscene Redactie | 6 maart 2008
party reports


Buitenaardse skills

Qbert in Paradiso

Een niet te missen gig voor turntable-fanaten: drievoudig DMC wereldkampioen Qbert was vorige week in het land en trakteerde de bezoekers van Paradiso op zijn onwaarschijnlijke en wereldberoemde skills en tricks.

Tekst & foto's : Susanne Woning

Programma: Turntable Rockstars ft Sonny, Skill Dealers Crew (B-boys), Qbert en Itchy & Sratchy.

Turntable RockstarsBijzonderheden: Hoewel de NS blijkbaar vastbesloten was om ons deze gig te laten missen (een uur lang reden er geen treinen tussen Utrecht en Amsterdam) lieten we ons niet uit het veld slaan. Qbert zou om negen uur beginnen en als we zelfs maar een half uurtje mee konden pikken was het al de moeite waard. Met dank aan de veel te hard rijdende Amsterdamse taxichauffeur, die de haast begreep en ons toepasselijk met piepende remmen voor Paradiso afzette, viel de schade mee... Hadden we veel gemist?

Om de zaal waarschijnlijk vroeg vol te krijgen, bleek de timetable anders in elkaar te steken dan was aangekondigd. Normaal gesproken een zwaar irritante actie, maar in dit geval erg handig, omdat we dus niets gemist hadden. We vielen midden in de relaxte opwarmset van de Turntable Rockstars (dj's Broky B, DNS & Setiono). Op een geïmproviseerd podium midden in de zaal slingerden ze, eerst met z’n drieën en daarna om en om, lekkere dikke hiphop, funk en soul de zaal in met vocale ondersteuning van MC Sonny. De set werd goed ontvangen door het publiek, al viel de interactiepoging ‘All the girls in tha house say: a-ha’ een beetje in het water, aangezien er welgeteld maar zes dames aanwezig waren.

Om het publiek in de mood te krijgen, was er ook een volledige B-boy crew. De echte strakke moves, de headspins, slides en freezes, waren afkomstig van deze zeskoppige Skill Dealers Crew, maar ook het publiek mocht zijn plek opeisen in de cirkel. Publiekslievelingetje was daarbij een dude die eruit zag als een accountant van Skill Dealers CrewDeloitte & Touche (compleet met keurig geel-blauw gestreept poloshirt), maar die ‘de robot’ toch wel erg goed onder de knie had.

De sfeer in de zaal was door deze opwarmacts in een prima stemming toen Qbert eindelijk het grote podium betrad. De 38-jarige Richard Quitevis staat al sinds zijn vijftiende achter de draaitafels en dat was duidelijk te merken. Met veel bewondering en lichte jaloezie zagen we hem scratchen, cutten en beatjugglen alsof hij iets simpels als de afwas stond te doen. In werkelijkheid bewoog hij de faders zo snel dat je ogen het bijna niet konden volgen. Doordat hij praktisch niet meer naar zijn handen hoeft te kijken, was er ook veel interactie met het publiek. Met een teasend gezicht liet Qbert het publiek dan wachten op de terugkeer van de beat of hij pakte de mic om even tussendoor te keuvelen.

Met een onuitputtelijke platencollectie achter de hand liet hij de moderne hiphop grotendeels voor wat het was en trakteerde hij ons op vintage tracks, met veel percussie-samples uit oude funk en soul. Ook kwam de traditionele ‘Amen-break’ natuurlijk een paar keer voorbij. Hoogtepunten waren het volscratchen van de instrumentale versie van Sugar Hill Gang’s ‘Rapper's Delight’ op het ritme van de bekende rap, het creëren van een compleet nieuwe dimensie voor de simpele vocal sample ‘Ah Yeah’ en het ter plekke improviseren van een hele nieuwe drumloop met één enkele kick en snare (het 'drummen').

Qbert in actieTenslotte gooide hij de snelheid nog even naar ‘booty’-niveau en bracht hij zijn tricks met een onwaarschijnlijk hoog tempo, wat kon rekenen op veel gejuich en applaus. Volg zo’n dj maar eens even op in de line-up. Gelukkig was Qbert ook niet te beroerd daar een handje bij te helpen: DJ Itchy mocht bij de start van zijn set op het kleine podium een stukje live meescratchen met een geïmproviseerde drumloop van de meester op het grote podium. Graag hadden we daarna nog meer meegekregen van Itchy & Sratchy, maar helaas moest er de volgende dag weer gewerkt worden. Wie organiseert zo’n vette avond dan ook op dinsdag?

Hoogtepunt: Zoals Keanu Reeves in ‘the matrix’ de door de computer gegenereerde wereld om hem heen doorzag, zo begrijpt Qbert de groeven in zijn vinyl. Hij is ‘The One’.

Dieptepunt: Qbert stond redelijk hoog op het podium, waardoor we hem niet lekker op de vingers konden kijken. Verder had hij de bekende ‘Fressssh’-vocal sample in de preset van zijn effectenbak staan en werd die er naar onze smaak iets te vaak willekeurig ingegooid.

Publiek in ParadisoPrijs/ Kwaliteit: 16 euro voor een wereldkampioen; we hadden het zelfs betaald voor de helft van deze set.

Opmerking bezoeker: Twee meisjes die duidelijk niet begrepen welke legende hier op het podium stond, midden in een geweldig stukje improvisatie van Qbert: “Jeeeetje, is het alweer half elf? Nou, dan ga ik zo echt naar huis hoor.”

Aantal bezoekers: Tja, voor een dinsdag is een half gevulde Paradiso waarschijnlijk best een goede opkomst.

Oordeel: In vergelijking met andere turntablists van naam die we de afgelopen tijd hebben mogen zien (o.a. Mix Master Mike, Grandmaster Flash en JS-One) maakt Qbert toch wel het meest indruk van allemaal. Hij weet turntablism nog altijd tot kunst te verheffen. Iedereen met liefde voor dj-skills en draaitafels moet deze man een keer gezien hebben. Eén nadeeltje: je wordt wel licht depressief als je vervolgens zelf thuis weer achter je eigen draaitafels staat.

Qbert in Paradiso (1)

Qbert in Paradiso (2)

Naast een unieke dj is Qbert ook nog eens een begenadigd klusjesman, zoals we kunnen zien deze handige instructievideo: 'hoe repareer je een lekkende pijp'.

Website Dj Qbert

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws