James Holden @ Club Rex - Parijs

Partyscene Redactie | 2 november 2006
party reports

‘Ze Rex hez ze very best sound system in Paris’

Intro: Een weekendje Parijs is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan één van de bekendste technoclubs van Europa: Club Rex. Al jaren zijn we nieuwsgierig naar hoe het is om een avondje in deze club van medeoprichter Laurent Garnier door te brengen. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover, met Extrawelt en James Holden achter de draaitafels.

Tekst & (stiekem genomen) foto's: Susanne Woning

Lange rij voor Club RexProgramma: Extrawelt en James Holden

Bijzonderheden: Met de taxi (door nachtelijk Parijs en langs een prachtig verlichte Notre Dame) zijn we op weg gegaan naar de beste club van Parijs: Club Rex. Daar aangekomen bleek dat het nog wat langer ging duren om de Rex van binnen te mogen zien. Op de boulevard Poisonnière stonden zeker vierhonderd bezoekers in een rij voor de ingang. In Nederland zijn we niet meer gewend aan clubs met een enorme rij en een streng deurbeleid. Na deze eerste Hollandse schrikreactie en wat gesprekjes met mensen in de rij, besloten we toch maar te wachten. De vaste bezoekers verzekerden ons namelijk dat het altijd zo druk is en dat het niet zolang zou duren om binnen te komen.

Iedereen was er inderdaad op voorbereid en sommige wachtenden hadden zelfs drankjes en snacks meegenomen. Ook was er een kleine kiosk open waar je drankjes en crèpes kon kopen. Best gezellig en we kwamen al snel terecht in leuke gesprekjes met de locals. Na een half uur begon de rij redelijk door te stromen. Tot we ongeveer vijf meter van de ingang verwijderd waren en de portier droogjes meldde dat er pas weer mensen naar binnen mochten als er bezoekers naar buiten kwamen. Na nog een half uur smachtend naar de ingang kijken en interessant oogcontact proberen te maken met de portier, mochten we dan eindelijk doorlopen. Het was gelukt. Helaas was de ‘hippe’ coördinator bij de deur niet bekend met de beste website van Nederland, zodat foto’s maken voor Love2Party ten strengste verboden werd.

De club is erg donkerBij binnenkomst viel direct op dat er een uitbundige sfeer hing. De bezoekers zagen er allemaal erg cool en verzorgd uit en overal zag je vriendelijke, genietende gezichten. De heren van Extrawelt waren helaas net klaar en hun apparatuur werd snel opgeruimd, terwijl James Holden onder luid applaus begon aan zijn set. De dj-booth was nogal anders dan we gewend waren. Het was een afgesloten hok met een glasplaat ervoor en aan elke kant van de booth een zeer boosaardig kijkende beveiligingsman.

Het geluid in de Rex is door de vele kleine kraakheldere speakers erg vet en James Holden haalde eruit wat erin zat. Hij varieerde lichte melodieuze techno perfect met zware sissende pompende tracks en het publiek ging er helemaal voor. Er werd gejuicht, gesprongen, gejoeld en de hele club was in beweging. Ook het feit dat Holden tot twee keer toe een mix in de soep liet lopen, kon weinig mensen wat schelen. De bezoekers van de Rex weten in ieder geval wel hoe je een feestje moet bouwen. Uiteindelijk toch een lekkere set van Holden gehoord in een club met een erg relaxte sfeer.

Het publiek gaat er helemaal voorNa nog weer een flinke rij bij de garderobe te hebben getrotseerd, was het tijd om te gaan. Gelukkig kon de taxi terug gedeeld worden met een charmante Parijzenaar, die de chauffeur in het Frans uitlegde waar ons hotel was en ook nog eens de kosten voor de rit wilde betalen. Een hele leuke afsluiting van een toch al erg gezellige avond.

Hoogtepunt: Merde, wat een ontzettend supervet geluidssysteem hangt daar in de Rex! 17 loepzuivere speakers hangen er in de zaal aan het plafond. Het maakt niet uit waar je bent op de dansvloer: overal sta je midden in de muziek. Als James Holden dan ook nog achter de decks staat, is dat echt heerlijk.

Dieptepunt: Jammer dat we Extrawelt hebben gemist.

Decoratie: Het is een gezellig, maar erg donker technohol. Door de afzonderlijke spotjes boven de dansvloer, werd af en toe een klein groepje dansende mensen plotseling verlicht en bij breaks in de muziek was er even wat feller licht, waarna de dansvloer snel weer werd ondergedompeld in donkerrode en donkerblauwe kleuren. Bij de bar waren wat bankjes en tafeltjes te vinden, waarachter videoschermen hingen. Daarop werden oude technovideo’s afgespeeld, zoals de ‘Come To Daddy’-clip van Aphex Twin. Niet veel decoratie dus, maar net genoeg om de zaal een lekker ‘underground’-sfeertje te geven.

Wat beter mag: Wachten, wachten en nog eens wachten. Voor de ingang, voor de garderobe, bij de bar en voor de toiletten. Waarschijnlijk de standaard nadelen van een drukbezochte kleine club.

Relaxen in Club RexMening bezoeker: Aanbeveling van de Rex door een Parijzenaar die bij ons in de rij stond: “Ze Rex hez ze very best sound system in Paris”. Ook was men erg tevreden over het feit dat er bijna elke week kwaliteits-dj’s worden geboekt en dat de muziek doorgaans erg actueel en vernieuwend is.

Prijs/ Kwaliteit: De entree was 13 euro, wat een redelijke prijs is voor een club met zo’n bekende naam. Een flesje water was vier euro en het bier zes euro; Parijs is niet goedkoop. In de garderobe werd je lekker opgelicht: twee euro voor elk ‘item’. Als je dan een jas en een trui bij je hebt mag je even vier euro neertellen.

Aantal bezoekers: Volle bak! Geen idee hoeveel mensen er in de Rex passen, maar het is in ieder geval geen grote club.

Oordeel: Dit soort tenten zijn er toch nog maar weinig in Nederland. De populariteit van de club en het strenge deurbeleid deden eigenlijk nog het meest denken aan de gloriedagen van de RoXY. Dit had wel tot gevolg dat iedereen sowieso al heel blij was dat ze binnen waren. Qua sfeer en geluid krijgt de Rex echt een hele dikke voldoende!

Love2Party-tip: Als je ook plannen hebt om er heen te gaan, zorg dan dat je er vroeg bent, zodat je makkelijk binnenkomt en maximaal van de avond kunt genieten. Ook is het handig om het nummer van een taxicentrale bij je te hebben, want het is erg lastig om op zaterdagnacht in het centrum een taxi te vinden die niet bezet is.

Club Rex

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws