Festivalbandjes slecht voor je gezondheid

Rick Francissen | 1 augustus 2016
algemeen

Een mooi festivalbandje dat ook nog eens van stof is gemaakt en niet irriteert zoals een plastic bandje wat je direct weer van je arm wil knippen zodra je het festival weer afloopt klinkt als een iets super positiefs. Zeker als dit bandje er ook nog eens mooi uitziet is de verleiding erg groot om hem nog even om te houden nadat je terugkomt van een weekend feesten. De herinnering die het met zich meebrengt is leuk, maar het kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Vieze festivalbandjes

Je hebt zelf vast een festival van een paar jaar geleden waar je nog steeds met een glimlach aan terug denkt. De gedachte in je hoofd is erg mooi, maar het bandje wat je hiervan nog om je pols hebt zitten is inmiddels grauw en heeft de meest vieze situaties waarschijnlijk doorstaan. Er zitten inmiddels een paar drankjes in door alles wat er over je pols is gevallen, het is zo zout als een slok zeewater door al het opgedroogde zweet wat erin zit en je bandje zal ongetwijfeld wel wat bacteriën hebben meegepakt van alle tafels waar je je polsen oplegt.

Gevaarlijk voor je gezondheid

Het gehalte van bacteriën is schrikbarend hoog bij een bandje wat twee jaar om je arm zit, zo blijkt uit onderzoek van microbioloog Allen Cottel. Hij bespeurde ‘a concentration of around 9000 micrococci and 2000 staphylococci bacteria’.

De staphylococci zijn volgens Cottel in pincipe niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel infecties en zweren veroorzaken op schaafwonden en sneeën. Daarbij kun je voedselvergiftiging krijgen wanneer je deze bacteriën worden opeet.

Denk dus nog even een keer extra na of je dat grauwe vieze bandje om je arm echt nog zo waardevol vindt. Een herinnering is leuk, maar ziek worden en infecties krijgen klinkt niet als een goed gevolg van zo’n bandje. Je hebt waarschijnlijk al lang genoeg bij moeten komen van het festival toen je daar net van thuis kwam.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws