Amsterdamse clubs komen met oplossingen als alternatief voor 1,5-meterregel

Ivo Mollemans | 10 mei 2020
algemeen

De overheid wil dat overal de 1,5 meter afstand gehanteerd wordt om zo op die manier de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die afstand is echter niet overal mogelijk en daarom willen clubs in Amsterdam dat er een aangepaste regeling komt.

Alternatieven voor de 1,5-meterregel

Verschillende clubs hebben een pakket van alternatieve oplossingen samengesteld om na 28 mei, de datum die nu als einddatum voor de sluiting van de horeca staat, open te kunnen. Onder andere Jimmy Woo, Bitterzoet, Melkweg en Paradiso hebben meegewerkt aan de alternatieven. De anderhalve meter afstand gaat in clubs gewoonweg niet werken en daarom willen ze om te beginnen een leeftijdsgrens instellen. Dat moet ervoor zorgen dat alleen twintigers en dertigers toegelaten worden, aldus Pieter de Kroon, voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) en eigenaar van de Chicago Social Club:

“Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit. De gemiddelde leeftijd in clubs is 24 jaar.”

Door middel van warmtecamera’s wordt ervoor gezorgd dat mensen gecontroleerd worden op koorts. Fouilleren zal tijdelijk op afstand moeten gebeuren en ook op het gebied van hygiëne worden er extra maatregelen genomen. Zo zouden er extra lockers geplaatst kunnen worden en tickets en consumpties worden veilig afgerekend.

LEES OOK: Clubs op Ibiza blijven deze zomer dicht

De clubs willen vooral dat de gemeente met hen meedenkt over oplossingen om de deuren weer te kunnen openen en de volledige capaciteit te benutten, want een club met een derde van de bezetting werkt gewoon niet.

“Anderhalve meter afstand houden werkt niet in een club. Met een derde van de gasten heeft het geen zin om open te gaan. En hoe controleer je dat iedereen afstand houdt?”

“Maar het belangrijkste is dat er een gesprek met ons komt. We geven nu met een aantal voorbeelden aan dat het ook anders kan, maar er zullen ongetwijfeld meer of betere oplossingen zijn. We hopen ook dat Amsterdam zich hiervoor bij het Rijk zal hardmaken, zodat er een oplossing komt voor alle clubs.”

De eigenaren van de clubs hopen dat voor hen niet dezelfde datum gaat gelden als voor festivals en evenementen, maar dat ze tegelijk met de rest van de horeca weer open kunnen.

“We moeten voorkomen dat we worden meegezogen in die termijn. Dan zijn er ook onder de grotere clubs echt bedrijven die ontslagen of een faillissement gaan overwegen.”

“We kunnen niet nog maanden kosten blijven maken waar geen inkomsten tegenover staan. Als dit langer gaat duren dan wordt het echt heel lastig. We zitten allemaal op dure locaties, personeelskosten worden niet helemaal vergoed. En er zijn ook een paar nieuwe clubs, of clubs die net verbouwd zijn die minder geld hebben om zo’n periode door te komen.”

Zolang clubs dichtblijven wordt ook het risico op illegale feesten steeds groter en dat zou voor nog meer problemen kunnen zorgen voor de veiligheid van bezoekers dan bij het openen van de clubs.

“Hoe langer we wachten hoe meer illegale feesten er komen. Dat is nu nog kleinschalig, maar als het straks nog langer gaat duren met festivals en clubs, dan krijg je vanzelf grotere feesten. Dan kan het met de openbare veiligheid ook veel sneller mislopen.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws