De 10 van ... Rutger Docter & Olaf Boswijk

Partyscene Redactie | 21 februari 2008
blogs

"Eindelijk heeft Nederland zijn eigen Moodymann"

Platenrek, Berwick Street - Londen

In de bladen of op websites kom je diverse dj-charts tegen. Lijstjes met, volgens de ondervraagden, de beste tien platen van dat moment. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Maar wel op Love2Party. Deze keer de 10 van ... Olaf Boswijk & Rutger Docter.

Aanstaande zaterdag, 23 februari is het weer tijd voor Au10tique. Deze maandelijkse avond (elke 4e zaterdag) in de Kring valt op door de eigenwijze programmering van deephouseandmoresoul (aka echte diepe house). Dj’s als Melon. Edo Salgado en Nuno dos Santos hebben er al acte de presence gegeven.

Deze laatste editie in de winter heeft dit keer Olaf Boswijk als gast. Olaf is programmeur van 11 en valt op door zijn kennis en oog voor talentvolle dj's en producers. Hij draait zelf elke maand op de avond Teleskope. Uiteraard draait resident Rutger Docter ook. Hieronder alvast de top tien van beide heren, als voorproefje voor zaterdag.

De 10 van … Olaf Boswijk (11)

1. Pied Plat - Double Trouble/Ode to Ede(Rush Hour Ltd series)

Eerste release van Pied Plat, net als Ame een parel van een producers trio uit Karlsruhe zo blijkt uit deze release op het Amsterdamse Rush Hour. Twisted house en techno voor de piekmomenten. En ik kan nog steeds niet kiezen welke track van deze EP nou het beste is.

Olaf Boswijk2. Hot Lizard - The theme 2008 (Version remix) (NRK)

Prachtige remix van good'ol Charles Webster met zijn maatje Atjazz, samen Version.

Diepe house van hoogste kwaliteit.

3. Rocco ft Marcel - Memories (CityDeep music)

Deze is al wat ouder, maar onlangs pas ontdekt. Classic sferische deephouse, met een simple maar prachtige vocale tekst van Marcel. Voor de gemiddelde minimal head veel te langzaam en diep, totdat de break komt. Dan moet je wel mee.

4. Efdemin - Lohn & Brot (Sebo K version 2 remix) (Liebe Detail)

Als Sebo K een remix doet voor Efdemin kan er toch niets misgaan? A match made in heaven.

5. Mountain People - 005.01 (Mountain People)/Rozzo - unknown (Trackdown Records)

Rozzo en Serafin doen het weer: iedere Mountain People release is raak. Uitmuntende productie,tikje minimal, maar oh zo dwingend en housy. Goede tool! En de solo productie van Rozzo is van hetzelfde laken een pak.

6. Jovonn - Losin' my mind (Jon Cutler dub) (Cocosoul)

Jon Cutler ben ik jaren geleden uit het oog verloren, maar deze remix van zijn hand zet hem wat mij betreft weer in de spotlights. New York house a la Dennis Ferrer, dope!

7. Kaoru Inoue - The secret field (Todd Terje rmx) (Mule Musiq)

De Noorse discoprins Todd Terje funkt erop los met deze midtempo stomper die de originele elementen van een soort wereldmuziek track mooi intact laat.

8. Afrilounge - Lux Dementia (Connaisseur)

Normaal ben ik niet echt fan Connaisseur, maar deze uitzondering maak ik met alle liefde. Wat een break en wat een mooie piano akkoorden.

9. Soulphiction ft Marcin Oz - Prison Song (Sonar Kollektiv)

Jackmate aka Soulphiction maakte met Marcin (dj highfish en bassist van Whitest Boy Alive) deze downtempo track: mooie live bas, veel percussie en de beat klinkt alsof hij gemaakt is van ratelende kettingen ofzo. Vreemd, maar erg lekker voor de warm-up.

10. Patrice Scott - Visions of Mantada (Aesthetic Audio/Underground Anthems vol2)

Veelbelovende producer uit Detroit, die op deze compilatie een mooi rollende house track aflevert.

 

Rutger DocterDe 10 van … Rutger Docter

1. Ricardo Villalobos  - Enfants (Chants) - Sei es Drum

Een schitterende beatless track van meester Villalobos die altijd spannend en bezwerend blijft. Zingende kinderen en een piano riff. Zo is minimal ooit bedoeld! Hypnose.

2. Kings of Groove - Cubalibre (Rocco remix) - Kings of Groove

Net als bij Olaf een track van Rocco in mijn top tien. Rocco produceerde naar mijn mening een van de beste tracks van 2007 (Bring on the night) en dit is een geweldige techhouse track. Een track die gestaag richting de break grooved, in de break komt er gezang en wordt hij steeds een stukje vetter en dieper. Gelaagd meesterwerkje.

3. Yannick L - Gallieni (Skwerl remix) - Sonar Kollektiv

Geweldige melodieuze house track uit de Jazzanova stal. Skwerl (geboren in Odessa, opgegroeid in Tel Aviv en Wenen) releasde vorig jaar al een mooie opvallende track (All Woman) en ook deze track ontstijgt de grijze massa. Heldere melodie, perfecte sfeer, simpel en doeltreffend arrangement. Driewerf lekker!

4. Tony Lionni - Papaia - Versatile

Als ik met iemand over muziek begin te praten en ik wil, ongeduldig als ik ben, meteen weten wat voor vlees ik in de kuip heb vraag ik simpelweg: "wat vind je van het label Versatile?" Volgt er een te negatief antwoord, dan weet ik genoeg. Dan ga ik lekker naar huis en luister ik bijvoorbeeld naar deze track van Engelsman Tony Lionni.

5. Quarion - Takin no shorts - Perspectiv

Quarion uit Zurich (zijn live optreden in 11 afgelopen weekend scheen zeer goed geweest te zijn, ondergetekende was er helaas niet) is voor mij een van de helden van de laatste paar jaar. Zijn releases zijn immer diep en immer gevoelig. Is het house? Is het techno? Is het minimal? Het is Quarion, dank u wel!

6. Pitto - Sexvibe - Area Remote

Wij mogen de laatste jaren echt trots zijn op onze dj's en producers: we worden steeds internationaler en breder. Pitto is wat mij betreft een nieuwe unieke ster aan het firmament. Zijn producties doen niet Nederlands aan (we zijn toch vooral een techno / minimal land) en ik ben het met Aron Friedman eens die het in de DJBroadcast van februari treffend verwoordde: "Eindelijk heeft Nederland zijn eigen Moodymann". Vanaf deze plek nodig ik Pitto graag uit voor au10tique. Housssssseee!

Heldere melodie, perfecte sfeer, simpel en doeltreffend arrangement. Driewerf lekker!7. Franck Roger - I Dream of U - Real Tone

Franck Roger uit Parijs presteert iets unieks: Ik vind echt bijna elke track die hij uitbrengt goed. Deze nog te onbekende producer levert altijd echte pure house! House die diep en drijvend is, op elk moment te draaien. Ik zei het al eerder, maar zeg het weer: wanneer gaan we deze Franck Roger nou eens in Nederland horen (ehm, Olaf?)?

8. Eric Kupper - Deepest Desire - Nite Grooves

Houseveteraan Eric Kupper verleert het niet. Ik weet nog hoe ik zijn K-Scope platen zocht toen ik een kleine jongen was. Hij slaagt er perfect in het oude house gevoel over te brengen zonder gedateerd te klinken. Gaat het horen!

9. Djinxx - The Foreigner - Delsin

Weer zo'n man die al jaren een eigen sound heeft. Techno waar diepe gevoelige strings de dienst uit maken. Ook deze track op het altijd eigenwijze en trendsettende label van Marsel Delsin is raak. Smullen geblazen.

10. Komytea - Kaktus City (Sasse aka Freestyle man remix) - Laka

Tech house zoals Sasse die maakt is precies waar ik van houd. Altijd diep en spannend. Deze track draait om een simpele melodie en dreigende synth die maar door en door gaan. Succes verzekert en energie op die dansvloer.

Au10tique

Rutger Docter

Olaf Boswijk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws