De 10 van ... Bossa Boogie & Enrico Riva

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Funk zo dik als de liefdesbaby van Erica Terpstra en Helmut Kohl


Vaak zien we in bladen of op websites diverse dj-charts voorbij komen. Lijstjes met daarin de beste tien platen van dat moment. Althans, volgens de ondervraagde. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Vanaf nu wel bij Love2Party. Dit keer de 10 van ... Bossa Boogie & Enrico Riva.

Dewey Sakitumi en Aguuzto zijn de drijvende krachten achter Bossa Boogie, een tweemaandelijks feestje in het Amsterdamse Pakhuis Wilhelmina waar louter inna superfunkysoulbossafroreggae-stylee wordt gedraaid. Gast-dj's waren in het verleden onder meer Jairzinho, TimTim, Buscemi en Phil 'Wicked Jazz' Horneman. Dewey is van 11 tot 18.00 uur ook nog Douwe van Leeuwen, eigenaar van de Amsterdamse platenwinkel Killa Cutz, en Aguuzto is bij daglicht de betweterige Revu-journalist en azijnzeikende DJB-columnist Guuz Hoogaerts. Hun Bossa Boogie 10 van het moment.

1. Fat Freddy's Drop - Flashback (Jazzanova's Breathe Easy mix) (Sonar Kollektiv, 12")
De stem van FFD-zanger Joe Dukie is als de mondharmonica van Jean-Baptiste 'Toots' Thielemans in tv-serie Baantjer: op het moment dat je 'm hoort, weet je dat het allemaal goed komt. Dukie smeert elke morgen een pot Nieuw-Zeelandse honing op zijn stembanden, gaat daarna een potje surfen, rust uit met local grass en stapt daarna het podium op om hordes loom swingende fans te betoveren. De Jazzanova's schroefden het tempo íets op, maar behielden de ontspannen sfeer.
2. Natural Self - Let Peace be the Ruler (Breakin Bread, 12")
Na de vorige 12" met Alice Russel op vocalen, nu een nieuwe 5-tracker vol rauwe langzame afro-funk met dikke blazers sectie!
3. Candela All Stars - Brobombique [Matthias Heilbron rmx] (Candela, 12")
Moeilijk te vinden labeltje met hun tweede release (de eerste was van Quantic). Bomba-funk puerto rico style, met een house mix van Mathias Heilbronn.
4. Rosalia De Souza - Brasil Precisa Balancar (Schema, lp)
Je weet dat de lente dichtbij is en zomer aanstaande, als het release-roster van het stijlvolle Italiaanse label Schema volloopt. Rosalia betoont samen met Braziliaanse halfgoden Roberto Menescal en Marcos 'Summer Samba' Valle eer aan de uitbuikmuziek van haar geboortegrond. Met nummers van Valle, Jobim en Orlandivo, plus eigen tracks, lonken hangmat, caiparinha en stringbikini-parades. Voor de dansvloer grijpen we graag naar de verse remix die Gerardo Frisina van 'Que Bandeira' maakte.
5. The Bamboos - Step it Up (Tru Thoughts, lp)
Alice Russel werd daarnet (nummer 2) al genoemd, het is haar ruw opgeschuurde soulstrot die van stompers als 'Step It Up' en 'Transcend Me' vloervullers maakt. Funk zo dik als de liefdesbaby van Erica Terpstra en Helmut Kohl.De mannen van Bossa Boogie

6. Diverse Artiesten - Bosporus Bridges (Twimo Records, lp)
Turken kunnen niet funken en niet jazzen, denkt u? Think again, want deze obscure compilatie bewijst dat er rond de Bosporus wel degelijk op de een kon worden gespeeld, in de periode 1968-1978. Emin Findikoglu! Ferdi Ozbegen! Mustafa Ozkent ve Orkestrasi! Onze Turkse bakker had er ook nog nooit van gehoord, maar wat druipt de olie hiervan af zeg.
7. Diverse Artiesten - Panama! Latin, Calypso and Funk on the Isthus 1965-75 (Soundway, 2lp)
Nog meer oude stinkende meuk, nu uit het landje dat vooral bekend is vanwege het kanaal. De funk die daar werd gespeeld, heeft Caribische invloeden en moet dus helemaal vanuit de heupen komen. Voor het eerst buiten de landsgrenzen beschikbaar. Wel goed, maar toch wat minder bijzonder dan de unieke 'boil up' zoals die uit het nabijgelegen Belize komt, een amalgaam van disco, calypso en reggae. Op de moeilijk verkrijgbare cd-compi 'Cult Cargo' (Numero Group) wordt een schat aan onbekende muziek ontsloten.
8. Dalindeo - Go Ahead, Float/Voodoo (Ricky-Tick, 12")
Platen van het Ricky-Tick en Free Agent-label worden door ons blind ingeslagen - deze Finnen (naast Dalindeo bijvoorbeeld ook Five Corners Quintet, Timo Lassy en Jukka Eskola) zijn meesters in het verbinden van broeierige funk aan soepele souljazz.
9. Room 11 - Demo (cd-r)
Kent u de zoetste souljazzlatinbossa-band uit Amsterdam al? Met blonde Janne op zang, en een ritmesectie die zo van de Copacabana lijkt getrokken? Wordt hoog tijd dan. Triphoploungesoulhead Floris Klinkert zit 'at the controls' voor een volwaardig album, dat nog dit jaar moet verschijnen.
10. Jane Birkin - Fictions (EMI, cd)
Aguuzto laat als blogger en dj Guuzbourg ook graag zijn inner unshaven chainsmoking garcon los, en draait dan zacht zuchtende meisjes uit de Hexagone of daarbuiten, zo lang ze maar de zinnen prikkelen. Namen? Coralie Clement, Emily Loizeau, Marianne Dissard, Francoiz Breut, Camille. Uber-zuchtmeisje is Jane Birkin, ooit de erotische muze van Serge Gainsbourg, nu inmiddels een grande dame die met Fictions haar artistieke hoogtepunt heeft bereikt. Muzikale hulp was er van Gonzales, Mocky, Jamie Lidell en voormalig Smiths-gitarist Johnny Marr. Liedjes werden aangedragen en/of geschreven door onder meer Rufus Wainwright, Dominiqu Ane, Magic Numbers, Beth 'Portishead' Gibbons en Neil Young.

Waar draaien jullie zoal de komende weken?
Op 7 april na afloop van de 'toneelvoorstelling 'Opening Night' in de Stadsschouwburg, op 8 april bij de cd-presentatie Wicked Jazz Sounds 2 in Paradiso, 14-15-16 april tijdens Maison Royale, 23 april (alleen Guuzbourg) tijdens Putumayo's Paris-cd-presentatie in de Odeon en 27 mei is er weer een Bossa Boogie. Elke veertien dagen staat Dewey op zondagmiddag jazz en aanverwante muziek te draaien in cafe Festina Lente tijdens Jazz Connections, op 9 april bijvoorbeeld met voormalig Bossa Boogie-dj Lubacov.

Wat houd jullie verder bezig op dit moment?
Had Lange Frans die jongen nou wel of geen ram mogen geven? Wat moeten we eigenlijk in Uruzgan? Wat is de beste kinderwagen: de Quinny, de Musty of de Xplory? Gaat Chapelle's Show ook in Nederland aanslaan? Wanneer komt die 3cd box met Gainsbourg-covers uit? Is de marine echt zo'n Sodom en Gomorra? Blijven dj's wel vinyl kopen, of stappen ze uiteindelijk allemaal over op mp3's? Are we too old for this shit?


De 5 albums + 5 twelve inches van Enrico RivaEnrico Riva (l), samen met Sven van Hees en Monte la Rue

Enrico Riva is het pseudoniem van de onvermoeibare muziekjournalist, dj en producer Alfred Bos. De Amsterdammer heeft met compilatieseries als Transatlantic Lounging en Your Lounge Your Music naam gemaakt in de wereld van de 'smooth grooves en chilled sounds'. Zijn liefde voor muziek komt tot uiting in de stukken die hij schrijft voor de website en het magazine van DJ Broadcast. Zijn vijf beste albums en platen op een rijtje.

albums:

1. William Orbit - Hello Waveforms (Sanctuary)
Chill meesterwerk van onderbelichte producer. De grote kracht van Orbit is dat hij zijn muziek simpel maar fantasierijk houdt. Teveel producers proberen te imponeren met multigelaagde geluiden terwijl Orbit kiest voor minder is meer. Vormt de ontbrekende schakel tussen Pink Floyd en Brian Eno uit de jaren zeventig en de jaren negentig ambient van The Orb en The KLF.
2) Spyra - Orphan Waves (Fax)
Duitse productie op het label van Pete Namlook, hoorbaar schatplichtig aan de vroege jaren zeventig krautrock van Ash Ra Tempel, Klaus Schulze en Tangerine Dream, maar qua attitude en productie helemaal nu: sommige tracks klinken als Herbie Hancock goes kraut. Beste technojazz album dat ik de laatste maanden heb gehoord en het nummer Psycho City heeft een melodie die te mooi is om waar te zijn.
3) Voom Voom - Peng Peng (K7!) uit op 24 april.
Na drie singles op Compost nu het debuutalbum van Peter Kruder (helft van Kruder&Dorfmeister) en Christian Prommer plus Roland Appel (de ritmesectie van het Truby Trio en ook actief als Fauna Flash) onder de naam Voom Voom. De zeer ervaren mannen trekken twintig jaar dansmuziek door de blender en toveren er iets nieuws uit waarvoor de muziekpolitie nog geen naam heeft bedacht. Een van de potentiële albums van het jaar.
4) Fink - Biscuits For Breakfast (Ninja Tune) uit op 17 april.
Er hangt een crossover in de lucht. Clubbers chillen thuis op singer-songwriters als Jose Gonzalez en de Secret Love compilaties van Sonar Kollektiv; en rockers zwijmelen en masse op de sunshine pop van Josh Ritter en Jack Johnson. De twee gaan worden samengebracht door dit album van een voormalige triphopproducer annex DJ die zijn liefde voor liedjes en de akoestische gitaar heeft herontdekt. Brengt John Lee Hooker naar de 21ste eeuw.
5) Prince - 3121 (Universal)
Zijn beste album sinds pak 'm beet Lovesexy uit 1988. Iedereen die iets heeft met de Prince van zijn jaren tachtig piek - van Purple Rain tot en met Sign Of The Times - moet 3121 uitchecken. Moddervette funk naast gesmeerde lounge pop, odes aan seks in allerlei soorten en maten en geen enkele duffe track, wel veel afwisseling. Na de duidelijke opleving van The Railbow Children (2002) en Musicology (2004) is nu eindelijk dat lang verwachte echt goeie Prince album daar.

12 inches:

1) Swayzak vs. Theorem - Devils Of Rotation (K7!)
Ontsnapt aan de trainspotters: James Taylor & David Brown zijn al jaren in de weer met dub, minimal en deephouse, zonder ook maar in de verste te refereren aan de hypes. Ook dit is weer een tijdloze kraker, die eigenlijk in iedere set past. Zullen we het dubby deephouse noemen?
2) Alif Tree - Forgotton Places (Moodyman Remix) (Compost)
Deze eigenwijze Fransman doet wonderbaarlijke dingen met elektronica en jazz, en Moodyman maakt het clubfahig. Zijn album French Cuisine (Compost) is trouwens ook niet misselijk.
3) Roy Ayers - Tarzan (Ame Remix) (BBE)
Het origineel is adequaat, maar na dertig jaar niet superspannend meer. De mannen van Ame maken er een geweldige clubtrack van waarop het heerlijk zweven en grooven is.
4) Elektrochemie - Don't Go (Get Physical)
Elektrochemie is DJ Thomas Schumacher, producer Stephan Bodzin en (Australische) zangeres Caitlin Devlin, die na Pleasure Seeker van vorig jaar eveneens laten horen dat minder doorgaans meer is. Subtiel maar dwingend plaatje.
5) Paul Mac - For The Sake Of It (F...U! F Comm)
Clubtrack met een onmiskenbare Detroit feel op Laurent Garnier's vinyl only sublabel. Na een lange aanloop vertrekt het nummer richting zonsopgang en Sueno Latina heeft er een concurrent bij.

Waar draai je de komende tijd?
Nu even niet, want ik zit middenin een verhuizing, wat ondermeer betekent dat er zo'n 30.000 titels (vinyl, CD's, 7 inches en 12 inches) moeten worden uitgezocht en opnieuw geordend.

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?
Naast de productie van DJBroadcast Magazine # 15 (uit op 10 mei) zijn we volop bezig om de DJBroadcast website verder uit te bouwen met allerlei leuke extra's. O ja, en de naweeen van die verhuizing.

DJ Broadcast
Bossa Boogie
Filles Sourires

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws