5 boeken die je als dj moet kennen

Peter Güldenpfennig | 17 juni 2013
gear


Draaien is leuker dan lezen. Dat begrijpen we. Je hangt liever met je neus in je (digitale) platenbak dan in de boeken. Toch kan het verfrissend zijn zo nu en dan een boek te pakken, al is het maar vanwege het leren over de historische context van wat dj'en nu eigenlijk is en waar jij in die context staat. We hebben vijf boeken op een rij gezet die je volgens ons moet kennen. Zelf suggesties? Laat het ons gerust weten want hoewel we graag muziek draaien, lezen ook wij weleens wat!

 

Last Night a DJ Saved My Life

Bill Brewster, Frank Broughton
Overload Media, 2000

Last_NightDit boek behandelt ieder aspect van de dj-cultuur zoals die ontstond in de vorige eeuw. Vanaf het allereerste begin (Handel's Largo, wat volgens het boek het allereerste nummer was dat ooit op de radio te horen was) werkt het boek toe naar een dj-cultuur zoals we die nu kennen.

In drie delen presenteren Brewster en Broughton de historie van het dj'en. In het eerste deel wordt de historie van het dj'en beschreven, in het tweede deel behandelen de schrijvers de, volgens hun, belangrijkste genres in dance. In het derde deel tenslotte gaan zij in op de dj in verschillende rollen, zoals die van producer bijvoorbeeld.
Het boek is onderhoudend en geschreven door twee muziekjournalisten die hun klassiekers kennen. Het werk gaat verder gepaard met een cd met dezelfde titel waarop tracks te horen zijn die in het boek besproken worden.

Lost and Sound: Berlin Techno and the Easyjetset

Tobias Rapp
Suhrkamp Taschenbuch, 2009

lost_soundZij die erbij waren weten het: de jaren '90 in Berlijn waren spannend en vol mogelijkheden, ook op het gebied van muziek. Een land dat net bevrijd was van het communisme wist het nare verleden voor een groot deel van zich af te dansen. Clubs als de Tresor en Ostgut wisten nogal wat Duitsers en ook mensen ver buiten Duitsland naar Berlijn te halen.

Wat daarna gebeurde is minder goed bekend. Het boek van Tobias Rapp, 'Lost and Sound: Berlin Techno and the Easyjetset' gaat over die tijd, van grofweg 2000 tot 2010. Dankzij goedkope lijnvluchten ontstond er een 'easyjetset', clubbers die per vliegtuig een weekendje Berlijn 'doen'. Maar het gaat niet alleen over clubbers, ook de muziek en het produceren van muziek komt ter sprake. Essentieel leesvoer voor dj's die meer willen weten van een van de belangrijkste Europese techno-steden.

 

Class of 88: The True Acid House Experience

Wayne Anthony
Virgin Books, 1998

class88Dat geschiedenis leuk kan zijn bewijst Wayne Anthony met zijn boek. Als organisator van illegale raves weet hij waarover hij praat. Je krijgt een goed beeld van die eerste pionierende dagen in een opkomend muziekgenre.

Leuk hierbij is dat de schrijver tegelijkertijd een mooi tijdsbeeld neerzet van Groot-Brittannië eind jaren '80 en hoe de gewone Brit zich in dit land staande wist te houden. De muziek, de drugs en de algehele euforie van de begindagen worden op een fijne manier uiteengezet.

Eindelijk een boek wat niet een té kleurrijk, of juist een té saai beeld geeft van een tijd waarover eigenlijk maar bitter weinig is geschreven. Aanrader!

 

Sound Unbound: Sampling Digital Music and Culture

Editor: Paul D. Miller aka DJ Spooky
MIT Press, 2008

soundunboundSamplen is niet meer weg te denken uit de moderne muziek. Dit is niet altijd zo geweest. Ooit was er een tijd (en die tijd is nog helemaal niet zo lang geleden, denk aan begin jaren '80 van de vorige eeuw) dat andermans werk heilig was. En hoewel artiesten uit de beeldcultuur allang begrepen dat geen enkel beeld echt heilig is (Roy Lichtenstein is hierin een voorbeeld), in de muziek lag dit toch anders. De introductie van de sampler veranderde veel eind jaren '70 van de vorige eeuw veranderde alles.

In het boek Sound Unbound: Sampling Digital Music and Culture belicht een divers gezelschap aan schrijvers en muzikanten het idee van het samplen. Onderwerpen als plagiaat, dode media en de invloed van sampling op de samenleving komen allemaal aan bod in deze uitgebreide essay-bundel.

Het boek gaat gepaard met een audio-cd waarop onder andere Jean Cocteau, Allen Ginsberg, Iggy Pop, the Dada Movement, John Cage, Gertrude Stein, Aphex Twin en Sonic Youth te horen zijn.
Met dit boek kom je erachter dat samplen meer is dan andermans werk 'zomaar' gebruiken. Daarbij, recyclen is een goede zaak toch?

 

Electroshock

Laurent Garnier, David Brun-Lambert
Global Rhythm Press, 2006

electroshockAls er iemand is die veel heeft meegemaakt op techno-gebied dan is het Laurent Garnier wel. Oke, hij is natuurlijk bij lange na niet de enige, maar hij is wel degene die heeft bedacht zijn memoires te vereeuwigen met de hulp van David Brun-Lambert.

Het boek vertelt het verhaal van de techno, van Detroit tot Berlijn, van de jaren '80 tot in het nieuwe millenium, allemaal vanuit het perspectief van de heer Garnier zelf. Het is vooral een vermakelijk boek, maar wijst ook terecht de kopstukken aan die ertoe doen. In het boek tref je daarom ook diepe buigingen aan richting steden als New York en Berlijn. Daarnaast staan er interviews in met mensen als Jeff Mills en 'Mad' Mike Banks. Niet de minsten dus.

In een interview met DJBroadcast zegt Laurent Garnier dat er een nieuwe versie met extra hoofdstuk over het laatste decennium aan zit te komen. Goed nieuws dus voor diegenen die het boek de eerste keer hebben gemist.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws