#FlashbackFriday: samplen in de '70's

Peter Güldenpfennig | 7 augustus 2015
gear


Hoewel er al sinds we geluid kunnen opnemen gebruik maken van samplen, werd samplen pas wijdverbreid dankzij Fairlight, die de Fairlight CMI (Computer Musical Instrument) uitbracht. Deze werd ontwikkeld door Peter Vogel in de jaren '70 en de eerste versie werd uitgebracht in 1979. Hoewel revolutionair, was de geluidkwaliteit maar zo-zo.

De geluidskwaliteit werd rechtgezet met de serie II, uitgebracht in 1982. Naast de verbeterde geluidkwaliteit kende de serie II nog iets aantrekkelijks voor producers van toen (en nu!): de Page R software. Dit is een grafische pattern sequencer die via een lightpen bediend wordt middels een monochrome monitor.

Hoewel de Fairlight CMI gebruikt werd in diverse bekende producties zoals bijvoorbeeld 'Thriller' van Michael Jackson, kreeg Fairlight meer en meer competitie die apparatuur aanboden met soortgelijke functies tegen goedkopere prijzen. Dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van het bedrijf in 1988.

CMI's gaan nu nog voor duizenden euro's van hand tot hand. Ben je wel geïnteresseerd maar heb je niet het geld? Dan is het goed om te weten dat Peter Vogel een CMI app heeft uitgebracht. Deze kost je slechts 49,99 dollar.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws