Zes jaar terug releasde Pioneer DJ de oorspronkelijke DDJ-SX-controller: een stuurdeck waarmee dj-schap permanent veranderde. Zes jaar is een lange tijd. Genoeg ruimte voor ontwikkeling - ruimte die, blijkend uit de derde DDJ-SX controller in reeks, uitgebreid benut is. Wij kregen de kans om de gloednieuwe Pioneer DJ-controller te testen; dit zijn onze bevindingen.
Vanaf het moment dat de controller de doos uitkomt valt het formaat op. De afmetingen zijn ietwat kleiner dan de DDJ-SX1 en -2. Dát houdt in dat, zoals verwacht van een DDJ-SX-opvolger, ook deze controller extreem mobiel is. Vaak gaat zo'n draagbaarheid ten koste van mixerkwaliteit, pads, overige knoppen, algemene functionaliteit - of een combinatie daarvan. Wanneer de stroom erin gaat valt over die balans een oordeel te doen; wél reeds te zien zijn een drietal mic-inputs, een vierkanaalmixer, Echo-, Jet, Noise en Filter-knoppen, en de verwachte master- en trackvolumeknoppen. Het volledige specificatieoverzicht, met daarbij input- en output-mogelijkheden, vind je op pioneerdj.com.
De DDJ-SX3 wordt geleverd met Serato DJ Pro-software. Onder het mom van de volledige DDJ-SX3-ervaring installeren we dít stuurprogramma op een Macbook en gaan we aan de slag. Serato DJ werkt intuïtief voor ieder die ooit met een dj-softwareprogramma - of DAW - geknutseld heeft. Tevens is de DDJ-SX3 uitgerust met een tweetal USB-ports, voor de eventuele B2B-set én de mogelijkheid voor aansluiting van een back-up laptop, in het noodlottige geval dat één van de twee computers crasht. De controller wordt bij het initialiseren van de software direct herkend; een half uur van uitpakken verwijderd draaien de decks op volle toeren.
Het moment van de waarheid. Hoe klinkt 'ie? Controllers in deze categorie, en niet uitsluitend producten van Pioneer DJ, isoleren zeldzaam frequenties geheel. De DDJ-SX3 is daar geen uitzondering op. Het mixen van een tweetal platen wordt in minimale mate geautomatiseerd; dat kan voordelig of nadelig zijn, liggend aan wat jij van een controller verlangt. Toch voegt ook deze eigenschap toe aan de verwachting die de vorige modellen schepten: binnen een mum van tijd sta je te draaien - de controller, en met name de vierkanaalmixer, doet het halve werk. Laad een tweetal nummers in via Serato DJ, tweak de overzichtelijk gepositioneerde frequentieknoppen; de BPM Sync doet de rest.
De derde DDJ-SX introduceert tevens een vier effecten, welk normaliter uitsluitend te vinden zijn in Pioneer DJs DJM mixers en de duurdere DDJ-controllers. De FX klinken als verwacht en zijn toepasbaar op mic-input. Pluspunt: instelbare tijdsnotaties.
De DDJ-SX3 overtreft voorganger DDJ-SX2 middels een nadruk op microfoon-mogelijkheden én een aantal subtiele mixer- en lay-outverbeteringen. De mixer huist verassend veel kracht voor een controller van dit formaat, en met een adviesprijskaartje van € 1.099 - en de inclusie van Serato DJ Pro-software - valt er niet mis te schieten voor muziekfans en hobby-dj's. De DDJ-SX3 heeft beperkingen, maar indien jij een flexibelere, betere controller kan noemen binnen deze prijsklasse, dan horen wij het graag.