Review: Pioneer DJ - DDJ-SX3

Geert van der Klugt | 21 augustus 2020
gear

ddj-sx3

Zes jaar terug releasde Pioneer DJ de oorspronkelijke DDJ-SX-controller: een stuurdeck waarmee dj-schap permanent veranderde. Zes jaar is een lange tijd. Genoeg ruimte voor ontwikkeling - ruimte die, blijkend uit de derde DDJ-SX controller in reeks, uitgebreid benut is. Wij kregen de kans om de gloednieuwe Pioneer DJ-controller te testen; dit zijn onze bevindingen.

Vanaf het moment dat de controller de doos uitkomt valt het formaat op. De afmetingen zijn ietwat kleiner dan de DDJ-SX1 en -2. Dát houdt in dat, zoals verwacht van een DDJ-SX-opvolger, ook deze controller extreem mobiel is. Vaak gaat zo'n draagbaarheid ten koste van mixerkwaliteit, pads, overige knoppen, algemene functionaliteit - of een combinatie daarvan. Wanneer de stroom erin gaat valt over die balans een oordeel te doen; wél reeds te zien zijn een drietal mic-inputs, een vierkanaalmixer, Echo-, Jet, Noise en Filter-knoppen, en de verwachte master- en trackvolumeknoppen. Het volledige specificatieoverzicht, met daarbij input- en output-mogelijkheden, vind je op pioneerdj.com

Aan de slag

De DDJ-SX3 wordt geleverd met Serato DJ Pro-software. Onder het mom van de volledige DDJ-SX3-ervaring installeren we dít stuurprogramma op een Macbook en gaan we aan de slag. Serato DJ werkt intuïtief voor ieder die ooit met een dj-softwareprogramma - of DAW - geknutseld heeft. Tevens is de DDJ-SX3 uitgerust met een tweetal USB-ports, voor de eventuele B2B-set én de mogelijkheid voor aansluiting van een back-up laptop, in het noodlottige geval dat één van de twee computers crasht. De controller wordt bij het initialiseren van de software direct herkend; een half uur van uitpakken verwijderd draaien de decks op volle toeren.

DDJ-SX3: Mixer

Het moment van de waarheid. Hoe klinkt 'ie? Controllers in deze categorie, en niet uitsluitend producten van Pioneer DJ, isoleren zeldzaam frequenties geheel. De DDJ-SX3 is daar geen uitzondering op. Het mixen van een tweetal platen wordt in minimale mate geautomatiseerd; dat kan voordelig of nadelig zijn, liggend aan wat jij van een controller verlangt. Toch voegt ook deze eigenschap toe aan de verwachting die de vorige modellen schepten: binnen een mum van tijd sta je te draaien - de controller, en met name de vierkanaalmixer, doet het halve werk. Laad een tweetal nummers in via Serato DJ, tweak de overzichtelijk gepositioneerde frequentieknoppen; de BPM Sync doet de rest.

DDJ-SX3: Sound Color FX

De derde DDJ-SX introduceert tevens een vier effecten, welk normaliter uitsluitend te vinden zijn in Pioneer DJs DJM mixers en de duurdere DDJ-controllers. De FX klinken als verwacht en zijn toepasbaar op mic-input. Pluspunt: instelbare tijdsnotaties.

Tot slot

De DDJ-SX3 overtreft voorganger DDJ-SX2 middels een nadruk op microfoon-mogelijkheden én een aantal subtiele mixer- en lay-outverbeteringen. De mixer huist verassend veel kracht voor een controller van dit formaat, en met een adviesprijskaartje van € 1.099 - en de inclusie van Serato DJ Pro-software - valt er niet mis te schieten voor muziekfans en hobby-dj's. De DDJ-SX3 heeft beperkingen, maar indien jij een flexibelere, betere controller kan noemen binnen deze prijsklasse, dan horen wij het graag. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws