Dancefair 2014: wat komt er nou kijken bij het volboeken van festivals?

Jonas van der Meiren | 16 februari 2014
headlines


Dat Nederland zijn naam heeft gemaakt als het gaat om zijn vele feesten en festivals is wel duidelijk. Maar hoe doen wij dit toch? Duidelijk is dat hier een aantal mensen achter staan die goed zijn in wat zij doen, namelijk het programmeren van festivals. Het bepalen en samenstellen van de line-up om een feest weer tot een succes te maken.

Met zo'n groot aanbod van dj’s en artiesten is het moeilijk kiezen wie nou geschikt is voor jouw evenement. Er is veel waar rekening mee gehouden moet worden. Wij luisterden naar Milan Meyberg en Robert Dassen, die ons de ins & outs vertelden hierover tijdens de ’Who tho book, line-ups who makes scence’ seminar.

Robert Dassen, een man die al 25 jaar in het vak zit en vroeg wist dat hij het organiseren van feesten zijn beroep wilde maken. Echter woonde hij in Maastricht, waar naar eigen woorden helemaal niks te doen was. Dus moest hij naar het centrum van het land, en is ondertussen door hard werken de man achter feesten als Extrema, en Paaspop maar ook bij Timewarp biedt hij zijn helpende hand.

Het mooie van deze seminar is het leeftijdverschil tussen Robert Dassen en Milan Meyberg. Milan, 27 jaar oud, is begonnen op zijn 15e met het organiseren van feesten. Is klein begonnen maar had steeds meer succes met de door hem georganiseerde feesten dat hij het aantal bezoekers steeds meer kon uitbreiden, en hoort nu dan ook tot de categorie ‘beste bookers’ van Nederland.

'Te veeleisend? Dan boek ik hem niet!'

Hoewel beide heren een eigen verhaal hebben, spelen ze continue op elkaar in en sluiten ze elkaar heel goed aan. Robert vertelt enthousiast over de tijd waarin hij David Guetta nog kon boeken voor 1500 euro en Paul Kalkbrenner voor 2000 euro. Dat dat nu niet meer te sprake is kan natuurlijk iedereen wel bedenken maar Robert Dassen probeert vooral aan te geven dat door alle jaren heen dat hij in dit vak zit, het wereldje van feesten en festivals alleen maar groter wordt. En niet alleen het wereldje, maar ook de eisen van dj’s. Milan Meyberg zegt hier dan ook over dat hij een goede band met een dj wil hebben.' Is een dj te veeleisend of een rotzak? Dan is het heel jammer maar dan boek ik hem niet.' Als boeker kan je het misschien wel eens zijn met deze uitspraak maar wat als je weet dat de meerderheid van het publiek deze artiest erg graag wilt zien?

Tips

Na vele leuke verhalen over dj’s op hun feesten, blunders die ze door de jaren heen hebben gemaakt en tips komen zowel Robert als Milan voor de organisatoren en geïnteresseerden in het publiek om af te sluiten met een stappenplan voor het creëren van een goede basis voor jouw evenement:

1. Focus je niet op je de Headliner die jij wilt, de kans dat je hem krijgt is namelijk erg klein. Inventariseer bij meerdere boekingskantoren naar alle artiesten die zij tot beschikking hebben op desbetreffende datum. Oftewel; spread your wings.

2. Zorg dat je minimaal voor een klein feest in bijvoorbeeld een club minimaal 3 maanden van tevoren je line-up rond hebt. Ben je bezig met een groter evenement zoals een festival, hou dan rekening met een jaar.

3. Kijk ter inspiratie voor je line-up wat er in de clubs gebeurd. Wat in de clubs gebeurd slaat vaak nog beter aan op festivals.

4. Zorg dat je mensen hebt die enthousiast zijn over je festival. Mond-tot-mond reclame is de beste die je kan hebben.

5. Heb je deze stappen allemaal voor elkaar dan heb je een solide basis, kan je ademhalen en kan je verder met de rest.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws