Stefan Goldmann: Democratisering muziekwereld mislukt

Partyscene Redactie | 14 april 2011
headlines

“Alles wat populair is, is verkeerd”

Stefan Goldmann lucht zijn hart bij de collega’s van Little White Earbuds: “De zogenaamde ‘democratisering’ van de muziekwereld door de digitale revolutie, werkt voor geen meter. En als je vóór het digitale tijdperk nog niet was doorgebroken, gaat dat je waarschijnlijk ook niet meer lukken…”

 

Stefan GoldmannDe Duitse dj/ producer (Ovum, Minus, Perlon, Innervisions en eigen label Macro) maakt van zijn hart geen moordkuil, in een uitgebreid essay over de huidige stand van zaken in de (elektronische) muziekwereld. Hij beschrijft de gvolgen van het wegvallen van financiële barrières om muziek uit te kunnen brengen en een groot publiek te kunnen bereiken.

Niet alleen gevolgen voor de artiesten zelf, maar ook voor iedereen die op een andere manier bij de muziekwereld betrokken is, en zelfs voor de consument ‘die feitelijk betaalt voor de omzet van Apple, Google en Beatport en zich een weg moeten banen door een zee van crappy, niet relevante muziek’.

In de dancescene komt hij tegenwoordig maar al te vaak ‘gefrustreerde dj’s tegen, die kazige plaatjes draaien voor een totaal verveeld publiek’. De eendagsvliegen volgen elkaar in rap tempo op en de waarde van een nieuwe track is volgens hem bijna nihil.

Maar hij heeft een plan waarmee artiesten het tij kunnen keren: “gooi alles wat ‘werkt’ overboord en kijk niet meer naar de paden die een Carl Craig of een Ricardo Villalobos bewandeld hebben. Zorg liever dat je opvalt met bijzondere en unieke projecten. Het experimenteler, hoe beter.”… Meer lezen over het masterplan (muhaha) van Stefan Goldmann kan hier.

Website Stefan Goldmann

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws