Florian Schneider verlaat Kraftwerk

Partyscene Redactie | 8 januari 2009
headlines

Nooit meer 'Ralf en Florian'

Triest nieuws, zo aan het begin van het nieuwe dancejaar: Florian Schneider-Esleben, mede-oprichter van Kraftwerk (en één van de grondleggers van de hedendaagse elektronische muziek), heeft het collectief verlaten.

Florian (links) en Ralf begin jaren zeventig.Het is blijkbaar over en uit met de ‘computerlove’ tussen Florian en de rest van Kraftwerk nu hij ‘ohm sweet ohm’ achter zich laat om zich op solo-projecten te richten. Er is geen duidelijke reden gegeven voor het vertrek van Schneider, maar het bericht kwam niet geheel onverwacht; tijdens Kraftwerks tour in 2008 schitterde hij ook al door afwezigheid. Toch blijft het opmerkelijk dat een muzikant na veertig jaar zijn vertrouwde thuisbasis verlaat. Naar verluidt gaat het hier ook niet om een ‘intermission’, maar echt om een definitieve breuk (tot zover de melige woordspelingen met Kraftwerk-titels).

Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben startten hun muzikale samenwerking eind jaren zestig onder de naam Organisation, wat ze in 1970 veranderden in Kraftwerk. Nadat Karl Bartos en Wolfgang Flür zich bij de groep hadden gevoegd braken ze in 1974 definitief door met het album ‘Autobahn’. Deze release, maar ook albums als ‘Trans-Europe Express’ en ‘Das Model’ waren baanbrekend en drukten een onmiskenbare stempel op de ontwikkeling van de elektronische muziek.

In die veertig jaar is de samenstelling van Kraftwerk vaak gewijzigd, maar Ralf en Florian zijn op enkele korte periodes na toch altijd de harde kern van de groep gebleven. De overige leden van Kraftwerk, die het toch al niet makkelijk hebben gehad in het afgelopen jaar (hartaanval Fritz Hilpert en juridisch gesteggel) lijken vooralsnog gewoon weer op tour te gaan in 2009 als ‘het nieuwe Kraftwerk’ en Schneider zal zich naar verwachting nu compleet gaan richten op zijn solo-carrière.

Wij pinken toch wel een klein traantje weg bij deze historische breuk tussen de twee oerrobots. Nog even herinneringen ophalen…

‘Numbers'/ 'Computerworld’ (live in 2004, met Florian EN Ralf)

 

Website Kraftwerk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws