Alex Smoke gaat voor klassiek

Partyscene Redactie | 4 februari 2008
headlines

Smoke binnenkort op 4FM?

Alex Smoke heeft een opdracht binnengesleept om een klassieke compositie te schrijven voor het Scottish Ensemble. Het stuk zal op 13 februari in Dundee in première gaan en was volgens deze veelzijdige Schotse producer een echte ‘droomklus’.

 

Alex SmokeDat Alex Menzies een achtergrond in de klassieke muziek heeft, was inmiddels bekend. Zijn liefde voor deze muziekstroming kwam af en toe al boven borrelen (zoals op zijn remix van Steve Reich’s ‘Proverb’). Ook uit releases als de SciFiHiFi-mix die hij voor Soma maakte, bleek duidelijk dat zijn muzikale interesse een stuk breder was dan de terughoudende minimal-producties waarmee hij aanvankelijk naamsbekendheid kreeg. De opdracht om een compositie te maken voor het klassieke ‘Scottish Ensemble’ was dan ook een droomklus voor hem.

Op 13 februari gaat zijn ‘Designs For Life’ in première in Schotland. Op de website van het ensemble licht Smoke het project verder toe: “In eerste instantie heb ik met het idee gespeeld om de instrumenten te gebruiken in de context van een elektronische live-presentatie, waarbij het ensemble een groot deel van de muziek zou leveren. Maar ik heb toch besloten om er een geheel klassieke compositie van te maken met alleen de instrumenten van het ensemble, waarbij slechts de stijl van schrijven mijn achtergrond in elektronische muziek benadrukt.”

“Mijn ultieme doel is om muziek te schrijven voor films en orkesten en om mijn muzikale achtergrond te integreren in meer experimentele genres, om zo iets totaal nieuws te creëren. Deze opdracht geeft me nu de mogelijkheid om dat echt een keer te doen. Het is ook een gelegenheid om een jongere generatie, binnen een minder formele context, kennis te laten maken met wetenschap en muziek van een soort waarmee ze waarschijnlijk weinig ervaring hebben.”  

MySpace Alex Smoke

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws