Love2party releaseoverzicht week 3 en 4

Partyscene Redactie | 25 januari 2008
headlines

Verwachte releases om in de gaten te houden

Van alle kanten stromen de aankondigingen van nieuwe releases de laatste twee weken weer bij ons binnen. Ga er dus maar eens even goed voor zitten. In deze propvolle editie van Love2party’s releaseoverzicht werk op cd, mp3 en/of vinyl van o.a. Matthias Tanzmann, Tom Middleton, The Black Dog en Jazzanova.

 

'You Don't Know: Ninja Cuts'De openingscredits gaan vandaag naar het label Ninja Tune, dat een uitgebreide driedubbele mix-cd zal uitbrengen met daarop ‘het beste van het label’ en de sublabels Big Dada en Counter. In de tracklist van ‘You Don’t Know: Ninja Cuts’ is goed terug te zien dat de Ninja’s al jaren de krenten uit de pap weten te vissen binnen o.a. house, techno, hiphop, dub en funk. Een greep uit de artiesten die een plekje op de compilatie hebben veroverd: Modeselektor, Roots Manuva, Mr Scruff, The Heavy, The Cinematic Orchestra, DJ Shadow, Coldcut, Tiga, Yppah, Kid Koala en Bonobo (release in maart op Ninja Tune).

Voor de trainspotters tippen we ‘Clone Classic Cuts’. Clone Records heeft de laatste tijd veel geremasterde Chicago-tunes opnieuw uitgebracht en komt nu met een verzamelaar vol pionierswerk van twintig jaar geleden. Verwacht veel acid, electro en Italo disco van o.a. Fingers Inc., Mike Dunn en Tyree (release binnenkort op Clone Records).

Mister Moonharbour himself, Matthias Tanzmann, draait al flink wat jaren mee in de dancescene. Zeven jaar geleden verscheen er voor het laatst een album van zijn hand (een co-productie met Daniel Scholz) en we zagen veel 12-inches verschijnen, maar hij is nu blijkbaar pas toegekomen aan een volwaardig solo-debuutalbum. ‘Restless’ brengt ons Tanzmann’s licht verteerbare, maar daarom niet minder sfeervolle deephouse tracks. De release wordt ongemixt uitgebracht op dubbel vinyl en gemixt met bonustracks op cd (release 20 februari op Moon Harbour).

Jazzanova zet de kruistocht om jazz in de clubs te brengen ook in 2008 weerbarstig voort met een nieuw compilatie-album, getiteld ‘Neujazz’. Het resultaat is een 'Neujazz' van Jazzanovauitgebalanceerde cd met rustige en uptempo tracks, relaxte vocals, blazers en vrolijke piano-akkoordjes, die voor een beetje lente in je speakers zorgen (inmiddels uit op Sonar Kollektiv).

Techno en techhouse-producer Claro Intelecto heeft uit zo’n honderd eigen tracks uiteindelijk acht tracks gekozen die op zijn nieuwe album komen te staan. Hoewel we Mark Stewart toch vooral kennen van zijn basic ‘Warehouse Sessions’-producties zonder al te veel poespas, belooft hij met ‘Metanarrative’ meer de melodieuze en emotionele weg in te slaan. Dat moet natuurlijk ook wel, als je je album het diepzinnige muzikale thema ‘het leven’ meegeeft (release 14 maart op Modern Love).

De veelzijdige Global Communication en Jedi Knights-producer Tom Middleton laat ook weer eens van zich horen, met compilatie voor de ‘3D’-serie van het label Renaissance. De housey driedubbelaar is opgedeeld in een gemixte ‘club’-cd (met Funk D’Void, Groove Armada, The Timewriter en Simian Mobile Disco) een ongemixte ‘studio’-cd (met Ulrich Schnauss, Lamb, Kerri Chandler en The Modwheel) en een gemixte ‘home’-cd (met Derrick May, Incognito, Orbital en LA Synthesis). Op de release zijn verder vijf nieuwe Middleton-tunes te horen (release 28 januari op Renaissance).

Colin McBean, die wij beter kennen als techno en acidproducer Mr G, heeft het wel weer even gezien met het releasen op andere labels (onder meer op Rekids, Ovum en 'Radio Scarecrow' van The Black DogDefected). Hij heeft besloten een tweede eigen label op te richten. De eerste release op zijn nieuwe Proof Records, ‘Custom Made’, is afkomstig van hemzelf en heeft een Josh Wink-remixer op de B-kant staan. (releasedatum nog onbekend).

Het Britse techno-trio The Black Dog komt met de opvolger van ‘Silenced’ uit 2005. Volgens het persbericht zijn de beats op ‘Radio Scarecrow’ sneller dan we gewend zijn en zijn de bassen zo laag, dat de mannen letterlijk ziek werden als ze langer dan drie uur achter elkaar met produceren bezig waren. Het wordt ons aangeraden om het album in z’n geheel te beluisteren, vanwege de sterke samenhang tussen de tracks. Klinkt spannend… (release in april op Soma).

Meer Soma-nieuws: na de afwijkende Sci.Fi.Lo.Fi.-release van Andrew Weatherall (de punk rock-editie) keert het Schotse label weer terug naar het beproefde en succesvolle Sci.Fi.Hi.Fi-concept. Na Ewan Pearson, Luciano en Alex Smoke, mag Funk D’Void een thuiswedstrijdje spelen op ‘Sci.Fi.Hi.Fi: 04’. Op deze mix-cd dus vooral techno van o.a. labelmaatjes Vector Lovers en H-Foundation, maar ook het bekende ‘New Era’ van onze eigen Quince (release 17 februari op Soma).

Voor een portie filter-electroclash kun je altijd terecht bij het Franse label Kitsuné. Op de compilatie ‘Maison 5’ zet het label zijn ‘tragically hip’-stijl als vanouds voort met tracks van o.a. Fisherspooner, M.I.A., Rex The Dog en Alan Braxe. Een mini-mix van het 'Controversy'; een eerbetoon aan Princealbum is hier te beluisteren (release 4 februari op Kitsuné).

Tenslotte is daar dan nog één van de kanshebbers voor geinigste release van het jaar: een eerbetoon aan Prince, getiteld ‘Controversy’. Geen idee wat we kunnen verwachten als Osunlade en Kode 9 aan het remixen slaan met oude Prince-tracks, maar we zijn wel erg nieuwsgierig! De release is in de capabele handen van Rapster Records, dat onlangs nog werk van King Britt en DJ Jazzy Jeff uitbracht en verantwoordelijk is voor de ‘The Kings Of…’-serie. Ook grappig is de recente ‘Discovered’-compilatie, waarop je door Daft Punk geripte tracks in hun originele glorie kunt beluisteren (release ‘Controversy' op 4 februari, Rapster Records).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws