Resultaten experiment Radiohead bekend

Partyscene Redactie | 8 november 2007
headlines

Slechts 38 procent van de ‘In Rainbows’-downloads betaald

Door hun nieuwe album ‘In Rainbows’ zonder label via de eigen website uit te brengen en de kopers vrij te laten in de prijs, stond Radiohead vorige maand wereldwijd in de belangstelling. Een prima publiciteitsstunt dus, maar wat heeft deze actie de band nou daadwerkelijk opgeleverd? De resultaten zijn binnen!

Radiohead in vergadering over het besteden van de enorme winst?Volgens The Guardian betaalde 38 procent van de downloaders een bedrag. Tweederde van deze 38 procent betaalde alleen de 45 pence aan ‘adminstratiekosten’. De rest van deze groep bracht een gemiddeld bedrag van £2,90 (€ 4,35) per download op. Het album verscheen toch ook op de diverse P2P- en torrentsites; voor sommige mensen was alleen het invullen van hun naam en adres op de website van Radiohead blijkbaar al teveel moeite.

Hoewel de winst dus niet enorm zal zijn, hebben 1,2 miljoen mensen de website in oktober bezocht, waarvan het grootste deel ‘In Rainbows’ uiteindelijk heeft gedownload. De muziekindustrie schat dat consumenten, voor elke digitale download die ze legaal binnenhalen, zeker twintig tracks illegaal downloaden (vijf procent). Met dat gegeven in het achterhoofd is dit experiment van Radiohead uiteindelijk nog helemaal niet zo slecht verlopen.

Heb jij het album gedownload en zo ja, wat heb je ervoor betaald? Laat het ons weten in het forum.

Radiohead

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws