Hit Samim is traditioneel Colombiaans volkslied

Partyscene Redactie | 8 oktober 2007
headlines

‘Heater’ ontmaskerd

Ja ja, we weten dat het hergebruiken van samples totaal niet nieuw is de muziekwereld. Toch zit er een verschil tussen het creatief bewerken van een sample en het klakkeloos overnemen van een melodie. Na de door Daft Punk gekopieerde tunes hebben we er weer eentje bij: de zomerhit ‘Heater’ van Samim.

 

Traditionele Cumbia-dansersVoor de officiële videoclip van ‘Heater’ zijn de twee videomakers Bobby & Fubbi in veertien dagen de wereld rondgereisd om zoveel mogelijk figuranten een accordeon om de nek te hangen. Ze hadden zich de moeite kunnen besparen en even op Youtube kunnen kijken.

Daar zijn namelijk genoeg filmpjes te vinden van feesten waarop gezellig gedanst wordt op de ‘Cumbia Cienaguera’; een traditioneel Colombiaans volkslied dat wel heel erg veel op ‘Heater’ lijkt. Cumbia is een muziekstroming die oorspronkelijke Spaanse muziek met Afrikaanse invloeden mengt.

Het nummer werd voor het eerst opgenomen in 1951 door Juan Jiménez. Er gaan dan ook geruchten dat er binnenkort wellicht juridische stappen tegen Samim Winiger zullen worden ondernomen. Misschien had hij het allemaal dus toch iets serieuzer moeten nemen.

Kijk en vergelijk:

De officiële videoclip

 

Uitvoering door blazers-ensemble uit Costa Rica

 

Dansvoorstelling op een Colombiaanse basisschool

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws