Status v/e dj: artiest of ordinaire plaatjesdraaier?

Partyscene Redactie | 8 november 2006
headlines

SP en D66 nemen het op voor plaatjesdraaiers

'Mits ze er wel een beetje een leuk nummer van maken en niet alleen plaatjes opzetten', beschouwt Zalm dj's als artiestenAl jaren is er grote onduidelijkheid over de fiscale status van dj's. Vooral het vraagstuk of de dj wel of geen artiest is, blijft onopgelost. In het kader van het belastingplan 2007 en meer specifiek de aanpassing van de huidige artiestenregeling, is de status van dj’s onlangs besproken in de Tweede Kamer.


Volgens minister Zalm worden dj’s vanaf 1 januari 2007 als artiesten beschouwd, ‘mits ze er wel een beetje een leuk nummer van maken en niet alleen plaatjes opzetten’. Als een dj niets zegt tussen de nummers, is het volgens de minister geen artiest. Dat betekent dat 'de zwijgende dj's' gewoon in het 19% BTW-tarief blijven, en niet voor het tarief uit de artiestenregeling in aanmerkingen komen: 6%. Volgens een ontstemde Belangen Vereniging van de Dance is met deze uitspraak twintig jaar dancemuziek van tafel geveegd. Bovendien is de dj gedegradeerd tot ordinaire plaatjesdraaier in plaats van artiest. Volgens de organisatie die de belangen van deze plaatjesdraaiers behartigt, maakt de huidige dj nieuwe muziek door bestaande platen met elkaar te mixen.

De status van een dj is ook van belang voor de vraag of organisatoren het culturele tarief van 6% BTW omzetbelasting op entreebewijzen voor dance-evenementen mogen toepassen. Als de hedendaagse dj als artiest wordt beschouwd, kan dit resulteren tot lagere ticketprijzen.

Speedy J tegen Chris Liebing: "Dit is wel mooi ons plaatje!"Naar aanleiding van de uitspraken van minister Zalm, hebben SP en D66 kamervragen gesteld over de artiestenstatus van dj’s. Dat meldt 3voor12. Deze partijen willen dat dj’s gebruik kunnen maken van de artiestenregeling. Op dit moment bepaalt de belastingdienst of een dj zichzelf wel of geen artiest mag noemen. Dat leidt vaak tot kromme bepalingen. Nu is het zo dat dj’s die ook platen uitbrengen, wel in aanmerking komen voor de artiestenregeling, terwijl ze ook andermans platen draaien.

Met de kamervragen hopen SP en D66 Zalm alsnog een toezegging te ontlokken. De vragen gaan in op de beslissingsbevoegdheid van de belastingdienst. Waarom bepaalt de belastingdienst of een dj artiest is of niet, terwijl dat voor alle andere artiesten door een deskundig orgaan gebeurt? Ook willen de partijen weten wat en hoeveel een dj dan moet zeggen voor hij zichzelf artiest mag noemen. Is een simpel ‘dankjewel voor jullie aanwezigheid’ aan het einde van een dj-gig voldoende, of moet er echt een goede grap tussen twee platen zitten? Zalm moet de schriftelijke vragen binnen drie weken beantwoorden.

SP

D66

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws