Marcel Mingers: Extrema heeft wel wat te verliezen!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Gastenlijst steeds groter probleem in Nederland


Nadat Supernatural-organisator Michel Matthijsen en Extrema-pr Lieke de Boer hun zegje hebben gedaan, wil Extrema-voorman Marcel Mingers graag nog even wat kwijt over de afgelasting van Space is the Place. "Het is wel heel gemakkelijk om het risico te nemen als je toch al niets te verliezen hebt, en dan samen op het feest te staan en zeggen: 'maar het is wel gezellig'."

Door: Marcel Mingers


Extrema is twee jaar geleden gevraagd om onze expertise en netwerk in te brengen, zodat Supernatural volwassen kon worden. Verder had Supernatural financiele problemen die opgelost moesten worden en was er geen geld om Supernatural beter op de kaart te zetten. Na twee jaar intensief samen te werken, komen wij erachter dat het heel moeilijk is om een organisatie als deze op de kaart te zetten. De doelgroep is gewoon heel klein. De vraag is: hoe kan je deze vergroten door toch niet je concept te verloochenen?

Hoe dan ook heeft Extrema altijd geloofd in de brand Supernatural, maar het is nou eenmaal een feit dat er tot nu toe geen progressie in de feesten zit en dat aanstaande zaterdag een complete financiele ramp zou worden. Er zijn 250 kaarten in de voorverkoop verkocht tegen 1500 de vorige editie in de Westergas. Met goed geluk zouden er 500 betalende gasten komen. Dat is 1/3 van de vorige editie die toen ook al verliesgevend was. Natuurlijk zijn er veel gasten die we met zijn allen hebben uitgenodigd. Er zou zelf een verjaardagsfeestje van een van onze medewerkers gevierd worden. Extrema heeft dan ook echt professioneel en goed overwogen wat de gevolgen zouden zijn van Space is the Place wel of niet door laten gaan.



Feest tijdens de vorige editie van Space is the Place

Behalve de grote financiele strop, waar wij vooraf vermeld hebben dat we die niet meer aankunnen, is het ook nog eens zo dat wij ons afvragen of het echt gezellig is in de grote gashouder waar 3.500 mensen in passen, met de achterliggende gedachte dat onze leveranciers niet betaald kunnen worden. Extrema staat bekend dat we altijd netjes betalen en wij kunnen dat gewoon nu niet meer waarmaken. In ieder geval heeft Extrema geadviseerd om het feest te staken, omdat wij denken dat de gevolgen dan beter zijn. Maar het is kiezen tussen twee slechte opties. Er is niets moeilijker dan dit. Michel is inderdaad verantwoordelijk voor de kosten, maar wij betalen het evenement grotendeels wel. Dus geleend/geinvesteerd geld is natuurlijk gewoon weg en gaan we echt niet meer terug krijgen.

Het is wel heel gemakkelijk om het risico te nemen als je toch al niets te verliezen hebt, en dan samen op het feest te staan en zeggen: 'maar het is wel gezellig'. Extrema heeft namelijk wel wat te verliezen, namelijk onze eigen feesten en die mogen door dit natuurlijk niet in gevaar komen. Extrema heeft een goed jaar gehad, maar wel veel nieuwe investeringen gedaan in innoverende zaken, zoals Solar, Novalectra en een eigen e-ticket en gastensysteem en natuurlijk Supernatural. Maar goed, ik denk dat we alles moeten bedaren en later terugkomen met een eenduidig persbericht en de stand van zaken. Eigenlijk zou ik hier al niet op in moeten gaan. Is niet professioneel om je in de media te uiten over dit soort zaken.



Zal Space is the Place blijven steken bij 1 aflevering?

Wij begrijpen in ieder erg goed hoe het voelt als een feest niet doorgaat. Er is niks erger dan je bezoekers teleurstellen en de energie die je met zijn allen in het feest hebt gestopt niet terugzien. Ik hoop dan ook dan bezoekers niet al te teleurgesteld zijn. Feit is wel dat bijna iedereen op de gastenlijst staat. Dit is trouwens een steeds groter probleem in Nederland. Het is natuurlijk veel hipper en goedkoper om op de gastenlijst te staan. Het is ook nog eens zo dat je na ruim tien jaar feesten geven natuurlijk zowat iedereen persoonlijk kent en dat er bij iedereen wel een reden te verzinnen is waarom diegene wel op de lijst mag. Uiteindelijk komt het je feest gewoon niet ten goede.

Een feest kost geld dat met een kaartje moet worden terugverdiend. Misschien kan ik de gasten die normaal op een gastenlijst staan er toe aansporen, ondanks dat ze worden uitgenodigd, toch soms ouderwets een kaartje te gaan kopen. Uiteindelijk krijg je er een leuke avond voor terug. Anders wordt het steeds moeilijker voor organisatoren om een productie te laten slagen. Extrema hoopt in ieder geval dat alles weer op zijn pootjes terechtkomt, want het Supernatural festival is natuurlijk wel erg gaaf en Extrema heeft de hoop dat dit nog goed komt. Misschien door kleine conceptaanpassingen, zonder je brand aan te tasten, moet dat toch wel lukken.

Extrema

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws