Moby maakt van zijn hart geen moordkuil

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Moby maakt praatjes en plaatjes


Als je een fervent bezoeker bent van de Moby-site, weet je dat zijn dagboek (met dagelijkse postings) zeer de moeite waard is om te lezen. Vooral de politiek getinte stukken zijn altijd om van te smullen. Zo schopt de Amerikaanse superster tegen alles en iedereen die zich bezighoudt met macht, geld, corruptie en oorlogsvoering. Ook over de situatie in het Midden Oosten, nu Saddam Hussein gevangen is genomen, heeft hij wat te melden. Tussendoor maakt hij overigens ook nog platen. Onder zijn Voodoo Child-pseudoniem bijvoorbeeld, waarvan onlangs twee nieuwe single's zijn verschenen.

Maar terug met het dagboek van Moby. Na de arrestatie van Saddam Houssein en de toespraak van Bush die daarop volgde, heeft Moby zijn statements tegen de president al klaarliggen. Hij schrijft op zijn website onder andere het volgende: "Waarom zijn we de oorlog eigenlijk begonnen? Omdat Bush en kornuiten verkondigden dat Saddam massavernietigingswapens heeft. Omdat hij banden met Al Qaeda zou hebben. Omdat er in het Arabische land nucleaire wapens worden gemaakt. Niets van dit alles bleek waar te zijn."



Als iemand bij mij inbreekt en mijn tv en stereo-installatie steelt, maar tussendoor wel de kat voedt, komt hij daar toch ook niet mee weg? Bush in ieder geval wel in het geval van Irak


Verder meldt Moby: "Die hele oorlog is fout en draait alleen maar om geld. Als je verkondigt dat je de wereld wilt bevrijden van een beestachtige dictator, dan moet je ook alle andere landen op deze aardbol bevrijden van machtsmisbruikers. Maar dat doen Bush en Blair niet: die negeren hen, of steunen ze juist. Waar het echt om gaat is geld, in de vorm van olie. En nu de zogenaamde bad guy is gepakt, juichen de Amerikanen en kan Bush weer rustig doorregeren en zijn leugens verder verspreiden. Het is zo ironisch. Als iemand bij mij inbreekt, en mijn tv en stereo-installatie steelt, maar tussendoor wel de kat voedt, komt deze er toch ook niet mee weg? Bush in ieder geval wel in het geval van Irak."

Maar Moby maakt ook plaatjes ...


Intro: The End Of Everything is het debuutalbum van Voodoo Child en dateert uit 1996. Het project van Moby is een succes want de atmosferische technotrance wordt door dj's grijs gedraaid. In februari 2004 zal zijn splinternieuwe album Baby Monkey verschijnen. Voordat we daar van kunnen genieten, krijgen we een voorproefje in de vorm van twee nieuwe singles te horen.

Tekst: Iddo

Genre: Atmosferische techno / trance.
Bijzonderheden: De release van twee 12-inches - vlak voor de kerst - is een slimme zet van Moby aka Voodoo Child. De twee singles zijn voorproefjes van het album Baby Monkey dat in februari volgend jaar zal verschijnen. 'Light In Your Eyes' is het mooiste nummer, vanwege de atmosferische synths, een zuivere baslijn en een prachtige break. 'Electronics' op de b-kant is niet slecht, maar een beetje eentonig. 'Take it Home', op de andere plak, klinkt al stukken beter. Dit vanwege de ratelende klanken, pruttelende bassen en een opwindende melodie. 'Strings' is minder enerverend, maar dankzij een dansbare combinatie van strings, bassen en een climaxveroorzakende break niet vervelend.
Hoogtepunt: 'Light Is In Your Eyes'
Dieptepunt: Geen dieptepunt, maar briljante muziek is dit nu ook weer niet.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Voor de dj's en fans een mooi kerstgeschenk.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Voodoo Child - The End Of Everything.
Oordeel: 7,5

Lees het dagboek van Moby!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws