PS Interview: Terry Toner

Partyscene Redactie | 22 augustus 2008
headlines

Weer of geen weer, op het Electronation hoofdkwartier wordt niet stilgezeten, half augustus is het namelijk alweer tijd voor de derde release op Electronation’s Echoism Recordings. Na het succes van de eerste twee releases, met contributies van o.a. Phil Kieran, The Youngsters, Smash TV, Alexander Robotnick, Roel H en Freeform Five staat er weer een release gepland van niemand minder dan ElectroNation resident van het eerste uur Terry Toner.

Terry Toner’s nieuwste EP, A Walk In The Dunes, is vernoemd naar zijn tijdelijke retraite in het Noord-Hollandse kustgebied. Het is een zomerse tension builder die zijn waarde al op meerdere festivals heeft bewezen. De gekozen remixer voor deze track is de US inwonende Alexi Delano die een meer dan uitstekende bewerking van het origineel heeft afgeleverd. Naast het origineel en de remix is er ook Demons & Demigods, een originele collaboratie tussen Toner en een andere Echoism artiest en composer van Dancing Bears, Roel H.

Partyscene sprak de muziekliefhebber en feestganger bij uitstek over de release en zijn zomer tot nu toe.
Terry Toner
Tekst: Frank Böhm

Waarom heb je je drie maanden teruggetrokken, word je snel afgeleid tijdens het produceren?

Terugtrekken is misschien een beetje te sterk gesproken. Ik had gewoon m’n appartement in Amsterdam nog en ik moest uiteraard ieder weekend draaien. Maar ik zag het meer als een soort van experiment voor mezelf om te kijken wat voor invloed het op mijn muziek zou hebben om doordeweeks geïsoleerd in de ‘middle of nowhere’ tussen de duinen te kunnen werken. Ik moet zeggen dat het me uistekend is bevallen, de omgeving (Schoorlse duinen) is natuurlijk supermooi en ik zat er ook nog net voor het zomerseizoen dus alle dagjesmensen waren er gelukkig nog niet. Los daarvan is mijn dj schema in de zomer altijd erg druk, dus dit was dan ook de perfecte periode om wat betreft produceren veel materiaal te kunnen maken, want in de zomer kom ik er gewoon minder aan toe. Al met al heel positief dus eigenlijk en zoals het er nu naar uitziet ga ik volgend jaar weer hetzelfde doen.

Welke gig is je tot nu toe het meest bijgebleven van deze zomer?

Pfff.. dit is altijd een lastige vraag. Er zijn altijd zoveel toffe optredens want laten we eerlijk zijn: het is wel het festivalseizoen. Maar als ik dan toch eentje moet kiezen dan is dat toch wel mijn 10-urige marathonset op Woodstock69 te Bloemendaal. Dit is een soort jaarlijks ding wat ik daar doe en dan is het maar hopen op mooi weer. Vorig jaar was het de hele week rot weer geweest en opeens op de desbetreffende dag 30 graden en zon. Uiteindelijk sta je dan voor duizenden mensen in de zon uren achter elkaar te draaien. Dit jaar was de weersvoorspelling een stuk minder positief en vanwege de regen zijn we dan ook naar binnen verhuisd. Ik had daardoor ook nul verwachtingen maar uiteindelijk was het alsnog volle bak en ging het dak eraf. Ik had dat niet verwacht en dat het uiteindelijk nog zo tof werd maakte het wel een bijzondere dag. Los van de kramp van zolang achter elkaar draaien uiteraard haha!

Terry Toner

Wat vind je van de Nederlandse dancescene op dit moment?

Op zich wel okay, maar na een paar jaar een erg sterke lijn te hebben gezien, ik bedoel Nederland staat nu toch buiten de trance om echt wel internationaal op de kaart met veel goede dj’s, producers en labels en veel nieuwe toffe boven maar voornamelijk ondergrondse initiatieven, heb ik eerlijk gezegd het idee dat het op dit moment een beetje aan het stagneren is. Ergens is dat natuurlijk ook logisch: hypes en populariteit volgen altijd een sinus trend en als we de jaren hiervoor op een opwaartse gang zaten is de periode waar we nu in zitten een logische reactie daarop. Wel moet ik zeggen dat ik veel goede mixen en zelfs producties van jonge kids krijg toegestuurd en dat is altijd een positief teken. De sinus gaat natuurlijk uiteindelijk weer omhoog. Dat 11 dicht is is natuurlijk een gemis voor de hele Nederlandse dancescene, laten we maar hopen dat ze snel een nieuwe locatie vinden.

Hoe is de partyscene anders dan de landen Engeland en België waar je draait?

Met mijn residentie in The Egg in Londen heb ik eigenlijk alleen maar goed zicht over wat er in Londen gebeurt, maar over het algemeen heb ik het idee dat het daar toch iets anders werkt. Hier draait het vooral om dj’s, elk feest moet een soort van grote naam hebben en in Londen draait het toch meer om het concept en de thema's. Los daarvan heb ik ook het idee dat in specifiek Londen er veel meer diversiteit in aanbod is dan hier in Nederland. België is weer een heel ander verhaal. Ik draai vaak in de Fuse (Brussel) en Cafe d'Anvers (Antwerpen) en ik moet zeggen dat het publiek altijd van het begin af aan wil feesten. Je krijgt het voordeel van de twijfel en je hoeft je niet eerst te bewijzen. Deze instelling komt het feest altijd ten goede. Ik kijk dan ook heel erg uit naar mijn nieuwe residenctie in Cafe d'Anvers waar ik vanaf september samen met Electronation de laatste zaterdag van de maand ga doen.
Terry Toner
Rook je en hoe vind je het rookverbod tot nu toe uitpakken in de clubs?

Ik zelf rook niet, maar ik moet zeggen dat ik best verbaasd ben met het gevolg van het verbod in Nederland. In bijvoorbeeld Engeland en Spanje was er duidelijk een afname in horecabezoek in het algemeen. Ik ken de cijfers in Nederland niet echt, maar ik heb eigenlijk idee dat het geen verschil heeft uitgemaakt of misschien zelf het tegenovergestelde heeft veroorzaakt. Persoonlijk ben ik ondanks de stank best wel blij met het verbod. De katers zijn nu minder erg haha!

A Walk In The Dunes is je tweede productie: wat verwacht je ervan en is ‘ie geworden zoals je ‘m wilde hebben?

Ik ben heel blij hoe die is geworden, ik draai hem regelmatig en de reacties zijn altijd heel erg positief. Ik heb ook een waslijst van dj’s die hem al draaien waaronder jongens als Dubfire, Tiefschwarz, Carl Cox, Laurent Garnier, Sasha, Danny Howells, Gregor Tresher, Anja Schneider, Sander Kleinenberg, Mason, Slam, Hernan Cattaneo, Funk d'Void en zo kan ik nog wel even doorgaan. Uiteindelijk is het natuurlijk leuk als artiesten die je in hoog aanzien hebt jouw muziek supporten. Dat beetje extra bevestiging is altijd fijn.
Terry Toner
Heb jij het idee dat je als dj wel móet produceren om door te breken en gigs (in het buitenland) te scoren?

In de praktijk werkt het wel zo inderdaad. Maar móeten klinkt net als een verplichting, als dat je motivatie is om muziek te maken ben je heel fout bezig. Hoe clichématig het ook klinkt: muziek maak je uit een soort van passie, als dj ben ik de hele tijd omgeven door muziek. Ik heb natuurlijk ook mijn eigen visie erop en dat is mijn reden om te produceren. En als andere mensen je muziek waarderen is dat altijd mooi meegenomen.

Wat kunnen we van je fuif aanstaande zondag bij Woodstock69 verwachten en welke vijf platen ga je zeker draaien?

Los van het feit dat het de releaseparty is van mijn nieuwste EP is het ook meteen mijn verjaardag. En op de een of andere manier gebeuren er altijd de gekste dingen op mijn verjaardagsfeestjes. Ik zal je de details maar besparen. In ieder geval is er goede muziek. Met Marc Romboy die ik goed heb leren kennen in de Fuse in Brussel en op Dance Valley dit jaar en Mason die ik nog van de middelbare school ken.

- Terry Toner - A Walk In The Dunes (Alexi Delano mix)

- Terry Toner & Roel H - Demons & Demigods (Terry Toner mix)

- Minilogue - Jamaica (Dubfire mix)

- Gabriel Ananda - Mahatma Regatta

- Stevie Wonder - Happy Birthday

Meer informatie over Terry vind je op www.djterrytoner303.hyves.nl. De hele release is te beluisteren op www.myspace.com/echoismrecordings De onderste foto is van Martijn Savenije.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws