PS interview: Ewan Pearson

Partyscene Redactie | 4 september 2007
headlines

Ewan Pearson is van alle markten thuis, zo lijkt het. De Brit heeft een brede draaistijl, waar techno toch de boventoon lijkt te voeren. Als remixer is hij beroemd om zijn remixen voor artiesten als Depeche Mode, Chemical Brothers, Franz Ferdinand, Goldfrapp en Ladytron. Deze maand verschijnt Piece Work, een dubbel cd met daarop de beste remixen die hij de afgelopen zes jaar maakte. Inmiddels woont Ewan al drie jaar in Berlijn.

 

Tekst: Jesse Voorn

ewan pearsonHoe was het om de Fabric cd te mogen maken?

Ewan: “Dat was te gek. De artiesten die het al eerder gedaan hebben en de kwaliteit die de cd’s hebben is groot. Ik vind het een hele eer om daar deel van uit te mogen maken. Ik draai nu een jaar of vier in Fabric en iedere keer weer is het fantastisch. De cd is niet live gemixed. Ik ben blij dat ik toe kan geven dat het op de computer gebeurd is.”

Waarom?

Ewan: “Je moet zorgvuldig naar een cd luisteren en daarom moeten ze echt goed zijn. Als je in een club bent, dan is een foutje of iets anders dat niet de bedoeling is, niet erg, maar op een cd klinkt dat gewoon niet mooi. Ik zou nooit kunnen doen alsof iets live is. Maar iedereen kan naar een club komen om me live te horen draaien, want dat kan ik echt wel.”

Hoe kies jij je platen, zodat je niet draait wat iedereen al draait?

Ewan: “Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met je eigen smaak. Ik weet dat ik platen anders draai dan andere dj’s. Mijn stijl is heel breed en ik draai ik niet de voor de hand liggende platen. Bovendien, als platen goed zijn, dan kunnen ze wel twee jaar of langer in mijn platentas blijven zitten. Ik draai graag van die verloren klassiekers. Ik probeer ook vaak te mixen in toonsoort. Maar de manier waarop ik draai verandert voortdurend. Het heeft trouwens ook te maken met het aanbod van muziek. Gelukkig ken ik veel bevriende producers die me ook tracks geven.”

ewan pearson

Waar krijg je nog steeds kippenvel van?

Ewan: “De muziek zelf. Ik kan nog steeds erg opgewonden raken bij nieuwe platen. Dat houdt het ook fris voor me. Maar ik draai niet alleen nieuwe muziek, maar ook oude. Ik heb een stijl, maar de moeilijkste vraag die je me kunt stellen is welke stijl ik draai. Ik vind het ook leuk om oude platen te draaien, waarvan ik zie dat ze mensen van nu beïnvloed hebben.”

Jij bent ook geen kleine jongen. In hoeverre heb jij mensen kunnen beïnvloeden?

Ewan: “Dat is eigenlijk aan andere mensen om te zeggen. Sommige mensen vinden bepaalde tracks of remixen van mij klassiekers en dan is het prachtig om te zien dat je toch een bepaald effect gehad hebt. Van zoiets droom je toch denk ik. Er zijn best wat platen die mij geïnspireerd hebben en dan is het cool als jouw muziek iemand anders ook weer geïnspireerd heeft. Zoiets kun je alleen maar hopen, maar het is wel een enorme ego boost.”

ewan pearsonZoals meerdere Britse dj’s ben je ook in Berlijn gaan wonen. Waarom?

Ewan: “Het zijn er inderdaad al behoorlijk wat ja, hahaa. Ik ben er in ieder geval niet heen gegaan voor de muziek. Ik wilde gewoon ergens anders wonen dan Londen. Ik kwam een paar keer in Berlijn om te draaien en ben verliefd geworden op de stad. Het is een fascinerende stad met een grote muziekscene, maar dat was voor mij niet de reden. De hype rondom Berlijn begon ook pas nadat ik er ben gaan wonen en ik moet eerlijk zeggen dat ik die hele hype behoorlijk irritant vond.”

Wat vind je zo leuk aan remixen?

Ewan: “Het is de beste baan die er bestaat. Het is alsof je een set van Lego krijgt. Je krijgt betaald om het materiaal van hele getalenteerde mensen te reconstrueren en er je eigen draai aan te geven. Dat is fantastisch. Remixen is een vorm van kunst, die helaas vaak gebeurt uit commercieel oogpunt, om een track beter en groter te maken dan hij is. Dat is een hele cynische reden om een remix te maken. Maar ik vind het te gek. Ik denk dat ik in totaal zo’n zestig remixen gemaakt heb en zolang de artiest tevreden is, ben ik dat ook. Maar inmiddels heb ik het aantal remixen teruggeschroefd, simpelweg omdat ik niet iedereen tevreden kan stellen denk ik. Ik ben er een stuk voorzichtiger mee.”

Je woont in Berlijn, komt vanuit Londen. Wat vind je op dit moment qua dance de hoofdstad van Europa?

Ewan: “Dat is het leuke, ik denk niet dat er een stad is die er boven uit steekt. Berlijn was een hype, maar voor de beste Duitse dance moest je daar niet zijn, maar in andere delen van Duitsland. Dance is een dialoog tussen verschillende mensen en verschillende plaatsen. Toen house begon, had je de house sound van Chicago en er was techno vanuit Detroit. Dat heb je nu niet meer. House, techno of wat dan ook, het kan tegenwoordig overal gemaakt zijn en het kan overal terecht komen.”

ewan pearson

Surf ook naar www.myspace.com/ewanpearson.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws