PS interview: Swirl People

Partyscene Redactie | 27 maart 2007
headlines

Swirl It Up is de derde cd van het Belgische Swirl People. Warme en funky house met zwoele vocalen en opzwepende grooves. Een sound waar je de dansvloeren geheid vol mee krijgt. Het duo, bestaande uit Dimitri Dewever en Raoul Belmans, bestaat dit jaar op de kop af tien jaar en gaat dat komende zomer ook vieren. Zaterdag 31 maart vindt de releaseparty plaats in Café Puur in Eindhoven. DJ Raoul Belmans, de deejayende helft van Swirl People, zal dan een dj-set doen.

Tekst: Jesse Voorn

Hoe is het nieuwe album tot stand gekomen?
Raoul: “We zijn eigenlijk al gelijk na het vorige album begonnen met het maken van nieuwe nummers. Voor op het album zoeken we de lekkere housetracks uit en voor op de maxi meer het hardere werk, maar dat is ook house. swirl peopleWe werken niet volgens een stramien. Wat wij doen komt los uit de pols en dat is de beste manier om muziek te maken. Als het uiteindelijk maar lekker klinkt.”

Wanneer is dat het geval?

Raoul: “Dat weet je vrij snel. We hebben samen inmiddels tien jaar ervaring en dan voel je dingen nog sterker aan dan in het begin. Naarmate je meer versmelt, hoor je ook dat nummers goed samenklinken voor een cd en weet je ook welke beter los zijn. Maxi’s zijn meer dansvloergericht dan een album, dat bestaat toch meer uit liedjes. Daar streven we ook naar. Mensen die cd’s kopen zijn meestal geen dj’s.”

Is dat van die 12” Inches, of Maxi’s, jou invloed als dj?

Raoul: “Het is wel belangrijk ja. Een ander iets is, als we een nummer klaar hebben, dan kan ik het gelijk op de dansvloer uitproberen. Dan weten we gelijk wat we er aan moeten veranderen, want vaak blijkt dat er toch nog aan gesleuteld moet worden. Maar als dj breng je ook andere invloeden mee in het produceerproces, je bent geïnspireerd door wat je draait ook. Na het weekend wil ik ook altijd gelijk weer de studio in.”

Het geluid van jullie nieuwe album is net iets anders dan op de vorige twee, meer met de tijd meegegaan?

Raoul: “Ja, dat gebeurt. Maar hoe dat komt, daar denk ik niet over na, maar volgens mij speelt die donkere sound van electro toch wel mee. Maar ik laat me door heel veel genres beïnvloeden, dus ik kan er niet echt de vinger op leggen.”

Hoe staat het ervoor met de housescene in België?

Raoul: “Heel goed, die is heel erg aan het boomen. We krijgen zelfs berichten van mensen uit de 2 many DJ’s achtige scene, die het ook te gek vinden. House is nu sterk aan het terugkomen. Dat is wel raar. Voor mij is house nooit weg geweest, het heeft altijd in de underground liggen sudderen. Veel mensen ontdekken het nu pas, vooral jonge mensen. Dat komt omdat het genre heel toegankelijk is. Als het hier gaat stijgen zal dat wereldwijd ook wel zo zijn.”

Is de toegankelijkheid de kracht van house?

Raoul: “Zeker. Mensen zeggen soms dat het altijd hetzelfde is, maar dat is niet zo. Het is ritmisch, met vocalen, disco, soul en nog veel meer. Heel divers. Daarom draai ik het zelf ook zo graag.. Het klinkt niet ingewikkeld en het is een beetje een poppy genre. Het is net niet populair genoeg voor Jan met de pet en het komt pas echt tot z’n recht in de clubs. Op de radio krijgt house echter minder steun dan andere genres.”

swirl people

Hoe komt dat denk je?

Raoul: “Er zijn weinig house artiesten in België. Ze zijn op één hand te tellen. Het is ook niet echt makkelijk te maken. Techno is bijvoorbeeld veel makkelijker te maken voor beginnende producers. In house zit heel veel, ook stemmen, een beetje een songstructuur, live instrumenten. Het klinkt simpel, maar er komt veel bij kijken. Wij als Swirl People zijn al tien jaar bezig, dus we zitten goed.”

Gaan jullie het tienjarig bestaan nog vieren?
Raoul: “We gaan dat deze zomer vieren ja. We gaan live optreden, iets dat we vroeger ook wel eens gedaan hebben. We gaan ook enkele clubavonden doen, maar ook een festival als Pukkelpop is geïnteresseerd. Het zal wel een leuke zomer worden.”

Hoe kijk je op tien jaar Swirl People terug?

Raoul: “Dat we toch een beetje de link gelegd hebben tussen de housescene in Amerika en die in Europa. Met ons eigen label Aroma hebben we ook veel goede house artiesten getekend. Maar we gaan gewoon door, daar moet je verder niet teveel bij nadenken. Ik zou wel meer in de achtergrond willen treden en bijvoorbeeld een album produceren van een zanger of zangeres. Ik hoef niet altijd in het middelpunt te staan.”

Want dat vind je vervelend?

Raoul: “Soms wel ja. Ik blijf met beide voeten op de grond staan, maar het is allemaal swirl peopleerg slecht voor je slaap en gezondheid.”

Is voor jou de combinatie Swirl People en het deejayen een beetje te doen, want je bent veel weg?

Raoul: “Soms ben ik twee of drie weken aan het toeren en dan zit je minder in de studio. Dan duurt het allemaal wat langer om platen uit te brengen. Ik wil ook niet kiezen, want ik deejay veel te graag. Het is nu een mooi huwelijk tussen de twee. Veel dj’s gaan produceren, omdat ze denken dat het moet. Dat heb ik nooit gedaan. Je moet niet gaan produceren om aan je boekingen te komen als dj. Je moet eerst echt het deejayen opbouwen. Produceren om boekingen te krijgen is niet ok.”

Waarom niet?

Raoul: “Je moet het deejayen is goed kunnen. Daarnaast is het veel makkelijker om muziek te maken tegenwoordig. Met een sterke pc ben je al vertrokken. De stap is veel kleiner geworden. Maar veel mensen gaan prutsen en denken gelijk dat ze een hit te pakken hebben en dat is dan niet zo.”

Meer info vind je op www.swirlpeople.com en op www.newsrecords.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws