PS Interview: Remy

Partyscene Redactie | 15 november 2006
headlines

Komende zaterdag 18 november is het weer tijd voor Bang! Dit is het halfjaarlijkse concept van de Haagse dj en producer Remy in het Paard. Tijd voor een gesprek met deze oude rot in het vak.
Remy
Remy is 38 jaar, woont in Den Haag, en zijn vriendin verwacht half maart hun eerste kindje.

Tekst: Frank Böhm

Waar ging je voor je dj werd vaak uit?

In Den Haag, naar De Marathon als ik er in mocht, en de Beachbar waar dj Ferry Salee aka Gizmo toen al draaide.

Waarom ben je gaan draaien?

Toen ik voor het eerst in de Roxy kwam en zag wat een goede house dj teweeg kon brengen wist ik het gelijk. Ook lekker makkelijk aangezien ik geen danser ben, dus kon ik andere mensen lekker laten dansen. Rond ‘89/’90 was dat ongeveer.

Sinds wanneer leef je van het draaien en produceren?

Ik leef er sinds 1992 ongeveer van, daarvoor heb ik echt de meest uiteenlopende baantjes gehad, zoals roomservice in het chique Hotel des Indes, verwarmingsmonteur, ober in een pizzeria en in een videotheek gestaan.

Hoe ziet een week in het leven van Remy eruit?
Remy
Om een uurtje of 09.00/09.30 ga ik eruit en dan ben ik bijna de hele dag in de studio te vinden. Tussendoor een beetje sporten zoals voetbal en squash. In het weekend natuurlijk draaien en als het uitkomt ook weer de studio in. En als ik zaterdag een beetje op tijd ben ga ik vaak zondagmiddag voetballen.

Wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Volgens mij hebben we nog een goed party klimaat, alleen merk ik in sommige scene’s dat muziek meer bijzaak aan het worden is, daar gaat het toch vooral om het hip zijn.

Draai je veel in het buitenland?

Het is op dit moment ongeveer 50/50.

Onlangs was er weer de jaarlijkse DJ Mag Top 100. Hecht jij er veel waarde aan om daarin te staan?

Nee, ze moeten het óf afschaffen óf er een top 20 (ofzo) van maken. Bovenin klopt het allemaal wel een beetje, maar als bijvoorbeeld dj Sammy boven Richie Hawtin staat ga je wel even nadenken. Maar wat ik vooral erg gevaarlijk vind is dat er promoters en club eigenaren zijn die naar aanleiding van zo’n lijst dj’s boeken terwijl het echte talent dan geen kans krijgt. Terwijl als je de lijst goed bekijkt je ziet dat er mensen in staan die of niet eens dj zijn of heel erg handig zijn op bijvoorbeeld Myspace of Hyves en niet eens serieus meedraaien op niveau.

Wie bedoel je zoal?

Loop de lijst maar na, dan vind je er genoeg.

Denk je dat jijzelf met een hyve/myspace ook hoger zou komen? Je hebt er geen namelijk.
Remy's label
Misschien wel, ik heb er geen ervaring mee dus weet ik het nog niet. Het komt er wel aan, heb het alleen beetje druk aangezien ik dat soort dingen alleen doe.

Hoe heb je de produceer kneepjes onder de knie gekregen?

Veel en goed meekijken bij jongens waar ik vaak mee werk/gewerkt heb zoals Sven van Hees en Roland Klinkenberg. Vooral van hen heb ik erg veel geleerd.

Hoe onderscheid jij jezelf, zowel als dj als producer?

Ik produceer en draai gewoon wat ik zelf goed vind en waar ik helemaal achter sta.

En blijkbaar onderscheid ik me op die manier.
Remy
Hoe ben je met je studio maatje Roland Klinkenberg in contact gekomen?

Die heb ik via een vriend hier in Den Haag leren kennen, en van het een kwam het ander. We werken trouwens ook veel alleen hoor, we hebben allebei een eigen studio en ongeveer twee dagen in de week werken we samen.

Een blonde dj dame uit Haarlem zou graag willen weten wanneer je eerste electro plaat zal verschijnen…

Hahaha, dan weet ik wel wie het is. Ze hoeft zich geen zorgen te maken.

Er komt er dus één aan?

Nee juist niet, Brenda is er denk ik ook juist bang voor. Maar ja, alles waar tegenwoordig een scheurende bass in zit wordt gelijk electro genoemd. Het lijkt ook wel of het een vies woord aan het worden is.

Welke producer vind je zelf erg goed?

Natuurlijk Roland Klinkenberg, omdat bijna alles wat hij maakt gewoon erg goed is. En jongens zoals bijvoorbeeld Eric Prydz (Cirez D). Rene Amesz vind ik ook goed. Deze jongens hebben allemaal een eigen stijl en volgen niet zomaar blind een hippe stroming zoals die hele electro hype. Waar trouwens echt wel leuke dingen tussen zitten alleen het wordt allemaal weer zo uitgemolken.

Op welke plekken in het buitenland zou je nog wel eens willen draaien?
Remy in Jordanië
Tot voor kort Brazilië maar daar moet ik in december draaien. Een van mijn beste vrienden woont daar nu dus die kan lekker drie nachten meefeesten en voor tolk spelen. Australië lijkt me ook leuk, ik zou dan ook veel langer blijven omdat het me een erg mooi land lijkt. Voor de rest ben ik zo bevoorrecht om dankzij het draaien zoveel van de wereld gezien te hebben.

Wat was de meest bijzondere plek waar je ooit gedraaid hebt?

Afgelopen zomer in de woestijn van Jordanië (zie foto) tussen de bergen met kamelen op de achtergrond en top publiek. Tijdens mijn set kwam de zon op, echt ongelofelijk mooi. Deze plek is trouwens ook decor geweest voor o.a. de film Lawrence of Arabia. 

Vertel eens een bijzondere anekdote tijdens optreden

Tijdens een set in Londen een vol glas wodka cola in mijn gezicht krijgen van een niet echt nuchtere “vriendin” uit Den Haag omdat de deur van de dj booth niet snel genoeg openging. Die zet ik nooit meer op de gastenlijst hahaha.

Wat zijn jouw plannen de komende tijd? Komt er een nieuw producer album aan?
Remy's fans
Er komen snel een paar nieuwe releases aan, alleen en met Roland, en natuurlijk een nieuwe mix cd. In de loop van 2007 ga ik aan een nieuw producers album beginnen. Tevens worden er een hoop oude tracks in een nieuw jasje uitgebracht binnenkort.

Als je een droomfeest mocht geven, ongeacht de kosten of realiseerbaarheid, hoe zou dat eruit zien ?

Ik zou dan een tijdmachine kopen om terug te gaan naar de begin dagen van de Roxy. Om nog een keer die heftigste avond die ik daar ooit mee heb gemaakt op precies dezelfde manier te her beleven. Met natuurlijk dan ook net als toen Joost van Bellen, Dimitri en Eddy de Clercq achter de draaitafels. Ik vond het daarvoor al heel interessant maar in combinatie met die muziek was het duidelijk voor me. De hoofdreden dat het zo bijzonder was, is denk ik dat alles nieuw was, één soort muziek (house) non stop, drugs, mensen en de saamhorigheid. Die hoofd ingrediënten maakten het erg speciaal. Maar het is natuurlijk ook leuk om dan uit te vinden of het ‘vroegah’ allemaal wel leuker en beter was.

Je kan Remy aanstaande zaterdag 18 november maar liefst vier uur lang horen op zijn avond Bang! in het Paard in Den Haag. Hij wordt verder bijgestaan door Frederik, die bekend werd als de helft van het duo Pako & Frederik. Als laatste zijn ook Jordi Bouman en mc Stretch van de partij. Check voor meer info www.djremy.com   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws