ADE 2006 : And then there was dance

Partyscene Redactie | 20 oktober 2006
headlines

dance1Drie generaties producers kwamen het aanwezige publiek bijpraten over dance in Nederland en wat wel en niet te doen na het maken van een eigen track. Niemand minder dan veteraan Ben Liebrand, Erick E en nieuwkomer Fedde Le Grand deden hun verhaal.

Tekst en Foto's: Martin Huydink

Na de opening van Ben Liebrand die op de draaitafels een kleine compilatie van tracks (o.a. Georgio Moroder met Donna Summer’s _ I feel love) laat horen waarmee het volgens hem allemaal begonnen is in Nederland gaat het panelgesprek dan echt van start. Liebrand begonnen als dj in 1978 en met 25 jaar mixervaring de man met de meeste ervaring is de gespreksleider van het drietal en steekt dan ook meteen van wal over de invloeden van de omliggende landen en de VS op ons kikkerlandje en het feit dat Nederlandse producers over de beste tracks beschikten en daarmee een eigen stijl ontwikkelden. "Kijk maar wat trance jongens als een Ferry Corsten en Tiësto met een bestaande stijl hebben gedaan" geeft Liebrand als voorbeeld.

"Het is voor mij allemaal echt begonnen in 1994" vertelt Erick E(erdhuizen). "Daarvoor draaide ik al wel maar dan top 40 dance. Ook was ik verslaafd aan mixtechnieken van hip-hop die je zag op de DMC (Disco Mix Club) wedstrijden. Het ging mij dus vooral om de skills aan de ene kant en het draaien voor publiek aan de andere kant. Inderdaad hebben de Nederlandse dj’s zich laten beïnvloeden door allerlei stijlen en zijn ze daarmee succesvol gebleken , eerst trance en nu volgt house."

dance2"Ook ik had eerst iets met hip-hop ookal was de house scene al een tijdje bezig. Op een bepaald moment werd ik erdoor gegrepen, house deed iets met me, ik kon het niet meer los laten" omschrijft Fedde Le Grand zijn eerste ervaringen met house. “Toen ik na school moest kiezen wat te gaan doen heb ik besloten om me met muziek bezig te houden. Ik denk dat veel Nederlandse producers al erg lang met muziek bezig zijn zodat ze weten wat er scoort. Ik ben opgegroeid met dance waardoor ik ook sterk beïnvloed ben. Dat gaat vanzelf.”

Liebrand: "In mijn begintijd was er dance en radio, twee afzonderlijke begrippen. Er was een duidelijk verschil wat er in de clubs gedraaid werd en wat op de radio. De dance charts van toen coverde de hele dance scene met alle dansbare muziek. De dance mixen (minimix) die ik op de radio bracht waren echt iets nieuws."

Het drietal neemt een duidelijke verandering waar. "Er groeien nu veel meer jongeren op met house i.p.v. de hardere stijlen zoals vroeger" meent Erick E. Waar staat de term house nu eigenlijk voor? Volgens Erick E is house "ontwikkeld van algemene term in de beginjaren naar nu weer opkomende substroming binnen de dance."

"Ik beschrijf mijn eigen stijl liever niet als house, ik wil niet in dat hokje gestopt worden" ontwijkt Fedde handig de vraag. "Bovendien, electro invloeden zijn nu ook bij artiesten als Justin Timberlake en Robbie Williams te horen."

Vervolgens richt het gespek zich tot produceren. "Er zijn 2 soorten dj’s" zegt Liebrand. "een groep die puur houdt van draaien en een groep die van de techniek houdt die erbij komt kijken. Het eerste type is het type Jean zeg maar, die niet in de studio wil zitten en het liever aan anderen over laat en zich richt op de clubs. Het tweede type zijn de echte producers zoals een Ron van de Beuken die erbij zijn gaan draaien. Dj’s die niet produceren zullen nooit de top halen. Je moet wel produceren om op te vallen."

Erick E: "Ik ben 'groot' geworden in de clubs met name doordat ik in de Roxy draaide, maar ik produceerde ook al samen met Olav Basoski. Die deed dat al een tijdje en bracht me het een en ander bij ook op zakelijk gebied. Tegenwoordig zit je als dj veel in de studio om eigen edits en remixes te maken. Daarmee onderscheid je je nog want door de komst van internet beschikt bijna iedereen over dezelfde tracks tegenwoordig."

dance3Na een verhaal over royalties en de Buma Stemra en wat daar allemaal fout kan gaan doet Ben nog een laatste rondje over de toekomstplannen van de beide heren en Nederlandse scene.

Fedde: "Ik weet dat nu nog niet, zolang ik het maar leuk blijf vinden, Ik zie we hoe het gaat, het begint nu pas allemaal."

Erick E: "Ik wil nog een 3 a 4 jaar zo doorgaan als het nu gaat. Ik mag niet klagen met het succes wat ik heb met mijn producties, clubavonden en management . Wat Nederland betreft, 20 jaar geleden liep ons land achteraan en nu volgen andere landen ons, we doen het goed als klein landje."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws