PS Interview: Ferry Corsten

Partyscene Redactie | 25 mei 2006
headlines

L.E.F. is het nieuwe concept van Ferry Corsten. Het is de naam van zijn nieuwe serie feesten en nu dus ook van zijn nieuwe studioalbum, waarop zelfs grote namen als Duran Duran ferry corstenzanger Simon LeBon en rapper Guru op meedoen. L.E.F. staat voor Loud Electronic Ferocious, het nieuwe geluid van de Rotterdammer. Daarin lijkt hij in ieder geval als producer steeds verder van de trance af te staan.

Tekst: Jesse Voorn

L.E.F. is een heel divers album geworden, waarin je je nog nauwelijks als trancemeester manifesteert?
Ferry: “Dat klopt wel ja. Op albums krijg je altijd verschillende kanten van een artiest te zien en ik had zelf zoiets van dat wil ik hier ook. Ik maak sinds 1991 muziek en heb qua productiewerk alle kleuren van de regenboog wel gehad, van ambient tot gabber, waar ik mee begonnen ben, maar ik ben doorgebroken met trance. Dus ja, ik heb zo’n 7 jaar alleen maar trance gemaakt en met dit album ben ik heel vrij gaan produceren, maar heb ik toch wel geprobeerd een rode draad binnen het album te houden. Het was een grote uitdaging daardoor.” 

Terwijl veel trance producers niet echt de diepte in gaan…
Ferry: “Ja, en misschien komt dat door waar ik vandaan kom. Ik ben wat muziek luisteren betreft opgegroeid in de jaren tachtig en heb nog steeds een grote liefde voor die sound en daardoor denk ik ook een bepaalde liefde voor electro. Met die invloeden ben ik gaan experimenteren en op het album gaat dat dan van pure electro naar trance, maar dan wel met zo’n electro viezigheid eraan zeg maar. Maar ook een knipoog naar techno en ook wat rustige tracks, want je wilt niet altijd knallende tracks horen.” 

Ging je bewust terug naar de jaren tachtig?
Ferry: “Nee, eigenlijk meer onbewust. Ik ben de laatste tijd ook een beetje mijn oude albums aan het terug luisteren, ferry corstende eerste System F bijvoorbeeld en het album daarvoor, Fair, beetje underground, dat is uitgekomen in 1994 en daar in hoor ik die jaren 80 invloeden al. Ik ben daar dus altijd al mee bezig geweest. En nu die electrosound zo groot is, komt het misschien meer naar voren.” 

Je bent daar niet op ingehaakt?
Ferry: “Nee, niet echt zo van ik ga dat express doen. Ik wilde met dit album wel de volgende stap nemen na Right Of Way, mijn vorige album, dat met Rock Your Body Rock al een beetje die richting ingegaan was. Dit is zeg maar de verfijning van dat geluid.” 

Als je al je oude albums terug zit te luisteren, hoe kijk je daar dan op terug?
Ferry: “Je hoort natuurlijk een bepaalde groei, dat is heel duidelijk. Je hoort niet alleen je eigen producties groeien, maar ook je studio, hahaa. Je ziet een bepaalde kwaliteit en dynamiek in de muziek en het gaat van heel dun op het eerste album naar lekker vet en breed op dit album. Je ziet toch iemand die een tijd in de muziek bezig is en die daar in gegroeid is. Maar ik heb ook een bepaalde zekerheid zien ontstaan. Ik weet nu, dit is wat ik wil en hier voel ik me prettig bij. Met vorige albums was ik nog wat meer zoekende. Toen ik begon vond ik het goed, maar was ik steeds benieuwd wat iedereen er van zou vinden en nu heb ik zoiets van ik vind het gewoon goed. Punt. Het is een soort kwaliteitscontrole die ik voor mezelf ontwikkeld heb.”

Je staat bekend als trance dj, maar hoe reageren mensen als je meer de diepte in wil tijdens sets, zoals op het album?
Ferry: “Daar ben ik bewust erg voorzichtig mee. ferry corstenVanaf het moment dat ik ging draaien tot nu heb ik een fanbasis opgebouwd, die een bepaalde sound verwacht en die mij heeft leren kennen met die trance sound. Ik draai nog steeds gewoon trance, maar net met wat meer stappen naar links en rechts. Dat doe ik wel heel voorzichtig. Je kunt altijd wel een andere plaat erin draaien, maar het is wel link om helemaal om te slaan, dus dat doe ik niet.” 

Zou je dat wel willen?
Ferry: “Nee, misschien een keer voor de gein. Uiteindelijk is pure house of electro niet mijn ding. Trance is nog steeds mijn ding, maar met wat experimenteren met die andere sounds. Daarom draai ik graag een techno of electro plaat er tussendoor. Het leuke is dat de muziek scene zichzelf zo aan het mengen is met al die sounds, dat het weer een beetje kan. Er was natuurlijk een tijd dat je geen andere stijlen mocht draaien. Pure techno, daar kon geen melodietje inzitten, nu kan dat wel. Dat vind ik erg leuk en daardoor krijg je weer een frisse wind. Ik heb daardoor nu meer een geaccepteerde vrijheid.” 

Hoe kan dat denk je?
Ferry: “Ik denk dat het een wisselwerking tussen dj en publiek is. Een dj draait wat ie zelf goed vindt, maar wil uiteindelijk ook het publiek blij houden. Het is altijd actie en reactie. Misschien wacht het publiek wel op iets anders. Na een tijd van afgebakende stijlen is het nu tijd om ook andere dingen te doen. Maar mensen willen lol hebben en verwachten dus wel een bepaald ding bij een dj. Ik probeer mensen op een rustige manier mee te nemen en dan zijn andere stijlen goed te doen.”  

Is L.E.F. je nieuwe platform waar jij echt je ding kunt doen?
Ferry: “Ja, dat is eigenlijk wel zo. Juist op die L.E.F. feesten draai ik wel andere dingen, ferry corstennaast trance natuurlijk. Maar het is voor mij een goed platform geweest om die andere dingen ook te testen, zodat mensen met een bepaalde instelling daarheen gingen en dat was een succes. Met name de residenties in New York en Los Angeles zijn heel goed geweest. Je kunt echt je eigen identiteit brengen. Mensen weten wat ze kunnen verwachten, namelijk iets anders dan normaal.”  

Was dat moeilijk om op te zetten?
Ferry: “Nee, hoewel het wel even moeilijk was, met name de eerste L.E.F. dingen in Nederland. Dat eerste editie was met Secret Cinema en wij liggen qua geluid behoorlijk uit elkaar. Je ziet dan dat mensen voor hem komen en mij niet helemaal trekken of andersom, maar je ziet ook mensen die het allebei wel leuk vinden. Maar het is leuk om wat verwarring te scheppen. Het hele L.E.F. concept ga ik nu verder trekken, zeker nu dat album ook uit komt.”

L.E.F. ligt morgen in de winkels. Meer info vind je op www.ferrycorsten.com.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws