Holland Festival

Partyscene Redactie | 11 mei 2006
headlines

Het Holland Festival maakt ieder jaar weer een reis langs alle artistieke projecten in de wereld en haalt daarvan het beste naar Nederland. Een van de speerpunten is Ear & Eyefuels en fenneszInsen. Earfuels is het toetje van de dag en vindt meestal gratis plaats in foyers en festivalcafés. Soms, zoals in Paradiso, vindt het dus voor een klein prijsje in een zaal plaats. Het festival gaat bij Earfuels op zoek naar verfrissende klanken, die soms akoestisch en soms elektronisch zijn en de ene keer melancholisch, de andere keer hysterisch.

Een van de projecten op Earfuels is Mozart Remixed. Jazzcomponost Uri Caine legt zich al jaren toe op het bewerken van muziek van grote componisten, waarbij hij gebruik maakt van een breed scala aan stijlen. Samen met Jim Black en DJ Olive heeft hij nu Mozart onder handen genomen. Mozart in de remix vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 juni in de Amstelkerk in Amsterdam. Ook Voila Brillante is een interessante combinatie van klassiek en elektronica. Altviolist Garth Knox was ruim een eeuw geleden een bekende naam. Een andere Knox, de pleitbezorger van de vergeten neef, gaat op het Holland festival aan de slag met elektronica en cello, waarmee hij de vertaalslag maakt van het verleden naar het heden, maar zeker ook de toekomst. Dit optreden vindt plaats in de foyer van Muziekgebouw aan ’t IJ en is gratis toegankelijk.

Een van de toppers van Earfuel is Fennesz, een grote naam in de wereld van experimentele elektronica, die met zijn gitaar en elektronica indrukwekkende klankpartijen weet te weven. De man werkt steevast met zijn laptop en brengt speciaal voor deze gelegenheid een hommage aan de componist György Kurtág. Ook in de foyer van Muziekgebouw aan ’t IJ en ook gratis. En eveneens in die foyer, op woensdag 21 juni om 22.00 uur, Philip Jeck en Vinyl For The Masses. holland festivalPhilip Jeck is een beeldende kunstenaar, die in zijn optredens op zoek is naar de organische klank van oude vinylplaten, archaïsche klankbewerkingsmethoden en verschuivende ritmes. Hij werkte onder meer samen met eerder genoemde Fennesz. De aftrap van Ear & Eyefuel vindt op donderdag 8 juni plaats in Paradiso, waarvoor een speciaal Holland Festival Orchestre Audiovisuel is samengesteld, met de crème de la crème uit audiovideografisch Europa. Kijk hoe hier beeld en geluid op een unieke manier samen komen.

Voor wie van een lange zit houdt is er nog de betoverende electro therapy van Insen, van de grensverleggende componist Ryuichi Sakamoto (bekend van Yellow Magic Orchestra) en de Duitse beelden- en geluidskunstenaar alva.noto. Beide artiesten experimenteren graag met de spanning en interactie tussen elektronische en akoestische instrumentatie. Beiden zetten een landschap van geluid neer, om dat weer door de ander te laten vervormen en herstructureren. Dat leidt op Insen tot een dialoog tussen het akoestische pianospel van Sakamoto en de elektronische muziek van alva.noto. De laatste maakt loops en roterende ritmes, waar het indringende pianospel van Sakamoto overheen loopt.

We hebben even een kleine greep uit het gigantische aanbod voor je gedaan. Als je meer wilt weten over het Holland festival, de optredende artiesten en het programma, surf dan naar www.hollandfestival.nl. Daar vind je ook alle verder informatie zoals de prijzen van kaarten.   

Partyscene mag voor de aftrap van Ear & Eyefuel 2x2 kaarten weggeven. Check de winnen rubriek om mee te doen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws