Interview Billy Nasty

Partyscene Redactie | 3 december 2005
headlines

billy nastyDankzij zijn frustratie over het gebrek aan steun en kennis met betrekking tot techno in Engeland, lanceert Billy in 1997 zijn label Tortured Records, nu een van de beste Britse techno labels. Met releases van o.a. Cari Lekebush, Steve Rachmad, Umek en Marco Carola en remixes van Dave Angel, Oliver Ho en Ben Sims is het erg succesvol te noemen. Hij stond pas nog in de Amsterdamse TWSTD en in de Haarlemse Stalker, en keert volgende week donderdag weer terug naar de hoofdstad, op Dutchtechno get Electrorated. Een dag later staat hij bij A.S.S. meet Electronation in de Boerderij te Zoetermeer. Maar wie is de man achter dit vuige label eigenlijk?

Tekst: Frank Böhm

PS: Wie is Billy Nasty?

William Nastri is mijn echte naam, dus je kan wel zien waar mijn DJ naam vandaan komt.

billy nastyPS: Wat maakt jou nou zo ‘nasty’?

Het is slechts een bijnaam die ik kreeg toen ik een jaar of 9 a 10 was, gebaseerd op mijn achternaam. Ik kreeg er altijd veel problemen mee toen ik jong was, mensen die me opwachtten en wilden vechten enzo. Maar als DJ naam is het perfect, aangezien niemand hem snel vergeet.

PS: Hoe combineer je het leven als een vader en een DJ?

Het is best moeilijk om een balans te vinden, maar uiteraard vindt het draaien voornamelijk in het weekend plaats, terwijl mijn huishoudelijke verantwoordelijkheden door de weeks plaats vinden. Het zijn eigenlijk twee verschillende levensstijlen, wat ik wel een prettige combinatie vind.

PS: Zijn je kinderen ook al geïnteresseerd in muziek?

Jazeker. Mijn twee dochters zijn 6 en 8 jaar oud, en zoals de meeste meisjes op die leeftijd begint hun interesse voor muziek nu op te leven. Vooral Madonna, en sommige ‘girl’ en ‘boybands’. Ik heb altijd muziek voor ze gedraaid in de auto, dus sinds baby af aan zijn ze hieraan gewend.

Billy MazzoPS: Je draait veel in Nederland, wat vind je het leukst aan ons kikkerlandje?

De mensen vind ik er cool. Ik was vroeger een grootgebruiker van wiet, dus dat is zowiezo een groot voordeel van jullie land, maar ben sinds een tijdje gestopt, tot verbazing van veel vrienden haha. Ik vind wel dat ik altijd een speciale band met Nederland en haar inwoners gehad heb, sinds 10 a 12 jaar. Dit aangezien Nederland het eerste land was waar ik, buiten Engeland, achter de draaitafels plaatsnam.

PS: Wat vind je minder leuk aan dit land?

Dat weet ik niet echt, ik kan niet zo snel verzinnen wat ik niet leuk zou vinden. Ik bevind me in een bevoorrechte positie dat ik langskom, wat plaatjes opzet, en dat mensen het leuk vinden. Dus dat is uiteraard alleen maar fijn!

PS: Wat vind je eigenlijk van de sterke opkomst van minimal de laatste tijd?

Veel minimal platen vind ik persoonlijk erg goed, er zitten echt kwaliteit tussen. Ik ben een grote fan van Luciano, 2 Dollar Egg, Mathew Jonson, Nathan Fake en releases op labels als Poker Flat, Playhouse, M-nus etc. Ik merk dat electro, techno en house nu eindelijk allemaal dichter bij elkaar komen, terwijl in het verleden ze strikt gescheiden waren. De minimal sound brengt verschillende soorten DJ’s en publiek bij elkaar, wat ik een vooruitgang vind.

billy nastyPS: Hoe gaat het met produceren de laatste tijd?

Toen ik 10 jaar geleden Tortured oprichtte, zette ik het produceren even op een laag pitje. Maar sinds kort ben ik weer begonnen samen met Gregor Tresher, bekend van Sniper Mode en Datapunk. We hebben wat EP’s geproduceerd voor de labels Electrix en Datapunk en zijn op dit moment bezig een nieuwe EP bij een ander label uit te brengen. De sound hiervan loopt uiteen van pure electro, techno en minimal.

PS: Tot slot, heb je al goede voornemens voor 2006?

Blijven doen wat ik leuk vind: zoveel mogelijk leuke gigs meepakken op zoveel mogelijk verschillende interessante plekken. Ook wil ik mijn spontaniteit bij het draaien en produceren behouden, waarbij ik nieuwe sounds en stromingen voorbij laat komen, zodat zowel ikzelf als het publiek enthousiast blijven.

Voor meer informatie over William aka Billy check www.torturedrecords.co.uk

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws