Nachtburgemeester

Partyscene Redactie | 17 november 2005
headlines

Amsterdam is op zoek naar een nieuwe nachtburgemeester. Man of vrouw, dat maakt niet uit, zolang je je maar inzet om het nachtleven van de stad weer leuk, bruisend en aantrekkelijk te maken. Of te houden, het is maar hoe je het bekijkt. magere brugDe functie wordt nu nog vervuld door het collectief De Nachtwacht, met onder meer dj Joost van Bellen, LX Pacific van 11 en Maz Weston, dance-programmeur van Paradiso, dat in 2002 met grote meerderheid verkozen werd. De Nachtwacht heeft enorm veel gelobbyd bij de gemeente Amsterdam, om het nachtleven een nieuwe impuls te geven. Ze hebben onder meer de nachtnota geschreven en een wekelijkse nachtwachtkamer georganiseerd met discussies en muziek.

Maar nu is het dus tijd voor een nieuwe nachtburgemeester. De Nachtwacht heeft al aangegeven niet meer beschikbaar te zijn voor de functie. Ze blijven wel bestaan, maar gaan op eigen initiatief verder. Marco de Goede, raadslid van GroenLinks en initiatiefnemer van de nachtburgemeester heeft daarom nieuwe verkiezingen uitgeschreven. “Amsterdam moet dé nachtstad van Europa worden,” vertelt hij ambitieus. “Er zijn veel initiatieven in de stad, maar die worden door regelgeving vaak de kop ingedrukt. Zo zijn er mensen die nieuwe clubs willen beginnen, maar dat vanwege een bestemmingsplan niet kunnen doen. De gemeente denkt niet echt mee en dat is jammer.” De Nachtwacht heeft de afgelopen jaren de basis gelegd voor een nieuw en bruisend nachtleven en de nieuwe nachtburgemeester moet daar nu verder op doorgaan. Marco: “2002, toen de eerste verkiezing van de nachtburgemeester werd gehouden, was een dieptepunt. Nu is het nachtleven wel beter, maar het gaat nog steeds erg moeizaam. Het nachtleven is nog niet af. Het begin is er en nu is het tijd voor de volgende fase. amsterdamDe nieuwe nachtburgemeester moet het smeermiddel worden tussen het nachtleven en de politiek.” Marco heeft wel een duidelijk beeld van de nieuwe nachtburgemeester. “Hij of zij moet met zijn voeten in de modder staan en een uitgebreid netwerk hebben. De kandidaat moet de stad goed kennen en een echte visie hebben op zaken die zich afspelen in de nacht, zoals het drugsbeleid, de clubpas, maar ook de verlichting op straat.” Het wordt namelijk verder getrokken dan het clubcircuit alleen. Zo wil Marco de Koninginnenacht weer terug, moeten de openingstijden voor oud en nieuw drastisch aangepast worden en zo is er volgens het raadslid nog veel meer behoefte aan dingen.

Nu maar zien of de politiek ook eens over de brug komt. Marco: “Ambtenaren zijn op zich wel geïnteresseerd in het nachtleven, maar op de een of andere manier maken ze er nog geen werk van. Daarom heb ik de verkiezing ook vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen gezet, zodat ambtenaren eens kunnen zeggen wat ze van het nachtleven vinden.”

Wil jij de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam worden, wil je je als collectief aanmelden of ken je iemand die daar de juiste persoon voor is? Stuur dan voor 7 januari 2006 een brief naar Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG, Amsterdam o.v.v. Nachtburgemeester of stuur een mailtje naar info@nachtwachtamsterdam.nl. Halverwege januari wordt de lijst met kandidaten bekend gemaakt en op maandag 20 februari wordt de nieuwe nachtburgemeester gekozen in Paradiso.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws