5 Days Off nieuws

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Experimentele media- en beeldende kunst programmering maakt 5 Days Off compleet

Vanaf dit jaar breidt 5 Days Off uit naar de domeinen van de beeldende kunst, experimentele media en grensoverschrijdende clubconcepten.

techno
Tijdens 5 Days Off zijn in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo / TBA onder de titel techno acht spectaculaire geluidsinstallaties en twaalf performances te zien. De rode draad van techno is is de wijze waarop de techno- en alternatieve elektronische muziekcultuur invloed heeft gehad op beeldende kunst en mediakunst, die op hun beurt weer van invloed zijn op de ontwikkeling van de techno en elektronische muziek .

Tal van aspecten uit de techno en elektronische muziek zijn terug te vinden in de installaties en de vijf performanceavonden van techno.. De ruimtelijke kwaliteiten van muziek en geluid; het tijdelijk ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid; het opzoeken van de grens waar het onduidelijk wordt of het mens of machine is, die muziek of beeld veroorzaakt.
Het Finse duo Grnlund Nisunen presenteert met Ultrasound een installatie waar slechts heel lokaal geluid te beluisteren valt: geluid in de vorm van een straal. Van de internationale groep Farmers Manual kunt je helmen lenen die meditatieve ultrasone golven door je hoofd sturen: Graceful Deprivation. A Momentary Lapse van het Duitse duo Candela 2 laat de toeschouwer zijn eigen audio- en beeldsculptuur maken.
Codespace (CH) neemt je mee op een hypnotische reis over virtuele glooiingen en door kristallen constructies voortgebracht door algoritmische processen. Ook voortkomend uit generatieve processen, zijn de granulair synthetische performances van de Aymeric Mansoux (FR) en Tom Schouten (BE). De vier mannen van Institut fr Feinmotorik (DE) doen het strikt analoog met acht draaitafels zonder naald.

noise cabin
Jan St. Werner (Mouse On Mars) heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen het ontwerp van een clubruimte opnieuw uit te vinden, zowel in ruimtelijke als muzikale zin. Werner doet dat samen met de internationaal opererende kunstenaars Diango Hernandez, Rosa Barba en Anne Pholmann.
De vier zullen de ruimte zodanig onder handen nemen dat de wetten van de normale clubsetting niet langer gelden. Enorme geprinte lay-outs zullen de hele ruimte bedekken en deze transformeren in een flikkerend en resonerend geheel. Kopien, prints, zwart-wit beelden, graphics en projecties veranderen de ruimte in een archief, een visuele bewaarkamer van instabiele data: noise. Mensen kunnen de muren ontcijferen, verbindingen ontdekken tussen muzikale en visuele codes en de instabiliteit van geluid en beeld ontdekken. De resonantie wordt nog eens aangezet door Andreas Otto en Florian Grote van het Duitse Pingipung label die de zaal tot een enorme sonische installatie maken en zo de gehele ruimte laten pulseren als reflectie van de massieve output van het geluidssysteem van de Clubruimte: Verlies niet je evenwicht!
Ook de line-up voor deze zeer speciale clubtests is aangepast: Elephant Power bespeelt het auditief spectrum van uiterst etherische dissonanties tot heel smakelijke beats. Ark van het Circus Company label heeft net een nieuw album uit op Perlon, hij is heel fysiek aanwezig achter zijn setje apparaten en de vertegenwoordiger van versche Parijse minimal house.
noise cabin is vijf avonden te zien en te beleven in de Melkweg.

5.1 surround met optreden van Speedy J en Richard Devine in Paradiso
5.1 is een formaat dat bestaat uit een speakeropstelling bestaande uit vijf speakers rondom de luisteraar en een subwoofer voor effecten in het laag. Voor muziek opent een surround opstelling veel nieuwe mogelijkheden, zowel als in compositie als in geluid. Speedy J over zijn 5.1 surround set tijdens 5 Days Off: Ik heb me de laatste twee jaar beziggehouden met het onderzoeken van de mogelijkheden. Voor 5 Days Off heb ik een set samengesteld waarin verschillende benaderingen aan bod komen. De set is daarom behoorlijk gevarieerd en experimenteel van karakter. De muziek is onder andere tot stand gekomen met behulp van software die in samenwerking met Telco Systems is ontwikkeld. Ook in Paradiso diezelfde avond: Cristian Vogel, Amon Tobin, Luke Vibert, Mark Broom en Autechre, die dit festivalseizoen naast 5 Days Off alleen op Roskilde en Glastonburry staan.

Workshops Native Instruments
Native Instruments (NI) is een van de grootste spelers in de markt van audio software. Brian Smith van NI geeft je een gedetailleerde omschrijving van live en studio instrumenten, waaronder Reaktor, Absynth, Kontakt en andere NI producten. Samen met artiesten (zoals Speedy J en Richard Devine) bespreekt Smith de benadering van deze artiest m.b.t. sound design en live set ups met NI software. De workshops worden begeleid met talloze geluids- en visuele voorbeelden. De workshops duren twee uur en de voertaal is Engels. Locatie en tijden: Melkweg, Cinema. WO 13.07 16.00 uur / DO 14.07 16.00 en 23.00 uur / VR 15.07 16.00 en 23.00 uur / ZA 16.07 16.00 uur.

NIEUWE NAMEN
Naast eerder bevestigde acts als LCD Soundsystem, Gilles Peterson, Underworld, M.I.A en Jamie Lidell zijn nu ook Dani Siciliano, WhoMadeWho, The Battles, Ark, Junior Boys, Nid & Sancy, Dillinja & Lemon D en Pete Philly & Perquisite toegevoegd aan het programma.

Kaartverkoop via Ticketservice Nederland: www.ticketservice.nl, 0900-3001250 (45 cpm). Dagkaarten Melkweg / Paradiso en dag passe-partouts ook via: Amsterdams Uitburo: 0900-0191 (40 cpm), AUB Ticketshop, Boudisque, Concerto, Get Records, Outland Records (Amsterdam). Dagkaarten Melkweg en dag passe-partouts ook verkrijgbaar aan de kassa van de Melkweg.[/url]

Binnenkort online: de vernieuwde website van 5 Days Off

www.5daysoff.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws