Red Bull Music Academy Taster dag twee

Partyscene Redactie | 19 mei 2005
headlines



Het was weer vroeg dag op vrijdag. Al voor twaalven waren alle twintig ingeschreven dj’s en producers weer aanwezig in 11, en dat gezien het feest dat de nacht ervoor gegeven was, waarbij de dansvloer van 11 omgetoverd was in een kolkende massa, op de beats van oud-deelnemers Nuno dos Santos en Patrice Bäumel en de Canadese dj Akufen. Het feest eindigde met een back-2-back-sessie van de drie dj’s. Maar iedereen oogde verrassend fris en was dus ruimschoots op tijd voor de lecture van Akufen, die zich zelf nog even afvroeg of de aanwezigen wel op hem zat te wachten. Akufen a.k.a Marc Leclair is een toonaangevende minimal producer, vooral geroemd om zijn ‘microsampling’, het samplen van alles wat los en vast zit, waarna hij geluidscollages maakt van verknipte geluiden en minimale house. De Canadees was op deze tweede dag de enige spreker (op de eerste dag waren er lezingen van Gert van Veen van Quazar, Benny Sings en Paul Jay), maar de jonge artiesten, gelegen in grote zitzakken, waren allen hongerig naar zijn verhaal.

Leclair spitst het begin van zijn lezing toe op het idee achter het microsamplen, waarbij blijkt dat de radio nog zijn meest inspirerende samplebron is. De producer prefereert radio sowieso boven televisie, omdat tv volgens hem teveel door de overheid beïnvloed wordt. Verder verhaalt hij over zijn favoriete sampler, hoe die het beste te gebruiken is, over het maken van remixen en geeft hij tips hoe je als beginnende artiest de vele valkuilen in het vak kunt ontwijken. Ook over het deejayen heeft Akufen wat te melden, want hij vindt het belangrijker ‘wat’ een dj draait dan ‘hoe’ die draait en vertelt hij over zijn persoonlijke invloeden en de slechte muziek van zijn ouders. Dat laatste ontkracht hij een moment erna gelijk weer, door te stellen dat ‘slechte’ muziek niet bestaat, omdat een nummer al de moeite waard is als er al één persoon is die het mooi vindt. Ook een persoonlijke anekdote over zijn vriendin, die hem er uiteindelijk toe heeft aangezet verder te gaan in de muziek en vooral verder te gaan als Akufen. Het loopt allemaal wat uit, maar de deelnemers zijn meer dan tevreden en stuk voor stuk laaiend enthousiast over de lezing van Akufen.

Na het ‘serieuze’ werk is er natuurlijk nog tijd voor een stukje ontspanning en gezamenlijk lopen de twintig deelnemers, die in twee dagen tijd een hechte band met elkaar wisten te ontwikkelen, naar de Red Bull boot, die een stukje verderop in het water ligt te wachten. Aan boord een flink soundsysteem en een dj-set. Onder het genot van diverse drankjes worden de twee dagen nog eens even door genomen, worden telefoonnummers uitgewisseld en worden de meegebrachte platen bij toerbeurt op de draaitafels gelegd. Met een schat aan informatie rijker keren de deelnemers weer naar huis.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws