Dance Valley zweeg over massale matpartij

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Een omvangrijke knokpartij tussen Haagse en Amsterdamse voetbalsupporters, afgelopen zaterdag tijdens Dance Valley, heeft festivalorganisator UDC bewust binnenskamers proberen te houden. Hoewel de veiligheidsmensen de zaak volgens getuigen niet in de hand hadden, werd ervan afgezien de beschikbare ME in te zetten.

Over de vechtpartij wordt uitgebreid bericht op diverse supporterssites op het internet. Daaruit blijkt dat aan het begin van de avond bij het HQ-podium, waar hardstyle house werd gedraaid, de vlam in de pan sloeg. Dat gebeurde toen ADO- en Ajax-supporters het met elkaar aan de stok kregen. Volgens getuigen ging het in totaal om zo'n honderd festivalgangers. De vechtpartij duurde meer dan een kwartier. Ook beveiligingsmensen van Dance Valley liepen klappen op toen ze probeerden de vechtenden te scheiden.

Tientallen festivalgangers raakt bekneld tussen de rivaliserende supportersgroepen en moesten hevig gemotioneerd wegvluchten. Een politiehelikopter cirkelde boven het podium en legde de ongeregeldheden vast. De vechtpartij werd pas beindigd toen de de relschoppers van Ajaxzijde wegvluchtten in de mensenmassa. Er is niemand aangehouden.

De politie overwoog de gereedstaande mobiele eenheid in te zetten om de vechtenden te scheiden. De UDC-organisatie zou dat echter hebben afgeraden om escalatie van het geweld te voorkomen.

Na afloop van het evenement verklaarde een UDC-woordvoerder dat Dance Valley zonder noemenswaardige problemen was verlopen. De vechtpartij werd afgedaan als een 'opstootje'. In ieder geval n security-medewerker is door de EHBO behandeld. Maar de EHBO-cordinator verklaarde na afloop dat alleen bezoekers met blaren en wespensteken waren behandeld.

De UDC-organisatie was gisteren onbereikbaar voor commentaar. Politiewoordvoerder Van Loenen bevestigt dat de ME klaar stond om in te grijpen en dat UDC heeft besloten daarvan geen gebruik te maken. ,,Ik wil daar verder niet op ingaan. De verantwoordelijkheid ligt bij de organisatie.''

Uit de sites van de diverse supportersgroepen valt op te maken dat zij al jaren naar Dance Valley komen. Tot dit jaar leidde dat nooit tot problemen.

Jacob van der Meulen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws