13de Street Parade Zürich trekt 1 miljoen mensen

Partyscene Redactie | 9 augustus 2004
headlines







Tekst en beeld: Pieter Hoogland

Meteen al bij aankomst op Haupt Bahnhoff Zürich gaat het los. In de enorme stationshal is een podium gebouwt en de DJ beukt er goed op los. Enkele verdwaalde toeristen kijken verbaast om zich heen, de overige reizigers weten waar ze voor komen en laten zich in grote stomen door de hal leiden. Buiten is het niet anders. De hele stad staat in het teken van de Street Parade. Overal proberen cafetje de mensen te trekken met een DJ buiten, een DJ op het dak, een DJ in een bus. Maar de bont verkleede stroom mensen weet waar ze naar toe moeten: de Quaibrücke!

De breede straten van Zürich staan vol met mensen. Het lijkt onmogelijk om daar nog met vrachtwagen door te komen. Dat is ook de rede waarom de stoet van 31 trucks zo langzaam op gang komt. Dit jaar naast de Zwitserse wagens ook zeven trucks uit duitsland maar ook feest wagens uit Nederland (FFWD Heineken Dance Parade), Belgie, Portugal, Italie en zelf uit Moskow. Als de stoet op gang is wordt er telkens weer gestopt want het nieuwste speeltje van partyorganisaties is het schuimkanon. Door deze een tijdje aan te zetten veranderd de straat in een gigantische schuim wolk. Niemand ontkomt eraan. Erg lastig allen voor de chauffeur die erachter rijdt. Deze moet wachten tot het schuim geslonken is om er zeker van te zijn dat er niemand meer onder zit.

Na drie uur sukkelen zijn de laatse wagens de brug over en lopen de eerste bezoekers al weer richtig station. Nu is wel het officiele gedeelte, dat live op de zwitserse televisie te volgen was, beeindigd maar het feest is nog zeker niet afgelopen. Het begint pas. Over de hele stad verspreid zijn er afterparties. Het lijkt wel of de stad verander is in een dance festival dj’s als James Holder, Pascal F.E.O.S., Ferry Corsten, The Orb, Chris Liebing, Little Louie Vega, om maar een greep uit het enome aanbod te nemen staan wel ergens te draaien. Maar dat wat in nederland niet meer getolereerd wordt is hier verheven tot kunst: de ‘illegale’ underground afterparty. Op elk veldje of parkje staat wel een busje met een soundsystem. Tribal trance, mimimal techno en space electro is hier wat de klok slaat. Overal wordt volop gedanst en het feest lijkt niet te eindigen.

De volgende dag blijkt dat dit ook zeker niet het geval is geweest. Alles en iedereen staat er nog. Er worden bananen uit gedeelt en de muziek gaat wat meer op de Ibiza sound lijken. De zomerzon verwarmt de dansende lichamen en iedereen is blij. De water taxi zorgt voor de aan en afvoer van publiek en Zürich danst. Een prachtige beleving met een sfeer die je alleen op Ibiza tegenkomt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws