Dj Fanclub weet het zeker: "Er is hier geen plaats meer voor alternativo’s!"

Partyscene Redactie | 28 januari 2003
headlines




Rock & Roll.
Ik schreef vorige week al dat ik vroeger alles beter vond. Dat was cynisch bedoeld, maar toch...
Het ging eigenlijk over vinyl. Het enige goede wat er nog van vroeger over is... (En dan hier zo’n ha, ha smiley) Maar over vroeger gesproken: Eens waren nieuwe muziekstromingen er ook om een beetje tegen de gevestigde orde aan te trappen. Je via de muziek afzetten tegen je ouders of overheden. Neem nou de Rock & Roll. Dat was een schande. Muziek van de Duivel! Toch liep toen de halve jeugd weg met die muziek. Soms zelfs letterlijk. De progressieve helft van de jeugd, wel te verstaan. Er waren natuurlijk altijd van die zeikerds die ‘tegen’ waren. De conservatieven. De meelopertjes met de smaak van hun ouders. Rock & Roll was hip! Rock & Roll was stoer en bovenal Rock & Roll rock’s!

Flower Power!
Iets later kwam de hippiecultuur op zetten. Lief zijn voor de plantjes en diertjes en lief zijn voor elkaar. Vrede op aarde. “Make Love not War!” Deze zogenaamde langharige hippie’s wilden het beste voor moeder aarde. Zuinig zijn op ons milieu, etc. En natuurlijk, hoe kan het ook anders, ondertussen wederom de ouders shockeren en lekker dingen doen die niet mogen, maar waar niemand last van zou kunnen hebben: Het roken van soft-drugs. Wiet paffen. Hasjiesh roken. En al jointjes doorgevende (alles zullen we samen delen) filosoferen over een betere wereld voor iedereen. Ook daar hoorde een muzieksoort bij. De Flower-Power-muziek! Lekker chillen op zoete klanken. Hier en daar wat protest-liederen (Bob Dylan) en een vreedzame sit-down actie en zo kabbelden ze vreedzaam de jaren 60 door met als hoogtepunt het o zo gezellige en intieme feestje bij het plaatsje Woodstock. Die hippies werden door de ouwe lullen in die tijd ook wel langharig werkschuw, links tuig genoemd!

Underground.
Vervolgens kwam de disco. Kijk, daar konden zelfs de ouders nog wel mee leven, dus dat was geen optie, voor de alternativo’s. Die doken in de underground. Niet slechts en alleen de Velvet Underground van Nico, Cale, Tucker en Reed, maar allerlei underground. Als het maar muziek was die onze ouders niet begrepen... Dat is altijd goed! Uren lang jezelf opsluiten met obscure muziek, al dan niet onder het genot van een lijntje speed. Als daar je ouders niet gek van werden. Anderen gingen aan de hard-rock, speed-metal, death-metal of nog heftiger. Ook goed. Als het maar iets is wat niet ‘top-40’ is !

De Christina is nooit van de helling gegleden en naar de “Princes Maxima” kunnen we fluiten... Vaarwel! Ik ben pleite...

Punk!!!
Toen de consevatieven ook dáár aan begonnen te wennen, moest er iets drastisch gebeuren. Ah, Punk! Juist! Dat was helemaal “to the point!” Ha, ha, wat ging de hele bende over de zeik. Inclusief die hippies (inmiddels zelf ouders) van een generatie terug. Die vonden er werkelijk geen ene kut aan en snappen deden ze het al helemaal niet. “Dat hoeft toch allemaal niet zo agressief?” Jawel! Dat moest wel agressief. Zo agressief mogelijk. Fuck the system. Fuck de conservatieven! Fuck Margaret Thatcher! Euh, dat laatste liever niet. Thank you!

New Wave?
Na die Punk-golf werd het hoog tijd om massaal in een dipje te gaan zitten. Daar kunnen ouders ook niet tegen. De New Wave was geboren en wie niet geheel in het zwart gekleed door het leven ging was een nerd! Een moederskindje. Een ‘top-40’ trutje. Zware oogschaduw en chagerijnig naar trieste muziek luisteren, dat was je ware! Depech Mode noemden we Depressed Mode. Depressed, was dan ook de mode! Hoe depressiever hoe alternatiever! Het leven is kut en er is geen toekomst. Althans geen rooskleurige. No future!

En toen gebeurde het...
House music. House! House, house, house... House-music all night long. Heerlijke, dansmuziek. Laat je gaan. Gooi het er uit! Weg met dat negatieve. We houden weer allemaal van elkaar. We zijn allen één op de dansvloer. “All night long!” En we hadden er weer een nieuwe eigentijdse drug bij. XTC. Ha, weer iets om de ouders bang mee te maken. En de conservatieven natuurlijk. Die raakten in paniek. Hoe kan dat nu? Op die muziek, die niet eens muziek is, daar kun je toch niet de hele nacht op dansen? En dan nog wel in koude afgelegen loodsen. Zonder enige luxe. Hoe kon dit? Toch niet onze kinderen? Jawel, ook jullie kinderen. Ha, ha... Nu waren die ouders uit de underground-periode aan de beurt om er niks van te snappen. Heerlijk! wat een lol! Ook grappig was een ontwikkeling binnen die nieuwe house-scene, waar zelfs de eerste housers van achter hun oren gingen krabben; Gabber!

Kortom; what’s next?
Wat me nu dus opgevallen is op allerlei forums (Forums zijn de thee-kransjes van deze tijd. Ja zelfs m’n moeder zou dat gezellig gevonden hebben...) is dat Jan en alleman die nu van de dance houdt mainstream is. Het zijn ronduit rechtse ballen. Ze stemmen rechts. Ze denken rechts. Ze schrijven rechts en ze zijn asociaal. Ze willen niks meer samen delen. (De hele dance-scene lijkt om geld te draaien.) Allochtonen komen er niet best vanaf en begrip voor elkaar is er ook ver te zoeken. Is dit nou die moderne jeugd, waar de ouders zich zorgen om dienen te maken? Waarom de LPF & VVD geen house-party’s hebben georganiseerd om stemmen te winnen is mij een raadsel, maar een conservatievere muziekstroming met zo’n rechtse aanhang ben ik nog nooit (in mijn inmiddels lange leven) tegen gekomen.
Ik zelf houd van “progressive”, maar of dat nog wel zo progresief is...

Het is dus hoogste tijd om dit land definitief te verlaten!
Er is hier geen plaats meer voor alternativo’s...

De hartelijke groeten,
en bedankt voor uw aandacht!

Buitenland...; “Here I come!!!”

[URL1]


PS:
Gelieve bovenstaand verhaal met een korreltje zout te nemen. Ik meen het allemaal niet zo serieus en als mensen zich hier aangesproken voelen, heb ik het niet zo lullig bedoeld. Ook meteen excuses aan diegenen waar dit helemaal niét voor geldt. Ik generaliseer namelijk nogal en dat is volkómen fout. Dat realiseer ik me vollédig. Sorry dus... (Ik weet niet of dat buitenland me wel bevalt, dus wil ik de deur naar Nederland graag op een kiertje laten staan en de weg terug niet dichttimmeren. Dus denk a.u.b. niet dat ik er de stekker uit wil trekken...!) En voor diegenen die mij kogels per brief willen toesturen, graag 9mm!

(toegevoegd:28-01-2003/09:59)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws