Wasteland betreurt drugsincident Hemkade

Partyscene Redactie | 15 november 2001
headlines

"Naar aanleiding van de persuitingen die zijn verschenen rondom de tragische gebeurtenis die plaatsvond tijdens de 17e editie van Wasteland op 10 november jongstleden (en de daaropvolgende voorgenomen sluiting van discotheek Fundustry te Zaandam) willen wij als organisatie ons medeleven betuigen aan familie en vrienden van het slachtoffer. Wij betreuren het ten zeerste dat één van onze bezoeksters aan de gevolgen van drugsgebruik is overleden. Helaas is dit voorval door verschillende media en politici gebruikt om een uiterst vertekent beeld van de omstandigheden te schetsen. Daarom zien we ons genoodzaakt de grootste misverstanden uit de weg ruimen. Bijvoorbeeld de suggestie die is geuit dat overmatig en excessief drugsgebruik inherent is aan een 'soort feest' als Wasteland.

Wasteland werd in 1994 opgericht en is nu het grootste fetish-fantasy event van Europa. Wasteland is niet de uitlaatklep van één of andere occulte subcultuur maar sluit aan bij een groeiende maatschappelijke life-style trend met trefwoorden als fetish, extravaganza, erotiek en vooral emancipatie. Dit is een trend die niet alleen tot uiting komt in onze events maar ook veelvuldig te zien is op televisie, onderwerp is van radioprogramma's en thema van grootschalige beurzen. Bezoekers vanuit de hele wereld frequenteren tweemaal per jaar de Wasteland fetish-fantasy party. Het gaat hier om een vernieuwend feest met internationale shows, eersteklas (house) DJ's en VJ's. Het is Europa's meest notoire kinky caleidoscoop voor volwassenen. De leeftijd van onze bezoekers ligt tussen de 24 en 60 jaar en met een hoog percentage bezoekers afkomstig uit het nationale en internationale establishment.

Wasteland werd opgericht om bezoekers een kans te geven hun erotische fantasieën te ontdekken en de emancipatie van verschillende (sub)culturen te faciliteren. Het is belangrijk om te weten dat het hierbij absoluut niet gaat om een openbare sex-orgie. Consensus (waar het sexuele verlangens betreft) en tolerantie (voor een fetish lifestyle) zijn essentieel. Onze bezoekers zijn zowel mensen die bekend zijn met de SM wereld als mensen die het spannend vinden om daar mee kennis te maken. Een belangrijk element van de Wasteland parties is de kleding, daarnaast bieden wij onze bezoekers de ruimte om voorzichtig en met wederzijds respect hun fantasieën uit te leven. Feest en entertainment staan hierbij voorop. Drugs horen daar niet bij en dit verloopt al ruim zeven jaar, waarin tienduizenden onze feesten bezocht hebben, zonder problemen. Wasteland laat zich geenszins kenmerken door excessen en is misschien voor de buitenstaander extreem, maar deze extremiteit berust vooral op de uitbundige en overvloedige aanwezigheid van fetish-elementen.

Dat drugs nodig zouden zijn voor de fetish beleving is een flagrante misvatting, maar aangezien het hier om een dansfestijn gaat is het tegenwoordig onvermijdelijk dat er drugs gebruikt worden. Drugs maken nu eenmaal, net als alcohol, een integraal onderdeel uit van het uitgaanscircuit, van fetish tot bruine kroeg. De Wasteland organisatie doet er, in samenwerking met de locatiebeheerder, echter alles aan om (overmatig en onverstandig) drugsgebruik te ontmoedigen. Dit wordt inmiddels ook erkend door de overheid. Zo was ook de beveiliging deze laatste editie van Wasteland bijzonder scherp. Alle bezoekers zijn bij binnenkomst gecontroleerd op het bezit van drugs. Deze werden in beslag genomen en in indien men in het bezit was van hoeveelheden die groter waren dan verondersteld mag worden voor eigen gebruik, zijn de bezitters direct overgedragen aan de politie. Ook is er een professionele EHBO post, water en chill ruimte aanwezig.

Echter, ook van de bezoekers mag een zekere mate van verantwoordelijkheid verwacht worden. Zeker in de wetenschap dat er momenteel bijzonder agressieve en levensgevaarlijke drugs in omloop zijn die geassocieerd worden met een minder bedreigende stof. De schadelijke effecten van drugs zijn een maatschappelijk probleem en het gebruik ervan is niet slechts voorbehouden aan feestgangers, en hoort zeker niet bij een fetish lifestyle.

Wij hebben als organisatie ondanks de verregaande beveiligingsmaatregelen (zowel bij de ingang als in de zalen) niet kunnen voorkomen dat een tragisch ongeval heeft plaatsgevonden. Wij betreuren dat ten zeerste. Toch zijn we van mening dat het sluiten van discotheken of het verbieden van grootschalige feesten geen oplossing biedt. Dit weten we ondertussen door ervaringen met het 'Franse model', de Franse overheid heeft jarenlang geprobeerd housefeesten te verbieden zonder dat dit een aanwijsbare vermindering van het drugsgebruik tot gevolg had. Hoogstens wordt het probleem op die manier verplaatst. De politiek zou er beter aan doen zich af te vragen waarom men drugs gebruikt; en kunnen gaan uitzoeken welke XTC producenten (en waarom) moedwillig vervuilde of foute pillen op de markt zetten. Daarnaast lijkt sluiting een volstrekt willekeurige maatregel. Dat er jaarlijks, ondanks alle overheidscampagnes, talloze slachtoffers vallen door alcoholmisbruik heeft tot dusver geen aanleiding gevormd tot het sluiten van alle horecagelegenheden waar alcohol verkocht wordt. Bovendien sluiten we ook niet alle voetbalstations omdat zich onder de 'fans' een aantal hooligans bevindt.

Wasteland heeft zich jarenlang ingespannen om onze feesten probleemloos te laten verlopen, en daarin zijn verantwoordelijkheid genomen. De dramatische samenloop van omstandigheden van afgelopen weekend zijn een absoluut dieptepunt van een overigens positief feest dat beantwoordt aan een groeiende behoefte bij grote groepen in de samenleving. Wij zijn van mening dat de overheid zijn verantwoordelijkheid ontloopt door over te gaan tot sluiting van horecagelegenheden die (zoals de fundustry) volledig met diezelfde overheid meewerken om het drugsprobleem aan te pakken. Hierdoor worden vele goedwillende mensen ernstig belemmerd in hun vrije-tijdsbesteding en de uitleving van hun passies."

Wasteland

(toegevoegd:15-11-2001/17:09)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws