Interview: Joris Voorn

redactie | 4 september 2009
interviews

Hij scoorde de laatste tijd wereldwijd met zijn Balance 014 compilatie en clubkrakers als Sweep The Floor, tijd voor een goed gesprek met  Joris Voorn!

Tekst: Frank Böhm

Joris, hoe gaat het met je?

Niet slecht! Het is weer een drukke zomer zoals altijd. Hoewel ik wel probeer wat meer vrij te nemen in het weekend om de overlevingskansen  te verhogen.
Joris Voorn
Hoe was je Balance tour, waar ben je allemaal geweest?

Ik ben de hele wereld over geweest, te beginnen in Australië, de thuisbasisvan het EQ label, dus dat was een mooie en vooral energieke start. Vervolgens door naar Singapore, Japan, Hong Kong, terug naar Europa, later naar Turkije, Rusland en Noord- en Zuid Amerika en Canada. Weinig dieptepunten, erg veel hoogtepunten daarentegen, eigenlijk teveel om op te noemen. Maar de Womb in Tokyo was zoals altijd bijzonder goed, evenals Garage in Cuiaba (Brazilië), Piknic Elektronic in Montreal, Club Shanti in Moskou, Cielo in NYC, en vele erg fijne gigs in mijn eigen Nederland!

De wereldwijde dancescene is lyrisch over je Balance 014 cd compilatie, had je dat verwacht?

Ik was zelf erg tevreden met het resultaat, maar ben altijd enorm gespannen of de mensen de message begrijpen en zeer verrast als dat zo blijkt te zijn, dus ook in dit geval. Het is niet de meeste makkelijke mix compilatie, vooral cd2 vergt een open mind.

Hoe heb je de cd zo tijdloos gekregen?

Ik heb geprobeerd iets tijdloos te creëren door niet vast te houden aan één (trendy) stijl en een gevarieerd klankbeeld samen te stellen. Veel oude en nieuwe tracks door elkaar, weinig of geen hits. Elke overgang (het zijn er veel) heb ik eindeloos bestudeerd zodat het eigenlijk geen overgangen meer waren maar gewoon onderdeel van de muziek, waardoor er eigenlijk geen 'tussenmomenten' op de cd staan.
Joris Voorn
Was het moeilijk om de cd samen te stellen, je hebt er maanden aan gewerkt?

Ik heb aan de cd gewerkt van mei tot oktober 2008, niet constant, maar wel met regelmaat, lange stukken muziek hebben het niet gehaald tot de uiteindelijke cd, het moest echt perfect zijn, en dat is het natuurlijk niet geworden, ik zou sommige delen nu anders gemixed hebben bijvoorbeeld. Het clearen heb ik overgelaten aan EQ records, dat hebben ze zonder absoluut enige beperking gedaan, chapeau!

Met welke apparatuur heb je de cd in elkaar gezet en met welke apparatuur produceer je?

Ableton Live, met custom made DJ EQ's gemaakt van de Universal Audio Cambridge plugins voor het mixen. Mijn hardware midi controller was de Jazzmutant Lemur, waarop ik in één overzicht 6 kanalen van Ableton tegelijk kon bedienen. Ik produceer erg veel met Ableton tegenwoordig, het is gewoonweg het meest toegankelijke programma vandaag de dag!

Welke muziek luister je in je vrije tijd, welke muziek inspireert je en heeft je geïnspireerd tot de Balance cd?

Ik luister veel naar artiesten als CocoRosie, Patrick Watson, PJ Harvey, Mocky, Apparat/Moderat, Cerrone, Alva Noto, Horse Feathers, Andrew Bird. Alles behalve house en techno eigenlijk. Het zijn vooral de eigenwijze crossover DIY producers die me erg inspireren, techno of house kan erg rechtlijnig en kaal zijn vaak en mist regelmatig echte 'soul' die ik wel terug vind bij bovengenoemde artiesten die muziek maken vanuit een bepaalde overtuiging, en niet perse om een dansvloer in beweging te brengen met goedkope effecten.
Joris Voorn
Naar welke house/techno dj’s & producers luister je dan wel graag?

Henrik Schwarz vind ik erg inspirerend, eigenlijk de hele Innervisions crew wel, hoewel het akelig stil is rond Ame de laatste tijd. Verder is Ripperton erg bijzonder, hij brengt zijn debuut album bij ons uit op het Green label dit najaar. Pitto heeft ook nog veel in petto, o.a. ook een album op Green! Deetron is goed bezig de laatste tijd, zowel als dj en producer. Ik vind de nieuwe Berlijn sound met Dettmann en Klock ook erg spannend, heel anders dan de richting die ik zelf op ga momenteel, maar daarom juist misschien...

Wat vind je eigenlijk van je broer Jesse Voorn en zijn muziek?

Jesse is een te gekke broer, altijd geweest! Hij heeft me als grote broer altijd enorm veel muziek laten horen, echt van jongs af aan, dus misschien dat ik zonder hem wel heel ergens anders terecht zou zijn gekomen. Tegenwoordig doen we beiden ons eigen ding, Jesse heeft zijn eigen muzikale weg gekozen en ik ook. Gelukkig zijn we beiden niet onverdienstelijk terecht gekomen haha!

Waar zou je nog wel eens op willen treden en waarom?

Ik heb al op zo ongelooflijk veel plaatsen, festivals en clubs gestaan dat het moeilijk is die vraag te beatwoorden.. Ik kijk ook niet meer zo uit naar een volgende bestemming als vroeger, dat is jammer, maar zo gaat dat nu eenmaal. Ik hoor overigens wel leuke verhalen over het intieme Labyrinth festival in Japan, wie weet moest ik dat maar eens bezoeken in plaats van elk jaar op Wire te staan.

Als je zelf een feest/festival zou mogen organiseren (onbeperkt budget) hoe zou dat eruit zien qua land, locatie, thema en artiesten?

Dat is wel een heel vrijblijvende vraag... Ik ben druk bezig enkele Green avonden te organiseren, ontstaan vanuit mijn eigen Green label, en dat is al moeilijk genoeg merk ik!

Wat zijn je plannen voor de rest van het jaar?

Het een beetje rustig aan doen, en werken aan een nieuwe album project. De herfst is erg goed om je op te sluiten in de studio, en terwijl de regen tegen het raam tikt te werken aan nieuwe songs.

www.jorisvoorn.com



Dosem – Beach Kisses (Joris Voorn Green remix)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws